Mennyire követitek nyomon, szabályozzátok a saját pénzügyeiteket?
Megvan hogy adott időszakban mennyit költhettek, és mire?
Csináltok hó végi elszámolást?
Avagy, marad amennyi marad?
Én csinálok rendes havi zárást kettős könyvvitel szerint, mint ha egy cég lennék. De nekem ez hobbi, meg szakmai ártalom mert amúgy számvitellel foglalkozom, nem ajánlom senkinek :D
Ezeket az adatokat felhasználom tervezésre meg ha látom hogy valamelyik költség kezd elszállni, akkor még tudom moderálni magam a köv hónaptól.
Hó elején összeírok mindent, amit lehet elutalok, befizetek, megveszek, aztán heti szintre lebontva elkülönítek mindent és igyekszem aszerint költeni. 20-25-e körül már ég a ház, 30-ára összedől a költségvetés és kérek Anyáméktól egy tizest hogy legalább az éhkopp elkerülése 10-éig. Aztán megadom, szoval minden hó eleje mínusz 10-ről indul.
Utólag nem szoktam semmit összegezni, mert csak bosszantanám magam rajta. Pontosan tudom mik az "extra", "luxus" kiadásaim: havi 1-2 gyors tál, meg hogy nem mindig minden esetben a legolcsóbb élelmiszert veszem, pl. 399-es babkonzervet a 499-es helyett 😅
Ezen nincs mit összeírni, ez már a csőd. Gürcölök egész hónapban, túlóra túlórával, szabi, nyaralás nuku, majd összel, amikor ülhetek itthon a félig befűtött lakásban, mert elvitte a pénzem a rezsidémon.
Viccet félretéve, amióta ilyen helyzetben vagyok (kb. egy éve) azóta csinálom ezt az összeírást hó elején és valóban segít. Anélkül nem csak drámai hanem katasztrofális lenne a helyzetem.
Amikor még tudtam félretenni akkor sem írkáltam semmit, elutaltam a megfelelő helyre ahol gyűlt a pénz.
P.S. nem hibáztatok senkit, most is álláskeresősdiben vagyok, egyszerűen többet kell keresnem a jelenleginél és kész.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!