Minek vesznek sokan tízezrével keresztnév+vezetékneves LinkedInről gyűjtött igazgazó-Gmaileket Fiver-es árusoktól, ezekre hogy legális reklámot küldeni?
19/20. Tényként mondod amit semmivel nem támasztasz alá. Mint amikor előtted ketten tényként írták hogy senki nem vesz ilyet, majd kiderült hogy mégis, talán te voltál az egyik. A normális tájékozódásnál alá is szokták támasztani az információkat, nem csak véleményt mondva lehülyézni mindenkit beteges nagysági téveszmékkel.
20/20 Miből veszed hogy nincs értelme? Akkor hogy működik mégis az e-mail marketing világszerte és miért nem kapják meg az említett nagy bírságot az email adatbázisokat értékesítő magyar vállalatok? Jogi álláspontnál értelmiségi emberek jogszabályra szoktak hivatkozni. Ha minimálisan tájékozódtál volna láthatnád, hogy a szolgáltatási online piactereken pont hogy a nem-spam techológiákat, a magyar cégek pedig a beleegyezést hangsúlyozzák. Szóval akkor hogy van ez?
Google:
Az elso negy talalt a VALLALATI email cimeket arulja. Az utana kovetkezo negy arrol szol, hogy miert nem hasznalhatsz privat email cimeket tartalmazo listakat. Pl. [link]
Bar a pontos talalatok kulonbozhetnek, de azert azt hiszem a tendencia elegge egyertelmu.
Bar tekintve, hogy legalabb harman probaltuk elmegyarazni es meg nem ment at, igy ketsegeim vannak, hogy mennnyire fog valaha atmenni…
#20 vagyok, reagálok a #19-hez intézett köpködésedre is.
"A normális tájékozódásnál alá is szokták támasztani az információkat"
Akkor hajrá! --> "nem kapják meg az említett nagy bírságot az email adatbázisokat értékesítő magyar vállalatok"
És akkor a saját részemre:
"Miből veszed hogy nincs értelme?"
Onnan, hogy ez a főállásom egyik sarkalatos pontja (a konglomerátumunk információkezelési szabályzatainak (akár elektronikus, akár papíralapú) kidolgozása), illetve a szabadúszó munkáim egyike (marketing tanácsadás, mail kezelési stratégiák) ezekkel foglalkozni a gyakorlatban.
"hogy működik mégis az e-mail marketing világszerte"
A GDPR hatályán kívül eső országokban, helyi jogszabályoktól függ.
Ahol nincs szinte semmilyen megkötés, ott működhet. De ezek jellemzően olyan országok, ahova nem éri meg (ha csak nem specifikus célcsoport az ország) hirdetni.
Ahol vannak megkötések, ott pedig mindig adott jogszabályoktól függ. 3 évvel ezelőtt például (ezt azért emelem ki, mert a jelenlegi helyzetet nem tudom, tavaly felülírták az adatvédelmi törvényeiket), Thaiföldön például erre külön szabályozás volt. Csak árulni nem lehetett. Begyűjteni, ingyen megosztani, felhasználni (csak thaiföldi címeket) igen, de pénzért árulni nem.
"miért nem kapják meg az említett nagy bírságot az email adatbázisokat értékesítő magyar vállalatok"
Nem tudod, hogy megkapják-e. Nem minden piszlicsáré bírságolgatásból lesz szalagcím. Naponta többtíz bírságolás történik úgy, hogy keresve sem találsz róla nyilvánosan elérhető információt (hogy erről tudj, ismerősök kellenek jó helyen, én is csak azért tudom).
Vagy pedig, hiszen amíg nem vetted meg, nem tudod, a lista értéktelen. Ahogyan azt korábban már másik válaszoló is említette, ha az e-mail cím nem kötődik konkrét személyhez, csak céghez, osztályhoz, vagy pozícióhoz (még akkor is, ha a pozíció alapján az személy kikutatható), akkor az nem esik a személyes adat védelme alá.
Ilyenek a rengeteg info@, hr@, recepcio@, marketing@, purchasing@, stb-stb e-mail cím.
Ezeknek viszont sajátossága (legalábbis olyan nívójú helyeken, akik felé érdemes is megpróbálni kezdeményezni), hogy legtöbbször bőségesen megszűrt exchange van mögöttük.
"nem-spam techológiákat"
Ha a szöveges tartalom nem olyan, ami a szűrő szerint érdekes lenne a címzettnek,
illetve nincs a küldő mailserver-én megfelelő *K*M/D**R*/**F tanúsítvány
(a kicsillagozás azért kell, mert valószínűsítem, hogy te is egy ilyen kéretlen küldözgető vagy, nem akarok a segítségedre lenni benne), megfelelően bekonfigurálva,
akkor nem fog élő személyhez elolvasásra eljutni a mail.
Najo, reszemrol feladtam, a tobbi hozzaertonek sok sikert es kitartast kivanok a gyengeelmeju kerdezo tovabbi oktatasahoz, akit sem a torveny, sem a legalisan elado cimlistak tartalmanak szo szerinti idezete, sem az altala elkepzelt mukodes linkel bizonyitott torvenytelensegenek leirasa sem segitett feldolgozni az informaciot. :)
Nem baj, ha valaki nem ert hozza, a gond ott kezdodik, amikor szakmabelieknek bizonygatod a legbolkapott elkepzeleseidet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!