Tény vagy vélemény, hogy az emberiség 8 százaléka rendelkezik 3,5 milliárd ember vagyonával?
Ha atgondolod amit irtal akkor magad is lathatod hogy realis.
Tehat a felso 8szazaleknak aki kb 600millio ember van annyi penze mint 6szor annyinak.
Szerinted?
Mondok egy jobbat a magyar tarsadalom 0,001%nak tobb penze van mint a tarsadalom also 10%nak.
Nem is kell 8%... lásd a lenti cikk. Ez a 26 ember a föld lakosságának nagyságrendileg a 0,000000003%-a. És ez egy 5 éves cikk, nem nagyon tudom elképzelni, hogy azóta ez a fajta egyenlőtlenség csökkent volna, én inkább arra tippelek, hogy azóta a leggazdagabb 15 embernek van annyi vagyona, mint a legszegényebb 4 milliárdnak.
Olyan értelemben nem tény, hogy nem teljeskörű adatgyűjtésből származik.
Ez egy becslés a meglévő tények alapján a statisztikai módszertanokkal.
Tehát hitelesnek tekinthető, míg egy másik kutatás nem cáfolja meg.
Nyilván többféle szám is ki szokott jönni erre. A pontos szám nem biztos, hogy ennyi, de nagyságrendileg mind ebben a tartományban van.
"Ha tudományos alapokon áll, hogyan kell érteni? Mit jelent?"
Igen, tudományos.
Azt jelenti, ami oda van írva.
Ha összeadjuk egyenként az emberiség tagjainak vagyonát a megfelelő becsléssel, akkor kijön egy szám.
Utána összeadjuk úgy is, hogy centilisekre osztjuk.
Akkor kijön, hogy a fölső 8 centilisnél már kijön a teljes vagyon kb fele.
08:21
A kérdést, hogy mit jelent ez a ténymegállapítás, inkább fogalmaznám úgy, hogy milyen következtetések levonására adhat alapot.
A nem teljes adatgyűjtésből származó számítást milyen intézmények, körök szokták végezni? Tudható-e erről pontos információ? Felkutatható-e olyan forrás (study), ami megbízhatóbb egy hírportálnál?
Az előbb csak becsültem, de most rákerestem:
"The Richest 1% Own Almost Half the World’s Wealth "
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!