Ingatlan vásárlása mennyire rizikós ebben az esetben?
Figyelt kérdés
Több hónapos keresgélés után ingatlanközvetítő által végre találtunk egy számunkra minden szempontból megfelelő házat. A családom egy része viszont aggódik, mert nem szimpatikus nekik a jelenlegi tulajdonos és sok szempontból tűnik úgy, hogy valóban nem a legmegbízhatóbb ember. 1 hónap haladékot kért a pénz ügyvédi letétbe helyezése és a kiköltözésének dátuma között, a szerződést is így írnánk, az összeg egy elég jelentős része viszont adósságrendezésre lenne használva a jelenleg árverés alatt álló ingatlanhoz, így már az első fázisban kiadandó lenne, nem kapnánk vissza. Az egyik családtagom óvatosságra intett, mert szerinte fennáll a veszélye, hogy a fennmaradó összeg, amit csak a kulcsátadás után kapna meg a jelenlegi tulajdonos már nem elég nagy motiváló faktor, simán lehet, hogy 1 hónap leteltével sem költözne ki és ezek után csak több éves jogi procedúrával lehetne (ha egyáltalán) őt eltávolíttatni az ingatlanból, hiába került már a nevemre. Ebben mennyi a valóságtartalom, illetve létezik-e rá mód akár már szerződéskötésnél, hogy a vételező fél jobban bebiztosíthassa magát jogilag és szükség esetén azonnal lehessen intézkedni (vagy legalább nem több éves, költséges pereskedés által)? Kicsit elrettentett ez a vélemény. Az adásvétel minden pontját, így a pénzátadásokat is a megbízott ügyvéd felügyelné, de ezt nem érzem elegendő garanciának. Ha bárkinek van bármi tanácsa, meglátása, szívesen fogadom!
"Több hónapos keresgélés után INGATLANKÖZVETÍTŐ ÁLTAL végre találtunk egy számunkra minden szempontból megfelelő házat"
Már az egész adás-vételi procedúra úgy kezdődne, hogy x milliót buktok ahhoz képest, mint ha ingatlanközvetítő igénybevétele nélkül a tulajjal állapodnátok meg. Mondjuk az olyan életképtelenek meg is érdemlik, hogy megcsapolják őket, akik a saját igényeinek megfelelő ingatlant önmaguktól képtelenek kiválasztani és ezért egy "szakembert" kell megbízniuk...
febr. 25. 12:04
2/8 anonim válasza:
"így már az első fázisban kiadandó lenne, nem kapnánk vissza"
Ezt nem értettem, ez mit jelent?
febr. 25. 12:05
3/8 anonim válasza:
Erről az ügyvéd tudna alapos felvilágosítást adni, mért nem hozzá fordultok?
febr. 25. 12:06
4/8 anonim válasza:
"létezik-e rá mód akár már szerződéskötésnél, hogy a vételező fél jobban bebiztosíthassa magát jogilag és szükség esetén azonnal lehessen intézkedni"
Az ügyvéd fog erre javasolni dolgokat.
A leggyakoribb biztosíték a kötbér, ami napi 10 000 Ft körül szokott mozogni, tehát minden egyes napra, amennyivel később adja át, ennyit kell az új tulajdonos számára kifizetnie.
Az adásvételivel és a foglalóval a Földhivatalban az új tulajdonos már a széljegyre kerül a tulajdoni lapon.
febr. 25. 12:09
5/8 anonim válasza:
Hirdetésneppereknél 90 százalékban az eladhatatlan ingatlanok landolnak. Ezek szerint ti ilyeneket nézegettek. Sik sikert!
febr. 25. 12:19
6/8 A kérdező kommentje:
Mielőtt nagyon ebbe az irányba terelődne a téma: a régióban ahol nézelődünk, eddig összvissz két hirdetést találtunk magánszemély által és az olyan is volt, a közvetítő pedig értelemszerűen a tulajdonos részéből veszi le a milliókat, hiszen ő bízta meg. A hasznos, segítőkész válaszokat köszönöm szépen! Ez a kötbér téma nem hülyeség, következő körben nyilván az ügyvéddel tárgyalunk, ha úgy ítéljük meg, hogy érdemes erre fordítani.
febr. 25. 12:36
7/8 anonim válasza:
Meg már a foglaló is egy biztosíték.
Ha az eladó hibájából valósul meg az adásvétel, pl. mert ok nélkül visszalép, egyszerűen meggondolja magát, akkor a foglaló kétszerese jár nektek.
És ez már nem megérős neki.
Esetleg kiköthettek a szokásos 10% foglaló helyett többet, és akkor nagyobb a tétje neki.
febr. 25. 12:45
8/8 anonim válasza:
Ingatlan vásárlása mindig rizikós a történeted nélkül is.
Nyilván ez bizalmi kérdés is, és valóban az ügyvéd tapasztalata szükséges hozzá.
Én vettem hasonlóképpen ingatlant. Mit tettem volna, ha a végén mégsem költözik ki a volt tulaj? Szépen kipakoltam volna az utcára a cuccait, vele együtt. Inkább ő pereskedjen évekig az állítólagos "jogaiért", mint én a már kifizetett lakásért. Szerinted perre ment volna? Biztos nem...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!