A nagybátyám lemondhat-e a javamra hagyatéki tárgyaláson?
Nagymamám nemrég elhunyt. Apámmal éltek kettesben egy vidéki házban. Sokat segítettem az ápolásban, mert a közelben élek. Apámnak én vagyok az egyetlen gyermeke.
Mamám másik fia, nagybátyám gyermektelen, nőtlen, egyedül él a saját lakásában Pesten. Apámmal nincsenek jó viszonyban.
Mi azért nagyon jó kapcsolatot ápolunk, számíthat rám bármikor, ha segítség kell.
A vidéki háznak 1/4 és 1/4 része apám és öccse tulajdona, a másik fele a mamámé volt haszonélvezettel.
Nagybátyám a saját részéről le szeretne mondani a javamra.
Megteheti ezt a hagyatéki tárgyaláson?
Vagy más eljárással lehet ezt megoldani?
Köszönöm előre is!
Tudtommal örökségröl csak másik örökös javára lehet lemondani.
Nálatok az ugye apukád lenne. Te nem vagy örökös.
Azt meg tudja tenni hogy ő megörökli és neked ajándékozza.
De hívd fel a jegyzőtt és kérdezd meg
Nem lényeges, de a jog másként használja ezeket a kifejezéseket. Örökségről lemondani csak a tulajdonos életében lehet. A halála után csak visszautasítani lehet az örökséget. De egyik esetben sem lehet más örököst megnevezni.
Tehát a nagybátyád -csakis teljes egészében- visszautasíthatja az örökséget és akkor a következő törvényes örökös kapja. Ha jól értem, akkor ez apád lenne. Ő is lemondhat és akkor Te örökölsz. De ez esetben örökösödési illetéket kell fizetned. (9% a házra és 18% az ingóságokra.) Vagy apád később neked ajándékozhatja vagy örökül hagyhatja a házrészt.
A másik lehetőség, hogy a nagybátyád nem utasítja vissza az örökséget és részben vagy egészében neked ajándékozza. Ez egy külön eljárás, de lehet a közjegyző közreműködését kérni.
Lakás, vagy ház ajándékozásánál az illeték 9%, amit a megajándékozottnak kell fizetni. Ez alól a nagybácsi-unokaöcs rokoni kapcsolat nem ad felmentést. De itt is szóba jöhet a testvér-testvér-fiú közvetett ajándékozás. Akár kapcsolt szerződésben. Az illetékmentes.
Apád és a nagybátyád köthetnek "osztályos egyezséget". Tehát a hagyaték egy részét (pl. a házrészt) átengedhetik egymás között. De ebben Te nem vehetsz részt, mert ez csak az örökösök között történhet. Viszont apád később neked ajándékozhat bármit, ahogy korábban írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!