Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Táppénzes papirt beküldhetem...

Csabika1971 kérdése:

Táppénzes papirt beküldhetem személyesen?

Figyelt kérdés
Úgy értem, alkalmazott vagyok, ilyen estben táppénzt munkáltató intézi. De beküldhetem e őket kihagyva? És ha igen, hova és kinek kell kükdeni?
2023. júl. 1. 09:56
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

"Úgy értem, alkalmazott vagyok, ilyen estben táppénzt munkáltató intézi. De beküldhetem e őket kihagyva? És ha igen, hova és kinek kell kükdeni?"

Táppénzt vagy a munkáltató fizeti, ha társadalombiztosítási kifizetőhelynek számít (megkapod a fizetéseddel), vagy az egészségpénztár folyósítja, ha a munkáltató nem tb. kifizetőhely.

Ha a munkáltató fizeti, mert tb. kifizetőhelynek minősül, akkor hiába küldöd be az orvosi igazolást az egészségpénztárhoz, nem tud vele mit kezdeni, maximum elküldi a munkáltatódnak (ha tudja, hogy kivel állsz munkaviszonyban egyáltalán), vagy visszaküldi neked, hogy add le a munkáltatónak, neki ehhez "semmi" köze.

Ha nem kifizetőhely a munkáltatód, és az ellátást az egészségpénztár folyósítja majd, akkor is a munkáltató adja meg a hozzá szükséges adatokat és mellékletként csatolja hozzá az orvosi papírjaidat, majd küldi meg a folyósító szervnek.

Ha kihagyod belőle a munkáltatót és elküldöd az orvosi papírokat az egészségpénztárnak, akkor sem fogja tudni, hogy mit kezdjen vele, mert nincsenek meg a munkáltatótól az adatszolgáltatások ahhoz, hogy táppénzt számfejtsen részedre.

Én egyetlen egyszer küldtem be közvetlenül az egészségpénztárhoz az orvosi papírjaimat, amikor olyan szemét munkáltatóm volt, akinél esély volt rá, hogy összetépi azokat, vagy csak hónapok múlva intéz bármit is vele kapcsolatban. Az orvosi papírhoz írtam egy szép szerelmes levelet, leírtam a kínjaimat az egészségpénztárnak, és megadtam a munkáltatóm általam ismert minden adatát. Nagyon rendesen voltak, lelevelezgették a munkáltatómmal az adatszolgáltatást, majd idővel folyósították a táppénzt is.

Remélem, hogy többször nem kényszerülök ilyen kellemetlen szituba.

2023. júl. 2. 07:58
 12/13 anonim ***** válasza:

Az általad megadott atadok alapján (ami nulla) kaptál választ.

Ha adsz több infót, leírod, hogy hol dolgozol, milyen munkaszerződésed van, stb. stb. stb. akkor talán tudunk konkrétabbat mondani.

De alapesetben neked a munkáltató felé kell a táppénzes papírodat leadni.

Hiába küldözgeted az amerikai elnökhöz, vagy akárkhez abból nem lesz több pénz mint ami a törvényi előírás.

Lehet hogy a haverodnak volt valami biztosítása is és oda külde el a píprjainak másolatát és onnan i skapott valami pénzt. De ez is csak feltételezés!

2023. júl. 2. 08:33
 13/13 anonim ***** válasza:

Na megkaptuk a plusz infót.

Ezt beírhattad volna a kérdésbe, hogy más is lássa.

"Helló. Én vagyonőrként dolgozom (sajnos e országban jutatások, adózás, táppénz, szabadság, stb, külön kategória). Nem tudom mennyire vagy ezzel tisztában, de lenyúlnak bennünket mint állat. Nincs délutános, éjszakai, hétvégi vagy ünnepi pótlék csak alap órabér. Órabér pillanatnyilag nálunk 1200ft, 8 órában számolva ez 9600ft. Szabadság így is (pedig az magasabb bér mint napi díj) 2000ft/nap. Táppénz hasonló arányban van számfejtve egy hónap táppénz esetén kézhez 30 egynéhány ezer ft kapunk. Ha sikerül egészség pénztárral csak alap táppénzes napidíjat megkapni az is jóval több lenne. Említett ismerős ez miatt intézi így, de nem sokáig volt nálunk, nem tudom már megkérdezni. De lehet hogy csak kamuzott!? :("

2023. júl. 3. 13:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!