Aki napi szintű tőzsdei kereskedéssel foglalkozik az hogy adózik a nyeresége után?
A kérdésben kifejezetten arra lennék kíváncsi, hogy mondjuk egy magyar brókernél, ami be van kötve a NAV-hoz, tehát elvileg mindent látnak hogy mit csinálsz. Éves szinten csilió tranzakciók végrehajtok én mint a példa tárgya, és mondjuk lesz x tranzakció ahol árfolyamnyereségem van.
Ott nekem kell egyesével kibügyürgetnem millió trazakcióból hogy éppen hol keletkezett 5 cent hasznom, hogy adózzak belőle, vagy a NAV azt megmondja nekem, hogy szerintük ennyi adókötelezettségem keletkezett feléjük?
Tehát ha már leakar venni a maffiaálam, akkor nekem, vagy a könyvelőmnek kell gondoskodni arról, hogy pontosan tudjuk, hogy mennyi "védelmipénzel" húz le az állam, különben azért is halálra büntetnek, mert biztos sikkasztanék, vagy ezt a nav megállapítja és közli velem?
Nem nehéz kiszámolni.
Az összes lezárult tranzakció esetén összeadod a realizált nyereséget - veszteséget (ami az eladási árfolyam és a vételi árfolyam különbsége szorozva a részvény/egyéb tőzsdei cikk darabszámával/egyéb természetes mennyiségével), az eredményből még levonod a bróker által felszámított jutalékokat és így meg is kaptad az adóalapot arra az évre, amire rászorzod az adókulcsot.
"vagy a NAV azt megmondja nekem, hogy szerintük ennyi adókötelezettségem keletkezett feléjük?"
Magyar értékpapírszámlavezetőnél ez is működik. A NAV által elkészített éves bevallásban szerepelni fog az adó. Befizeted és kész.
Hivatalosan neked is kellene nyilvántartást vezetned a lezárult tranzakciókról. A vételt és eladást napi MNB árfolyamon átszámolva forintra. Ha az értékpapírkezelőd nem ilyen részletesen küldi ki az éves adóigazolást.
De megteheted, hogy megőrzöd a dokumentumokat és nem számolsz ki semmit. Majd csak akkor, ha berendelnek adóellenőrzésre.
De még egy külföldi brókernél sem óriási gond a lista elkészítése. A trade-eket át kell másolni egy excel táblába. Többnyire működni szokott a pdf-en kijelöléssel és CtrlC/CtrlV-vel. Elég devizánként havonta összegezni a vételeket, eladásokat és költségeket, mert az szja törvény megengedi, hogy magánszemély az előző hó 15-i árfolyammal számoljon.
6. § (3) b)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!