Mások is észre vették, hogy Magyarországon az utóbbi években egyre többen fizetnek euróval?
Sokan úgy fizetnek euróval, mintha a forint már nem is létezne. Az ismeretségi körömben az emberek többségénél mindig van euró.
Tisztában vagyok vele, hogy a forint egyre kevesebbet ér, de már ilyen szinten le is mondtak róla?
#5 Most kb 378 forint egy euró. Belvárosban több helyen 400-as váltást láttam. Azaz ugyanazt a terméket megveheted 2000 forintért vagy 5 euróért. Viszont valójában 5 euró csak 1890 forint.
#2 voltam.
Nem láttam sehol ilyet.
Mondjuk kèszpènzes fizetèssel sem nagyon találkozom alapból.
Napi kiadásoknál nem láttam még ilyet, főleg, hogy a legtöbb bolt pofátlan árfolyamon fogad el EUR-t.
Viszont nagyobb értékű dolgoknál egyre gyakoribb (kocsi, ingatlan, vállalkozás), és a cégek között is egyre többször € az elszámolás.
Ezt hívja úgy a közgazdász szakma, hogy "az € bevezeti önmagát" (nem feltétlen €, bármilyen a hazai devizánál értékállóbb).
Nem is Mo az egyetlen ilyen hely, és nálunk még nem is olyan telerjedt. Pl a szlovénoknál régen annyira € alapokon számolt mindenki, hogy egy kocsinál nem is tudták, hogy tolarban mennyit ér, át kellett számolni fejben gyorsan, mert a kereskedő, az eladó, a vevő, mindenki €-ban számolt. De ugyanez megvan USD-vel pár országban.
Az állam vezetése persze örömmel inflálja el a nemzeti valutát, de ennek az az eredménye, hogy a piaci szereplők (lakosság és vállalkozások egyaránt) szépen bevezetik az €-t, eleinte csak a vásárlásoknál, később már a béreknél is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!