Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » A Navnál megkérdezhetem, hogy...

A Navnál megkérdezhetem, hogy a kiskorú gyerekem be van-e jelentve?

Figyelt kérdés
A 17 éves lányom elment a Balatonra doogozni, de pénzt mai napig nem kapott. Szerződést elvileg írtak, de ő nem kapott. Első munkahelye, tapasztalatlan és nem hallgat meg minket. Ha bemegyek a Navhoz, akkor szülőként lekérdezhetem, hogy bejelentették-e?
2023. júl. 14. 22:38
 1/5 anonim ***** válasza:
81%

Mivel te vagy a törvényes képviselője, ezért úgy gondolom, hogy igen.

Viszont a probléma ellen panaszt a kormányhivatalokban lehet tenni a Foglalkoztatás-felügyeleti hatóságnál, mert ők illetékesek a foglalkoztatással kapcsolatos szabálytalanságokban. Ha beigazolódik, hogy valóban ott dolgozott és a munkáltató szabálytalanul foglalkoztatta, akkor ők értesítik az érintett további hatóságokat is (például NAV). Tegyétek meg még akkor is, ha kiderül, valójában nem volt bejelentve. Intézkedni fognak.

2023. júl. 15. 05:32
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Neki is lehet ügyfélkapuja, ahol simán ellenőrizhető.
2023. júl. 15. 07:41
 3/5 anonim ***** válasza:
61%

17 éves, és nem hallgat meg titeket? A hozzájárulásotok nélkül nem is alkalmazhatják.

„294. § (1) E törvény alkalmazásában

a) fiatal munkavállaló: a tizennyolcadik életévét be nem töltött munkavállaló.”

„21. § (4) A törvényes képviselő hozzájárulása szükséges a fiatal munkavállaló vagy a cselekvőképességében a munkaviszonnyal összefüggő ügycsoportban részlegesen korlátozott munkavállaló olyan jognyilatkozatának érvényességéhez, amely a munkaszerződés megkötésére, módosítására, megszüntetésére vagy kötelezettségvállalásra irányul.”

2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről hatályos szövegéből

/ A 294. § a törvény hatályba lépése, 2012. január 6. óta változatlan szöveggel van hatályban.

A 21. § (4) ma hatályos szövege 2014. március 15-től van hatályban. /

2023. júl. 15. 09:04
 4/5 A kérdező kommentje:
Írtunk beleegyezést, de azóta semmit nem tudunk semmiről. Mi vittük el a szállásra. Messze van tőlünk, csak úgy nem tudunk menni újra. A lányunkat hiába kérdezzük, nem tud és nem is nagyon akar válaszolni. Szerintem ő is tudja hogy ez így nincs rendben, de reménykedik.
2023. júl. 15. 18:44
 5/5 anonim ***** válasza:

"Neki is lehet ügyfélkapuja, ahol simán ellenőrizhető."

18 év alatt nem minden szolgáltatás érhető el számukra ügyfélkapun keresztül.

Ez igen? Le tudja ellenőrizni, hogy bejelentett munkavállaló?

2023. júl. 16. 06:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!