Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ausztriában lehet-e anonim...

Ausztriában lehet-e anonim módon, személyi adatok megadása nélkül aranyat venni?

Figyelt kérdés
Magyarországon vettem már, de oda kellett adni a személyit, aminek nem örülök, mert azért is vesz az ember nemesfémet, hogy készüljön a rosszabb időkre, bármilyen szempontból. De ha egyszer úgy dönt a kormány, hogy akinek van nemesféme, megadóztatná külön, vagy rosszabb esetben be kell szolgáltatni pl. államcsőd elkerülése végett, az arany tulajdonos rossz helyzetbe lesz, mert tudják hogy ő régen vett ennyi és ennyi aranyat, elvileg a Nav ki kérheti az adatokat. Ezt megelőzendő, érdemes a magyarországon vásárolt aranytól megszabadulni, és külföldön anonim venni aranyat? Ha igen, melyik európai országokban tehető ez meg névtelenül? Ausztria, Németország? Valaki gondolt már amúgy erre?

2024. júl. 16. 22:19
 1/7 anonim ***** válasza:
70%
Attól, hogy valamikor veszel akármit, az nem jelenti azt, hogy a jövőben nem adtad el, nem veszett el, nem lopták el. Felesleges ilyenen aggódni, hogy megadóztatják.
2024. júl. 16. 22:27
 2/7 anonim ***** válasza:
Ekkora hülyeséget màr rég olvastam...
2024. júl. 17. 04:38
 3/7 anonim ***** válasza:
70%
2. akkor nem sokat olvasol gyakori kérdéseket.
2024. júl. 17. 08:29
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem alaptalan a kérdező félelme a nemrég bevezetett adónemek tükrében (pénzváltás megadóztatása). Én viszont nem tartanék attól hogy külföldi vásárlás esetén ebből baj adódhat. Először is ha hivatalos helyen vásárolsz akkor kapsz a befektetési aranyadról egy certifikátot ammi bizonyítja az eredetét a tisztaságát és nem utolsó sorban a számla igazolja a tulajdonjogodat. Másodsorban neked sem jó ha kivesz a rendőr útközben bárhol és firtatani kezdi az arany eredetét de te nem tudod igazolni. Utólag ezt rajtad nem hinném hogy keresheti a magyar állam hisz eladhattad, ellophatták, elhagyhattad..... stb, akár úgy is hogy buktál rajta tehát mit adóztathatna meg? Én más okból de szintén agyaltam ezen, utánna is néztem. Bécsben a Mönze Össterreich-nél szeretettel várnak, akár kp-ra is vásárolhatsz 6 havonta 10.000,-eur értékben. Ők a hivatalos osztrák állami pénzverde.

[link]

Honlapjuk jól olvasható magyarul is, mindenre választ ad.

A Münze Österreich AG célja, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsa Önnek. Ha nem lenne megelégedve szolgáltatásunkkal, kérjük, jelezze felénk. Mindig mindent megteszünk, hogy minden igényét kielégítsük.

Tájékoztatjuk Önt azokról a jogszabályi követelményekről, amelyeknek ránk, így ügyfeleinkre is vonatkoznak:

A pénzmosásról szóló irányelvek célja, hogy megakadályozzák illegális pénzösszegek bejutását a hivatalos pénzügyi és gazdasági rendszerbe. A pénzmosásról szóló, 2005. október 26-i 2005/60/EK irányelv és a 2006. augusztus 1-jei 2006/70/EK irányelv végrehajtása révén az osztrák kereskedelmi törvény kötelezi az olyan vállalkozásokat, mint a Münze Österreich AG, hogy tegyenek intézkedéseket a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem érdekében. lásd a 365m–365z Gewerbeordnung 1994 §§-okat).

Emiatt kötelesek vagyunk az Ön személyazonosságát útlevele vagy jogosítványa alapján igazolni, amikor 10 000 eurót meghaladó összértékben vásárol készpénzben vagy más fizetési módban, és fel kell jegyeznünk azonosító számát. a nyugtán. A törvény akkor is köteles ezt megtenni, ha hat hónapon belül több 10 000 eurót meghaladó értékben vásárol.

