Ha szeretnék magyar részvényeket vásárolni milyen platformon éri meg?
Ha osztalékfizető részvényeket akarsz venni, inkább USA részvényeket vegyél.
A magyar cégek össze-vissza fizetik az osztalékot.
Magyar tőzsdén amúgy is túl kevés cég van.
Érdemes TBSZ-re venni a részvényeket, emiatt 3 szolgáltató jöhet igazából szóba: Erste, KBC, Interactív Brokers
@előző
Gondolom pozitív cashflow növelés miatt akar osztalékfizető portfóliót, úgy meg a TBSZ nem annyira játszik. Ha csak nem az a célja hogy mindet vissza is forgassa.
TBSZ-en (tartós befektetési számla) belül érdemes tartani ezeket, mert ezáltal ha 5 évig nem vonod ki a tőkét (a TBSZ számlakörön belül adhatsz-vehetsz ez idő alatt is) akkor adómentes az osztalék és árfolyamnyereség.
TBSZ számlát az alábbi brókereknél lehet nyitni:
KBC Securities (havi 199 ft)
Erste Investments (havi 199 ft)
Interactive Brokers (havi 2000 ft)
Fontos hogy milyen egyéb költségek merülhetnek fel náluk.
Számlavezetési (állomány alapú) díjak:
KBC: 399 + Állomány x 0.0125%
Erste: 349(?) + Állomány x 0.01%
Interactive Brokers: 0
Vételi és eladási jutalékok (BÉT)
KBC 0,35%, de minimum 399
Erste 0,45%, de minimum 390
Interactive Brokers 0,4%, minimum 200
A legtöbb banknál is elérhető TBSZ valamint a BÉT, de ott a számlavezetési díjak miatt egészen biztos rosszabbul jársz mint a fenti hárommal.
Magyar piacon nincs igazán értelmes osztalék fizető részvény, annyi semmiképpen, amiből portfóliót lehetne nyitni, így mindenképpen érdemes nemzetközi piacot nézni (akár EU akár USA).
Az USA eddig nagyon jó ajánlat volt, de sajnos most a kettős adózásról szóló egyezmény felmondása a TBSZ számlákon is pont az osztalékot fogja erősen érinteni.
Szolgáltatóból sokkal több van, mint amit a #1-es felsorolt. Nemzetköziből én is az IB-t ajánlanám (bár már ez sem nemzetközi, mert hazai fióktelepet nyitottak, ugyanúgy a MNB felügyelete alá esnek, esetleg az eToro-t).
Hazaiból az Este, KBC mellett például a CIB sem ajánl rossz feltételeket részvény kereskedésre, ha csak BUX érdekel, akkor meg ott a Rafi és az Unicredit is, tehát ha már mondjuk Rafi ügyfél vagy, és magyar részvényt akarsz, akkor érdemes megnézni, hogy náluk jó e nyitni és akkor a pénz mozgatásán spórolsz, vagy annyival olcsóbb máshol, hogy már megéri a pénzt utalgatni.
Fontos még hozzátenni, hogy az Interactive Brokers esetében a 2000 forint az nem TBSZ-enként van hanem akkor is 2000 havonta ha 10 TBSZed van (már ha lehet annyi.. nem tudom hogy az újrainduló 2023-as TBSZ egybeolvad-e az új 2023-ban indítottal)
Valamint a vételi jutalék az Ibkr-nél egyes források szerint a 0,4% és a 200 közül a kisebb. Míg a többinél a %-os és a minimum közül a nagyobb.
"TBSZ számlát az alábbi brókereknél lehet nyitni"
Jah, meg még egy rakás másik helyen
"10 TBSZed van (már ha lehet annyi.. nem tudom hogy az újrainduló 2023-as TBSZ egybeolvad-e az új 2023-ban indítottal)"
IB is csak 1db TBSZ-t enged nyitni évente, tehát 10TBSZ-ed majd 10 év múlva lesz.
“Jah, meg még egy rakás másik helyen”
Előtted a lehetőség hogy említs párat jobb feltételekkel ;)
“IB is csak 1db TBSZ-t enged nyitni évente, tehát 10TBSZ-ed majd 10 év múlva lesz.“
Erre értettem, hogy lehet-e a gyakorlatban 10 TBSZed ha amúgy öt év alatt lejér egy, és évente egyet lehet nyitni, többnek nincs is értelme… de lehet hogy nem voltam követhető:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!