Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » A nagybátyám lemondhat-e a...

A nagybátyám lemondhat-e a javamra hagyatéki tárgyaláson?

Figyelt kérdés

Nagymamám nemrég elhunyt. Apámmal éltek kettesben egy vidéki házban. Sokat segítettem az ápolásban, mert a közelben élek. Apámnak én vagyok az egyetlen gyermeke.

Mamám másik fia, nagybátyám gyermektelen, nőtlen, egyedül él a saját lakásában Pesten. Apámmal nincsenek jó viszonyban.

Mi azért nagyon jó kapcsolatot ápolunk, számíthat rám bármikor, ha segítség kell.

A vidéki háznak 1/4 és 1/4 része apám és öccse tulajdona, a másik fele a mamámé volt haszonélvezettel.

Nagybátyám a saját részéről le szeretne mondani a javamra.

Megteheti ezt a hagyatéki tárgyaláson?

Vagy más eljárással lehet ezt megoldani?

Köszönöm előre is!

szept. 6. 21:03
 1/7 anonim ***** válasza:
56%

Tudtommal örökségröl csak másik örökös javára lehet lemondani.

Nálatok az ugye apukád lenne. Te nem vagy örökös.

Azt meg tudja tenni hogy ő megörökli és neked ajándékozza.

De hívd fel a jegyzőtt és kérdezd meg

szept. 6. 21:25
 2/7 anonim válasza:
Esetleg ajándékozási??
szept. 6. 22:43
 3/7 anonim ***** válasza:
Én is így tudom, mint az első.
szept. 7. 00:40
 4/7 anonim ***** válasza:
Igen. Hagyatéki tárgyaláson neked ajándékozhatja.
szept. 7. 01:20
 5/7 anonim ***** válasza:
0%
"Egyke maga, gyermektelen nagybácsi is van, ki se végzik..."
szept. 7. 07:27
 6/7 SZTANN ***** válasza:
0%
Minden bizonnyal lemondhat vagy neked ajándékozhatja - de úgyis ügyvéd jár el a hagyatékkal kapcsolatban, vele kell megbeszélni, mi a legjobb megoldás.
szept. 7. 08:46
 7/7 krwkco ***** válasza:
46%

Nem lényeges, de a jog másként használja ezeket a kifejezéseket. Örökségről lemondani csak a tulajdonos életében lehet. A halála után csak visszautasítani lehet az örökséget. De egyik esetben sem lehet más örököst megnevezni.

Tehát a nagybátyád -csakis teljes egészében- visszautasíthatja az örökséget és akkor a következő törvényes örökös kapja. Ha jól értem, akkor ez apád lenne. Ő is lemondhat és akkor Te örökölsz. De ez esetben örökösödési illetéket kell fizetned. (9% a házra és 18% az ingóságokra.) Vagy apád később neked ajándékozhatja vagy örökül hagyhatja a házrészt.

A másik lehetőség, hogy a nagybátyád nem utasítja vissza az örökséget és részben vagy egészében neked ajándékozza. Ez egy külön eljárás, de lehet a közjegyző közreműködését kérni.

Lakás, vagy ház ajándékozásánál az illeték 9%, amit a megajándékozottnak kell fizetni. Ez alól a nagybácsi-unokaöcs rokoni kapcsolat nem ad felmentést. De itt is szóba jöhet a testvér-testvér-fiú közvetett ajándékozás. Akár kapcsolt szerződésben. Az illetékmentes.

Apád és a nagybátyád köthetnek "osztályos egyezséget". Tehát a hagyaték egy részét (pl. a házrészt) átengedhetik egymás között. De ebben Te nem vehetsz részt, mert ez csak az örökösök között történhet. Viszont apád később neked ajándékozhat bármit, ahogy korábban írtam.

szept. 7. 10:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!