Ha a vásárlása meghaladja a 75 000 eurót, akkor a pénzt egy olyan banktól kell átutalnia, amelyre a pénzmosási irányelvek vonatkoznak. Ez akkor is érvényes, ha egy hat hónapon belül több 75 000 euró értékben vásárol.

A Münze Österreich AG garantálja, hogy vásárlásai a lehető legbiztonságosabbak és leghatékonyabbak legyenek, és ebben nyilvánvalóan közrejátszik a törvényi előírások betartása.

Tudsz névtelenül aranyat vásárolni?

A pénzmosásra és a terrorizmus elleni küzdelemre vonatkozó irányelvek alapján hat hónapon belül kötelesek megállapítani a vevő személyazonosságát 10 000 € vagy azt meghaladó halmozott érték esetén. A személyazonosság igazolására kivétel nélkül érvényes útlevél, személyi igazolvány vagy jogosítvány szükséges. Jogalap: az osztrák büntető törvénykönyv (Strafgesetzbuch) 165. és 278d. §-a szerinti pénzmosásra vonatkozó jogszabályok. A vásárlás helye szerinti ország szabályozása érvényes. A vevő felelős a bejelentési kötelezettség betartásáért a lakóhely szerinti országba történő behozatalkor.

A bécsi Osztrák Pénzverde Boltunkban (Am Heumarkt 1, 1030 Bécs) (link) történő vásárlás esetén munkatársainknak személyazonossági igazolványt kell kérniük, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy két vagy több vásárló kapcsolatban áll egymással.

Továbbá a 75 000 eurót meghaladó tranzakciók csak banki átutalással (készpénzfizetés nélkül) köthetők meg. A hat hónapon belüli 75 000 eurós limit szintén kumulatív.

2024. júl. 17. 10:08
 5/7 anonim ***** válasza:
Még annyit hozzátennék hogy ne most vásárolj aranyat és ne csak azért mert készülsz a roszabb időkre. Közeli háborús konfliktusok (és ez msot fenn áll), gazdasági válságok felhajtják az arany árát mindíg. Nézz át pár táblázatot visszamenőlegesen 10-20-30 évre és láthatod hogy mikor ugrott nagyot a nemesfémek árfolyama. Természetesen ugyanoda nem fog visszaesni de most szerintem nagyon túlárazott. Nem ér annyit hogy a megtakaríttásod 10-20%-át elbukd pár év alatt.
2024. júl. 17. 10:23
 6/7 anonim ***** válasza:
22%

De, alaptalan a kérdező félelme. A bankszámlán lévő pénzt meg lehet adóztatni. A párnacihában tartott pénzt és az ugyanott tartott aranyat nem.

A rendőr ugyanúgy sem fogja megkérdezni az utcán, hogy igazold, hogy a rajtad lévő félmilliós óra a tiéd, ahogyan azt se, hogy a nálad lévő arany a tiéd.

Ennyi konteóst egy helyen...

2024. júl. 17. 16:18
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! Tehát akkor Ausztriában 9999€-ig fél évente lehet venni névtelenül. Egyébként gondolkodtam, amit eddig vettem, nem adom el most, inkább veszek még hozzá külföldön. Ha nagyon kell a pénz véletlen, a magyarországit eladom, de alap esetben nem akarok megválni egyiktől se, nem azért vettem, hogy eladjam rövid időn belül. Esetleg ha felmenne az arany ára a duplájára, akkor érdemes lehet egy részét beváltani kp-ra, főleg ha szükség van fiat pénzre megélhetés miatt.

Egyébként, van potenciál az aranyban, gondoljatok a következőkre:

Fed alapkamat csökkentés, (amerikai) bankok csőd közeli helyzete, cbdc, recessziós helyzet, felpumpált ingatlanlufi, háborús helyzet, infláció, pénznyomtatás, hatalmas adósságok

2024. júl. 17. 17:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.