Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mi számít jó összegnek, amit...

Mi számít jó összegnek, amit összespóról az ember egyetemistaként?

Figyelt kérdés

Szóval, az ösztöndíjakból meg ilyenekből elég szép pénzt tudtam félrerakni az egyetemen -meg koliban laktam (kb egy elég jó használt autó ára, konkret osszeget nem akarok irni de boven 1m feletti osszeg) de kicsit lelkiismeretfurdalásom van, mert sokat utaztam, sok mindenre elment a pénzem.

Vagy szerintetek jó kezdés ha van már egy közepesen nagy összegem félrerakva?

Nektek anno mennyi pénzetek volt félrerakva? Vagy jól állok?

Lehet inkább mindent félre kellett volna rakjak, viszont felejthetetlen élményeim lettek. Egyszerű családom volt jó ösztöndíjak + dolgoztam végig

Most fogok diplomázni

2023. dec. 26. 15:11
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Ez abszolút egyéni.

A saját helyzethez kell mérni. Nyilván aki valóban rászorul a kolira meg az ösztöndíja, mert maga finanszíroz mindent, annak ha nincs diákhitele már jó. Aki meg anyuéktól kapott új autóval a starbucks-ból jár be órára, annak bármennyi is, kevés lenne.

A konkrét személy lehetőségeit kell mérlegelni. Na meg azt, hogy egyetem alatt tényleg a spórolás a legfontosabb? Nem azt mondom, hogy ne rakjon félre, ha tud, de sok minden van, ami egyetem alatt jelent csak valódi lehetőséget

2023. dec. 26. 15:14
 2/10 A kérdező kommentje:
Utaztam, erasmusoztam mindent kihasználtam
2023. dec. 26. 15:17
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
A többség inkább több milliós diákhitel tartozást szed össze, főleg amióta vagy 9 milliót adnak a korábbi 3 helyett.
2023. dec. 26. 15:51
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Ez szerintem nagyon jó. Nekem nem volt hitelem, ösztöndíjas voltam, állami férőhelyes, de nem kolis, a szüleim nem tudtak támogatni, így dolgoztam is. Emlékszem volt egy hónap, amikor fizetésnap előtt volt még egy ötszázasom (2010) és hatalmas császárnak éreztem magam😂
2023. dec. 26. 15:59
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Jah, ahogy mondják teljesen egyéni. Ismerek olyat aki hitellel jött ki egyetemről, meg olyat is akinek volt 6-7 milla félretett pénze. Szerintem a legtöbben örülnek ha kijönnek nullára, vwgy van pár százazrük.
2023. dec. 26. 16:32
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Szüleim segítettek az egyetem éveim alatt, így nem kellett mindent saját zsebből állnom, ami miatt nem érzem relevánsnak mennyi pénz maradt egyetem végén. Szerintem minden egyetemista hasonlóképpen van, valakinek meg ezen felül hitele is lett, így szerintem nem releváns mennyi pénzt tettél félre, hiszen csak részben a te érdemed.
2023. dec. 26. 16:41
 7/10 anonim ***** válasza:
9%
100 millió.
2023. dec. 26. 16:55
 8/10 anonim ***** válasza:
11%
10millka+
2023. dec. 26. 19:24
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Most végzek egyetemmel. Jelenleg 1,5 millióm van félre rakva és nincs semmilyen adósságom úgy, hogy egyetem eleje óta egyedül fizetem az albérletem és most már szülői segítség nélkül élek. Tehát "jónak" érzem ezt.

Most hogy vége az egyetemnek kb havi 200-300k-t fogok fére tenni.

2023. dec. 27. 14:10
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Mi számít jónak, hol, ki szerint? És mit számít?

Ha valaki azt mondja, hogy kidobott pénz az utazás, mert kuporgatnod kellett volna, akkor értelmét veszítik az élményeid? Mondjuk szerintem se mindegy, hogy csak a hasadat süttetted egy 12 egy tucat tengerparton, vagy ennél komolyabb élményeket szereztél. De ki vagyok én, hogy minősítsem, hogy te hogyan érzed jól magad?

Neked kell mérlegelni, hogy a saját pénzed a bankban, egy nyaralásra (vagy bármi másra) költve értékesebb számodra.

Objektív pénzügyi szempontból az egy sokkal fontosabb kérdés, hogy a megspórolt pénz hogyan őrzöd. Ha csak tartogatod egy lekötetlen bankszámlán, akkor eszi az infláció és folyamatosan veszít az értékéből. Rosszabb esetben otthon egy perselyben tartva még ellopni is könnyű és fújhatod.

Minél előbb elkezded magad pénzügyi téren képezni és találsz neki valamilyen kamatozó befektetést, annál hosszabb távon fog kamatozni neked. Kellően hosszú idő alatt a kevesebb pénz (kamatai) is sokkal többet érhetnek, mint később a jóval több pénzé.

Ha meg van a befektetés, amibe teszed a pénzed, számold ki, hogy mennyit fog kamatozni neked 5-10-20-50 év alatt. Ez egész jó mércéje annak, hogy mennyire jó a megtakarításod és egész jó ösztönző is lehet, hogy minél többet próbálj hozzá spórolni.

Ha mellé teszed, hogy mennyivel lenne több megtakarításod, ha nem vagy kevesebbet költöttél volna utazásra, bulizásra, gyorskajára, akármire, akkor az elég jól perspektívába tudja helyezni, hogy milyen költség mennyire éri meg neked.

Nem kell minden élvezetről lemondani. De érdemes alaposan kiszámolva mérlegelni, hogy mi mennyit ér neked, nem csak érzelmi alapon. Jó az a heti/napi sörözés, mozizás, luxus kávé, kóla, akármi. De tényleg ér neked annyit, mint amennyit veszítesz vele? Nem csak azt az egyszeri kiadást veszíted el, hanem az összes ilyen kiadást, amikkel összeadódik - meg a pénz elköltésével elveszített kamatokat is. Nem kell mindet kihagyni, de lehet, hogy némelyiket érdemesebb lehet kihagynod. A te pénzed, a te döntésed. A te érdeked, hogy minél jobban dönts róla, hogy mi jó neked. És csak te tudhatod, hogy mi jó neked.

2023. dec. 30. 02:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!