Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Prémium magyar állampapír...

Prémium magyar állampapír miért fizeti ki az éves kamatot?

Figyelt kérdés

Elvileg "kamatos kamat", 5 évre, de írják, hogy a kamatkifizetés évente történik. Én ezt úgy érteném, hogy a kamat 1 év után kezd el kamatozni, de kiutalták bankszámlára.

Mit érthettünk félre? Ez hiba volt, amit jelezni kellene?

"A kamat a tőkével a futamidő végén kerül jóváírásra."

júl. 26. 08:23
 1/9 anonim ***** válasza:
49%
Melyiknél ír kamatos kamatot?
júl. 26. 08:28
 2/9 anonim ***** válasza:
47%
Az ismertetőben/nyilvános ajánlattételben szerepelnek a kifizetések és azok dátumai a Napnál is világosabban, általános iskolai szintű szövegértéssel feldolgozható formában. Nem tudom mit sikerülhetett még így is félreérteni…
júl. 26. 08:33
 3/9 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy ez így nem volt leírva, de nekem a "A kamat a tőkével a futamidő végén kerül jóváírásra." és az 5 éves futamidő alapján az lett volna logikus (persze miért nem kérdeztem rá...).

De mindegy is, ha nem az, akkor is a futamidő végén kéne jóváírni, nem? Plusz ugye azon sopánkodott mindenki, hogy (nyilván túlzással) csődbe megy az állam, amikor majd kifizetik ezeket a kamatokat...

júl. 26. 08:35
 4/9 anonim ***** válasza:
74%

Évente kifizetik a kamatot, az utolsó kamatfizetésnél pedig az adott évi kamattal együtt a tőkét is.

Ezt a kamatos kamat dolgot én sem értem, hogy hol olvastad, de minden esetre ha azt szeretnéd, hogy kamatozzon a kamatod is, akkor abból újra PMÁPot kell venned. Egyedül a MÁP+ olyan állmapapír, ahol a kamatot nem fizetik ki, hanem beforgatják automatikusan az adott állampapírba.

júl. 26. 08:36
 5/9 A kérdező kommentje:
4: köszi a válaszod
júl. 26. 08:38
 6/9 anonim ***** válasza:
67%

Elvileg "kamatos kamat"

Nem az se elvileg, se gyakorlatilag. Valamit félreértettél.

PMÁP nem így működik, sose működött.

Összekeverted a MÁP+al, vagy mást értettél félre.

De most már képben vagy. A feltételeken nem tudsz változtatni.

Eldöntheted, hogy kell-e ilyen feltételekkel vagy nem. :)

júl. 26. 08:39
 7/9 anonim ***** válasza:
89%
A pontozások alapján azért úgy látom maradt pár fogalmatlan... :XD
júl. 26. 10:31
 8/9 anonim ***** válasza:
88%
A kiutalt kamatot visszateheted megint pmapba es ott a kamatos kamat.
júl. 26. 10:57
 9/9 anonim ***** válasza:

A kamatokat a kincstári számládra (vagy ha banknál vetted, akkor az értékpapír számlára) fizetik ki, nem muszáj onnan kiutalnod.

Ahogy #8 írta, a kamatokat be tudod fektetni újabb állampapírokba, így a kamatok is kamatozni fognak, vagyis megvalósul a kamatos kamat, amit szeretnél.

Persze ugyanabból a sorozatú és azonos kamatozású PMÁP-ból, ami a kamatokat kitermelte, már nem tudsz venni a hozamból, mert a régi sorozatot kivezették, az újaknak meg kevésbé kedvező a kamata.

júl. 31. 12:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!