Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » A lottó nyerési esélyei nem...

A lottó nyerési esélyei nem félrevezetőek?

Figyelt kérdés

A 7-es (skandináv) lottó nyerési esélyei kerekítve 1:3 000 000-hoz.

Ez nem hibás, vagy legalábbis félrevezető szerintetek? Ez ugyanis azt jelenti a gyakorlatban, hogy 3 millió variációs lehetőség van, amiből az egyik a nyertes számkombináció. Ugyanakkor könnyen lehet azt feltételezni az adatból, hogy ha elkel 3 millió szelvény, akkor abból az egyik biztos nyertes.

De ez nem igaz, mivel az emberek nem olyan kombinációkat adnak meg, amik egyediek, az is előfordulhat szélsőséges esetben, hogy mindenki ugyanazzal a 7 számmal játszik és akkor eladhatnak végtelen szelvényt is mondjuk az 1,2,3,4,5,6,7 számokkal, egyik sem fog nyerni, ha nem ezt húzzák ki.

Az 1:3 000 000-hoz nyerési esély csak akkor valósulhatna meg, ha mindenki csak olyan kombinációt adhatna meg, amit még más lottozó nem adott meg adott héten. Mivel ez nem így működik, ezért gyakorlatilag a nyerési esély sokkal kisebb, mint amit közölnek és igazság szerint minden húzás előtt tudnák csak közölni a pontos esélyt, ami minden héten változna (sőt az is lehet, hogy minél többen vesznek szelvényt, anál több a részben, vagy egészében megegyező kombináció, és így tovább romlanak az esélyek).

Csupán filóztam rajta, nem szoktam lottózni, csak kíváncsi vagyok jól látom-e a dolgot matematikailag.

Mit gondoltok?

Kérlek, hagyjuk az ilyen "csalás az egész, mert a kormány viszi el a pénzt" és hasonló kommenteket, itt most a mteka a lényeg, nem a feltételezések.

2023. nov. 28. 11:45
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
Ha eladnak 3.362.260 játékot, és az összes eltérő, akkor biztosan van telitalálat.
2023. nov. 28. 14:03
 12/15 anonim ***** válasza:
Nem azok.
2023. nov. 28. 14:09
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

"Ugyanakkor könnyen lehet azt feltételezni az adatból, hogy ha elkel 3 millió szelvény, akkor abból az egyik biztos nyertes."

Ez teljesen hibás feltételezés lenne.

Igazad van, hogy ha megveszed az összes kaparós sorsjegyet, garantált a telitalálat, míg lottónál végtelen szelvényt fel tudsz adni úgy, hogy egy találatod sem legyen, de ez a játékok szerkezetéből következik, ami egy külön paraméter a nyerési esély mellett.

Én a gondot csak abban látom, hogy az emberek döntő többsége nincs tisztában alapvető statisztikai és valószínűségi fogalmakkal, így könnyen értik félre amit hallanak.

2023. nov. 28. 15:10
 14/15 anonim ***** válasza:
Nem lehet ezt feltételezni, csak az ostoba, tanulatlan emberek feltételezik azt amit itt leírtál.
2023. nov. 29. 13:22
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Az Eurojackpoton, amit jelenleg Finnországban húznak, ezeket a számokat húzták ki tegnap, 5+2 számot kell eltalálni rajta:

2023. 48. heti eurojackpot nyerőszámok

keddi sorsolás

11; 12; 13; 23; 36

+ 3; 8

Telitalálat nem volt egész Európában, volt viszont 4 vagy 5 darab 5+1 és szintén 4 vagy 5 darab 5+0 találat.

Vagyis 9-10 játékos eltalálta ezt a "lehetetlen" számsor első 5 számát mindet:

11; 12; 13; 23; 36

Nem tudom hányan lehettek, akik ikszelték és hányuknak dobta a gép, de még ilyen "hülye" számokat is ennyien eltaláltak.

2023. nov. 29. 18:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!