A nav figyeli, hogy ki és mennyit utal nekem a bankszámlára es kell utána adózni?
Vannak a NAV-nál ismerőseim, illetve én magam is dolgoztam egy darabig. (A részvét nyilvánításokat köszönöm, már eljöttem onnan)
Az ellenőrzések szúrópróba szerűek, de abszolútak.
1. Az alap eset, hogy a NAV nem nézegeti a bankszámlákat, viszont a bankok kötelesek, a NAV által összeállított lista alapján "gyanús"-nak számított minden tranzakciót jelenteni.
2. Még ha nem is jelentenek, a NAV tarthat szúrópróba szerű ellenőrzéseket (bár ebbe más szervek is bele vannak vonva, főleg az engedélyezésbe). Ott viszont ha kiszúrják, felkeresnek, akkor abszolút zéró tolerancia van, az első forint amivel nem tudsz elszámolni, máris adóköteles lesz. (Adózásról beszélünk, nem lökheted be, hogy "kaptam havertól kisegítést". Bizonyítanod kell tudni, illetve felkereshetik a küldőt is.)
3. Most novemberre van egy ilyen "razzia" betervezve, mert karácsony előtt hajlamos sok ember megfeledkezni magáról és hirtelen nyíltan használni a fekete pénzt.
koszi! es mi szamit gyanus tranzakcionak?
mekkora az az osszeg?
ha parszor kapok mondjuk 10 ezret egy honapban, az mar az?
Ha kapsz pár tízezer, 1-2 százezer forintot az nem tűnik fel.
Viszont szúrópróba szerűen bármikor jöhet ellenőrzés. De ezekből nagyon kevés van manapság, így inkább azt lehet mondani, hogy nem nulla az esélye, de azért nem is sokkal nagyobb.
Nem az összeg a lényeg. Összeghatár csak az egyszeri tranzakcióknál van, hogy mikortól gyanús (a részletek nem publikusak).
Gyanús, az minden ami szokatlan.
Ha te eddig mindig csak a munkabéredet, vagy segélyt, vagy valamilyen nyudíjat kaptál a számládra, viszont hirtelen megjelennek ezektől független utalások, akkor akármilyen kicsik is az összegek, az gyanús lesz. Ilyenkor nem csak az adott tranzakciót vizsgálják meg, hanem az elmúlt x év összes tranzakcióját.
Kielemezve, hogy az akkori jogviszonyaid és bejelentett béred alapján az a költekezés lehetséges volt-e, illetve kifejezetten gyanúsnak számító tétel a közvetlenül felrakott készpénz is, természetesen összevetve a bejelentéssel, hiszen nem illegális a fizetést készpénzben kapni, de ha több összesítve több pénz kerül x időszakban a számládra, mint ami a hivatalosan bejelentett és adózott összeg lehetne, az gyanús az első forinttól kezdve.
4: kicsit túlgondolod ezt a működést :D
Nem, senki nem fog egy havi pár tízezer forint szokatlan tranzakciónak utána menni.
#5:
Nekem pontosan ez volt a feladatom a NAV-nál. Hogy az ilyen ellenőrzési hullámoknál/szúrópróbáknál, kiválogassam melyik accountokat kéne jobban megnézni, illetve nekem kellett az ezekből az ellenőrzésekből visszajövő adminisztrációt elvégezni. (Arról, hogy mit találtak, mi volt az eljárás, hogyan ellenőrizték, miért, miért volt gyanús, mi lett rá az indoklás, stb. Mindezt tranzakciónként az adott accountra.)
Nagyon is jól tudom hogyan megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!