Magánszemélyként eladhatok használt telefont egy fiatalkorúnak?
Miért ne adhatnál el? Szerződni nem szerződhetsz vele (írásban), mert nem jogképes.
A fiam (16 éves) vásárol hasonlóképpen. Mondjuk ő nem nyúlja le a pénzem, tehát tudok róla, hogy mit és mennyiért vásárol.
Az pedig az anyuka egyéni problémája, hogy meglopja a gyereke.
Viszont ilyen szituban valószínűleg én is hasonlóképpen cselekedtem volna.
14 éves kor felett már korlátozottan cselekvőképes. Nagy dolgokat valóban nem tehet a szülő nélkül, de a törvénybem is benne van, hogy a mindennapi élethez kapcsolódó kisebb szerződéseket már önállóan megkötheti - ilyen például a vásárlás is.
Nyilván autót, házat, nagyobb értékű vagyontárgyat nem vásárolhat önállóan, de az a te használt telefonod megvétele simán belefér. Úgyhogy nem tettél semmi rosszat, anyuka hiába vagdalkozott, az ő családi viszonyaikhoz neked semmi közöd.
Ennek ellenére valószínűleg én is hasonlóan tettem volna.
Bemegyek egy mobiltelefont árusító üzletbe 16 évesen, kiválasztom a készüléket, irány a pénztár és fizetek.
Senki nem kér/kérdez semmit.
Honnan veszitek ezt a baromságot, hogy 18 éves kor alatt ne vehetne valamit egy fiatalkorú?
Vagy szerintetek amikor a 17 éves srác bemegy a Tescoba nem adnak neki 3 zsömlét és 15 deka párizsit, mert anyu nincs vele? Egy használt telefon ugyan olyan termék, mint egy póló vagy kaja a boltból...
Én bizti nem adnám vissza a pénzt. Hivatkoznék arra hogy nem tisztem tudakolni hogy hány éves a vevő és honnan van rá pénze.
Tipikus nullás gané szülő, aki alkalmatlan a gyereknevelésre.
És mondd meg neki, meccsezze ezt le a gyerekével, ne veled.
A rendőrség meg nem fog ezzel foglalkozni, a gyermekvédelmisek annál inkább fogják előszedni az anyukát, aki nem figyel a kölykére hogy mit csinál. Én bizti befenyítettem volna ezzel. Egyből befogta volna a pofáját.
Boltban sokszor látni 10 éves vagy fiatalabb gyerekeket is egyedül vásárolni. Sőt, általános iskolákban van büfé, sok mellet édességbolt, ahol gyerekek a fő vásárlók, én is jártam gyerekként boltba, meg szerintem mindenki. Ezzel az erővel semmilyen boltban nem szolgálhatnak ki kiskorúakat.
Itt a probléma nem azzal volt, hogy megvette tőled a telefont, hanem a szüleivel nem csak nem beszélte meg, de gyakorlatilag ellopta tőlük a pénzt. Ez nem a te hibád, sőt nagyon korrekt volt a részedről, hogy visszavetted a telefont (ezzel a részedről le is van zárva a dolog). A gyereket viszont meg kellene tanítani, hogy ne lopjon, mert aki a saját szüleitől már lop, később lehet másokat is meglop, és egyáltalán nem lesz lelkiismeret furdalása miatta, mert ezt tanulta. De ez a szülők felelőssége, illetve lett volna, mert 15-16 éves korára ki kellet volna belőle nevelni.
Én egyszer loptam, olyan 8-9 éves lehettem, és csak egy szál virágot szedtem le az utcán egy ház előtt. Velem akkor elbeszélgettek erről, utána lelkiismeret furdalásom volt miatta, azóta nem nyúlok a máséhoz. Nem bántani kell miatta, nem kiabálni, hanem egy nyugodt és higgadt, de hosszas beszélgetésre van szükség, mint velem tették gyerek koromban. Talán még nem késő.
"Miért ne adhatnál el? Szerződni nem szerződhetsz vele (írásban), mert nem jogképes."
Ezzel mi a gond? Mert ez így van. Ha valaki bizományba beadja az ingóságát például, és a bolt eladja azt, akkor adásvételi szerződéssel teszi mindezt. Ha a vásárló egy kiskorú lenne, akkor kell oda bizony a szülő is, mivel adásvételi szerződést kiskorú nem köthet csak a törvényes képviselő "hozzájárulásával".
Ha a boltté lett volna az eladott ingóság (legyen ez bármi, autón kívül -> mert ahhoz is adásvételi szükséges), akkor simán megvehette volna a kiskorú is.
Tehát SZERZŐDÉST nem köthet önállóan a kiskorú! Az adásvételi szerződés pedig annak számít.
Tehát az 1-es válaszoló teljesen jót írt. Mindenben!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!