Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » 1. Öröklésnél megnézi a...

1. Öröklésnél megnézi a közjegyző visszamenőleg az örökhagyó bankszámla forgalmát, vagy csak az egyenleget ?

Figyelt kérdés

További kérdések:

2. A bankból kivett kp. családi tulajdon vagy be kell írni a hagyatéki leltárba ?

3. Különbség van-e a haláleset előtt ill. után felvett pénzek között

2023. máj. 19. 09:09
1 2
 1/15 krwkco ***** válasza:
100%

A közjegyző nem nézi a pénzforgalmat. De a bank igen.

Amikor bejelentik a halálesetet, akkor a bank akkora összeget próbál letéti számlára tenni, mint amennyi a halál napján volt a számlán. És ez tartozik a hagyatékba. (Ha nincs haláleseti kedvezményezett a számlához.)

A halál napja után csak temetési költségeket lehet kifizettetni a bankkal (számla ellenében), minden más pénzkivét illegális.

Hogy a bank hogyan jár el, ha a bejelentés napján kevesebb pénz van a számlán, mint a halálkor - azt nem tudom.

2023. máj. 19. 09:19
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

A halálkori és a jelenlegi is feltüntetésre kerül. A hagyatékba a halálkori tartozik.

Temetésre sem lehet kivenni.

2023. máj. 19. 10:57
 3/15 A kérdező kommentje:
#2 Mert én már majdnem mindent kivettem, a halál előtt a nagyját, de sokat utána is, mi lehet a következmény ?
2023. máj. 19. 14:13
 4/15 anonim ***** válasza:
51%
Ha te vagy az egyetlen örökös akkor semmi. Ha van más örökös a rájuk eső részt meg kell fizetned nekik.
2023. máj. 19. 14:48
 5/15 A kérdező kommentje:
#4 Az természetes, azért lett kivéve, hogy ne a közjegyzői intézkedésig kelljen várni a pénzelosztással, a külföldi örökös ui. nem biztos, hogy ehhez tudja szabni az utazását,
2023. máj. 19. 15:18
 6/15 krwkco ***** válasza:

"azért lett kivéve, hogy ne a közjegyzői intézkedésig kelljen várni a pénzelosztással"

Pedig várni kellett volna. Mert a hagyaték elosztására a közjegyző van felhatalmazva.

Hogy mi lesz ebből, arra én is kiváncsi vagyok. Megírod majd?

2023. máj. 19. 15:29
 7/15 A kérdező kommentje:
#6 rendben
2023. máj. 19. 17:44
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Az elhalálozás időpontja előtt felvett pénzt a közjegyző nem vizsgálja.

ellenkező bizonyításig abból indul ki, hogy a számla tulajdonosa vett fel pénzt. Ez az alapértelmezett eset. Ha valaki mégis tudomást szerez róla, hogy nem a számla tulajdonosa vette fel, hanem te (pl. ATM-ből bankkrtyával) és szerinte te ezt jogosulatlanul tetted, akkor a rendőrségen tehet ellened feljelentést. Ha nem tesz senki ilyet, akkor marad az alapértelmezés.

Ami viszont az elhalálozás utáni pénzfelvételt illeti, az csak akkor nem büntetőjogi kategória, ha te is tulajdonosa voltál ugyanannak a bankszámlának. A közjegyző a banktól az elhalálozás idpontjában fennálló egyenleget fogja lekérdezni, és annak alapján állapítja meg, hogy a jogos örökösöknek mennyi jár a számlaegyenlegből.

A bank erről írásban értesül. Ha összegből hiányzik, a közjegyzőt értesíti , aki büntetőeljárást kezdeményez "ismeretlen tettes" ellen.

2023. máj. 20. 20:47
 9/15 A kérdező kommentje:

1. ebben az esetben beírhatom a hagyatéki nyilatkozatba, hogy készpénze is volt, a közjegyző pedig felszólít, hogy mutassam be / tegyem letétbe,

2. vagy pedig visszatehetem a számlára is ?

2023. máj. 20. 23:08
 10/15 anonim ***** válasza:

1, igen

2, a bankszámla már zárolva van. Oda se be, se ki nem lehet pénzmozgás, amíg a hagyatéki eljárás jogerősen le nem zárul.

Halkan kérdezem, hogy más ne hallja: amikor te levettél az elhunyt bankszámlájáról az elhalálozás napja után az ő kártyájával, ismerve a PIN kódját, amit ő számodra bizalmasaként megadott korábban, te tulajdonosként be voltál jegyezve a számlavezető banknál ?

2023. máj. 21. 18:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!