Európából behozott autók után nem kell ÁFÁt fizetni?
"Ezt hallottam, de nem tudom mennyire igaz"
Mi az hogy 'azt hallottam'? Szóval te hiszel a reinkarnációban, pokolban, Mennyországban, hétfejű sárkányban, gyíkemberekben, abban hogy az ARENA-51-ben UFO-kat boncolnak, a laposföldben csak mert azt hallottad?
Az hogy valamit hallasz az teljesen irreleváns, a hatályos jogszabályok és rendeleteket kell megismerni, mert ez nem hit kérdése. Ha pedig valaki ilyet állít hogy ÁFA mentes akkor kérd meg őt, hogy hivatkozza meg az adott rendeletet, melyben ez szerepel, ha pedig ezt nem tudja akkor nyugodtan tekintsd semmisnek az állítását.
Az EU-s belső közösségi szerzés ÁFA kezelését a Magyarországon érvényben lévő ÁFA törvény szabályozza. Ezen belül különösen az 2007. évi CXXVII. törvény (ÁFA tv.) rendelkezik erről. Az EU-tagállamok közötti termékmozgások adózására vonatkozó alapelvet az ÁFA tv. 89. §-a határozza meg. Ez alapján, ha egy vállalkozás behoz egy járművet más EU-tagállamból Magyarországra, és az adóalanyként vásárolja azt, az adómentes tranzakciónak minősül. Ugyanakkor az adóalany köteles az adott járművet a magyarországi belföldi értékesítések között szerepeltetni, és fizetni az ÁFA-t annak alapján. Magánszemélyként az Európai Unión belül történő autóvásárlás esetén az ÁFA kezelése eltérő lehet. A kérdésre vonatkozóan az 2007. évi CXXVII. törvény (ÁFA tv.) ad iránymutatást. Az ÁFA tv. különféle paragrafusai részletezik, mikor köteles a magánszemély ÁFA-t fizetni egy másik EU-tagállamból származó jármű behozatalakor. Ha egy magánszemély egy másik EU-tagállamban új autót vásárol, és azt Magyarországra hozza be, akkor Magyarországon kell megfizetni az ÁFA-t, mivel az autó első használatba vétele itt történik. Használt autó esetén, ha a jármű vásárlása után már több mint 6 hónappal eltelt és az autóval több mint 6000 km-t tettek meg, akkor az autó nem minősül újnak, és nem keletkezik további ÁFA fizetési kötelezettség Magyarországon a behozatala során.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!