Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mások is észre vették, hogy...

Mások is észre vették, hogy Magyarországon az utóbbi években egyre többen fizetnek euróval?

Figyelt kérdés

Sokan úgy fizetnek euróval, mintha a forint már nem is létezne. Az ismeretségi körömben az emberek többségénél mindig van euró.

Tisztában vagyok vele, hogy a forint egyre kevesebbet ér, de már ilyen szinten le is mondtak róla?

jan. 7. 21:57
 1/10 anonim ***** válasza:
Én nem vettem észre ilyesmit.
jan. 7. 21:59
 2/10 anonim ***** válasza:
50%
Nemrég költöztem haza külföldről, ahol sosem használtam kp-t. Mikor a párommal mentünk ide-oda Budapest belvárosában, láttam, hogy lehet euroval fizetni, sőt, jobban megéri, mint forinttal, az aktuális árfolyam alapján. Mivel elég lusta vagyok, még volt nálam euro (nem raktam ki a tárcámból, nem váltottam vissza), nyilván euroval fizettem.
jan. 7. 22:06
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Az euró lassan bevezeti önmagát. A gazdasági szereplők számára nyilvánvaló és beépül a várakozásaikba, hogy a forintot a kormányzatot bitorló bűnözők lezüllesztették játékszerükké. Az árfolyam manipulálásán nyerészkednek rövidtávon, hosszú távon pedig drágítják az emberek életét, leértékelik a munkaerőt hogy késleltessék a gazdaság elkerülhetetlen összeomlását, hogy csak még egy kicsit hadd szívhassák a vérét míg az utolsókat rúgja. Akik élelmesek, mentik a menthetőt és bevezetik az eurot.
jan. 7. 22:16
 4/10 anonim ***** válasza:
Én sem vettem észre. Sőt, a helyzet az, hogy még sosem láttam ilyet (igaz, nem járkálok a belvárosban)
jan. 7. 22:28
 5/10 anonim ***** válasza:
5. Ahol lehet fizetni euróval, ott nagyon rossz árfolyamon számolják, úgyhogy nem hiszem, hogy az emberek tömegével ezzel fizetnének. Spárban szoktam látni kiírva az árfolyamot, legalább a hivatalos árfolyam alatt 50 forinttal számolják.
jan. 7. 23:01
 6/10 anonim ***** válasza:

#5 Most kb 378 forint egy euró. Belvárosban több helyen 400-as váltást láttam. Azaz ugyanazt a terméket megveheted 2000 forintért vagy 5 euróért. Viszont valójában 5 euró csak 1890 forint.

#2 voltam.

jan. 7. 23:16
 7/10 anonim ***** válasza:
6. Ha megpróbálsz egy Sparban, Tescóban, benzinkúton vagy olyan magyar üzletben fizetni, ahol elfogadják az eurót, ott nem a pénzváltók árfolyamát használják, hanem lényegesen rosszabbat. Mikor a boltban a 2000 forintos árut 330 forintos euró árfolyamon számolják, akkor nem 5 eurót fogsz fizetni, hanem hatot. Egy 40 ezres tankolás nem 100 vagy 105 euróba kerül hanem 120-ba. Itt az euró nem törvényes fizetőeszköz, így a boltok olyan árfolyamot szabnak meg, amit nem szégyellnek.
jan. 8. 01:23
 8/10 anonim ***** válasza:
Felrebeszelsz kerdezo
jan. 8. 03:20
 9/10 Hintalow ***** válasza:

Nem láttam sehol ilyet.

Mondjuk kèszpènzes fizetèssel sem nagyon találkozom alapból.

jan. 8. 08:50
 10/10 anonim ***** válasza:

Napi kiadásoknál nem láttam még ilyet, főleg, hogy a legtöbb bolt pofátlan árfolyamon fogad el EUR-t.

Viszont nagyobb értékű dolgoknál egyre gyakoribb (kocsi, ingatlan, vállalkozás), és a cégek között is egyre többször € az elszámolás.

Ezt hívja úgy a közgazdász szakma, hogy "az € bevezeti önmagát" (nem feltétlen €, bármilyen a hazai devizánál értékállóbb).

Nem is Mo az egyetlen ilyen hely, és nálunk még nem is olyan telerjedt. Pl a szlovénoknál régen annyira € alapokon számolt mindenki, hogy egy kocsinál nem is tudták, hogy tolarban mennyit ér, át kellett számolni fejben gyorsan, mert a kereskedő, az eladó, a vevő, mindenki €-ban számolt. De ugyanez megvan USD-vel pár országban.

Az állam vezetése persze örömmel inflálja el a nemzeti valutát, de ennek az az eredménye, hogy a piaci szereplők (lakosság és vállalkozások egyaránt) szépen bevezetik az €-t, eleinte csak a vásárlásoknál, később már a béreknél is.

jan. 8. 09:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!