Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Fektetnél S&P 500 indexet...

Fektetnél S&P 500 indexet követő ETF-be az elkövetkező 15-20 évben?

Figyelt kérdés
Szeretnék hosszútávú tőzsdei megtakarításba kezdeni. A részvényekhez nem értek, nem is szeretnék foglalkozni velük, így az ETF-ek tűnnek jó megoldásnak. Az elmúlt 20 évben átlagosan kb. 10%-os hozama volt a S&P 500 indexet követő ETF-eknek, viszont az elmúlt 20 évben iszonyat nagy emelkedésen ment át az USA gazdasága és így a tőzsde is. 10%-os átlagos éves hozammal meg lennék elégedve, viszont van egy olyan fenntartásom, hogy már nem fog tudni ekkorát nőni az USA gazdaság és így a tőzsde sem az elkövetkező időszakban. Ezért azt gondolom, hogy érdemes lehet diverzifikálni ETF fronton is. Azaz fektetni Európai indexet követő ETF-be, akár DAX-ot követő ETF-be vagy feltörekvő piacba, akár kínai és India bevonásával is. Nektek mi erről a véleményetek?

#befekteés
máj. 15. 09:33
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Az S&P500 és a Nasdaq-100 teljes egészükben a VWCE részei, mégpedig a market capjükkel arányos súllyal. Ha te ezekből pluszban akarsz venni, az nem diverzifikáció, hanem a fordítottja: az amerikára vagy kifejezetten az amerikai tech-szektor éllovasaira való fogadás. Amivel nincs semmi baj, csak legyünk tisztában a fogalmakkal.

Konkrét számokkal: a VWCE 53%-át S&P 500-as cégek teszik ki, és 25%-át Nasdaq-100 as cégek (nyilván nagy átfedésben az S&P 500-zal). Ha te ezt kevesled, és a portfóliódnak nem "csak" 53%-át akarod S&P 500-ban tartani, vagy nem "csak" 25%-át a legnagyobb techrészvényekben, akkor persze vegyél a VWCE mellé pluszban kifejezetten SP500 vagy Nasdaq100 ETF-eket. De nem vagyok biztos benne, hogy a számok ismeretében ezt akarod csinálni.

Ha részletesebben érdekelnek az átfedések, itt van egy jó oldal: [link]

A Fund 1 és Fund 2 mezőbe írd be a tickerek amerikai megfelelőit. VT (VWCE megfelelője), VOO (Vanguard SP500), QQQ (Invesco Nasdaq-100)

máj. 16. 14:13
 12/13 A kérdező kommentje:

Valószínűleg nem fogalmaztam egyértelműen, de erre gondoltam, amit írsz. Azt pontosan nem tudtam, hogy hány százalékban tartalmaz, S&P-t és Nasdaq-ot a VWCE de azzal tisztában vagyok, hogy a S&P részhalmaza a VWCE-nek és a Nasdaq részhalmaza az S&P-nek. Azért tennék a kosárba kisebb százalékban, hogy potenciálisan a nagyobb hozam lehetősége is meglegyen. Ha viszont összeborul, mert (ahogy fogalmaztál) a cukiburger vagy zéró maszk valamit bealakít se kelljen sirdogálni a sarokban, hogy oda a vagyon.

Amúgy az oldal, amit küldtél, nagyon hasznos, használni fogom, köszönöm!

máj. 16. 20:05
 13/13 anonim ***** válasza:

12: Akkor jó! Így már tudsz számolni és tervezni. Engem annó meglepett, hogy az All-World index ennyire amerika dominált.

A GDP (amit korábban említettél) és egy ország tőzsdei cégeinek free float kapitalizációja nagyon el tud térni. Az USA és Kína gazdasága pl. hasonló méretű, de Kínáé alig hozzáférhető, pár százalék súlya van csak a globális részvénypiacon.

Ezért is veszélyes úgy gondolkodni, hogy "X ország így meg úgy nő, veszek X országos ETF"-et, mert nem sokra mész a szépen hízó zrt-ikkel és kft-ikkel.

máj. 16. 23:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!