Azt hogy csinálják a cigányok,hogy kereskedésben megvesznek egy autót majd drágábban eladják? Lehet az autókereskedésben köztes adásvételit kötni vagy hogy? Nem iratják a nevükre? De akkor hogy adják el? Nem értem hogyan csinálják,hogy megérje nekik!
" ki is fizették a pénzt csak épp nem írták le a nevemről az autót. Úgyhogy még az is kérdéses hogy át tudod e iratni. :"
Azt tudod, hogy mindkét szerződő félnek intéznie kell a autó átíratását? Ezt pont azért találták ki, hogy olyan ne fordulhasson elő, hogy a vevő nem íratja át. Éppen ezért az eladónak is van "bejelentési" kötelezettsége a kormányhivatal nyilvántartási osztálya felé olyan módon, hogy bemutatja az adásvételi szerződést, annak megkötését követő 8 vagy 15 napon belül. Ilyenkor lekerül az eladó nevéről az autó olyan módon, hogy ha a vevő ugyanezt a bejelentési kötelezettségét nem teszi meg, akkor a vevő, mint vélelmezett tulajdonos fog szerepelni a gépjármű-nyilvántartásban.
" igen, nyílván lejelentettem. "
Senki nem állította az ellenkezőjét.
" az ilyen autók soha a büdös életbe nem lesznek névre írhatók többet."
Hogyne lennének. Csak lesz az ügyletek között olyan bejegyzés is a gépjármű-nyilvántartásba, hogy "vélelmezett tulajdonoss" volt egyszer valaki.
"Tudtam hogy nem annak a nevén van akitől meg vettem de meg volt az autó adásvételije amivel anno eladták."
Ilyen akkor fordulhat elő, ha a bejelentési kötelezettségének egyik szerződő fél sem tett eleget. Kevés a szerződés, ha a gépjármű-nyilvántartásban egyik fél sem kezdeményezte a tulajdonviszony megváltozásának rögzítését.
Értsd (kicsit lesarkítva):
Megvettem egy ingatlant, van adásvételi szerződésem róla, viszont a földhivatalhoz nem nyújtottam be azt. Majd eladtam, a vevőm viszont benyújtotta róla a friss adásvételi szerződést. Nyilván nem írja át a tulajdonjogot a földhivatal, hiszen az, akinek én eladtam, nem attól vette meg, aki a földhivatali nyilvántartásban, mint tulajdonos jelenleg is szerepel. A földhivatali nyilvántartáshoz nem kell mindegyik fél ügyintézése úgy, mint a gépjármű-nyilvántartásnál, hiszen ingatlannal kapcsolatban ügyletet csak "jogtudor" ellenjegyzésével lehet intézni.
Én bízom benne, hogy hamarosan a gépjárművek esetén is így lesz, legalább megszűnnének a jelenlegi anomáliák és nem sérülne egyik fél érdeke sem.
Hogy ez plusz költség? Igen. De mint annyi minden mást, ezt is csak saját magunknak köszönhetjük. Mert ha képesek lennének az emberek korrektek és tisztességesek maradni, akkor szigorításra sem lenne szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!