Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » 1000 Ft. alatt nem lehet...

1000 Ft. alatt nem lehet bankkártyával fizetni?

Figyelt kérdés
Mi ez az újítás? Mára, nálunk a piacon minden üzletre ki lett téve ez a felirat. Barkácstól az élelmiszerig. Utána olvastam de nem találtam semmi olyan törvénymódosítást ami ezt engedné mostantól. Úgy tudom eddig mindenhol kötelesek voltak biztosítani elektronikus fizetési lehetőségeket összeghatár nélkül. Főleg ilyen üzletekben, mint élelmiszer. Tud erről valaki valamit?
2023. máj. 8. 14:32
 1/10 anonim ***** válasza:
89%
Elvileg tilos értékhatárt szabni a kartyas vásárlásra.
2023. máj. 8. 14:37
 2/10 anonim ***** válasza:
89%
Azért szokták ezt kitenni, mert kb ez az a szint, amikor a kártyás fizetés költsége és a bolt nyeresége fedi egymást.
2023. máj. 8. 14:40
 3/10 A kérdező kommentje:
Most voltam egy kerülettel arrébb egy vizes boltban és ott is ki volt írva. Eddig sehol nem találkoztam ilyennel, most meg 2 kerületben legalább 6-7 üzleten láttam kiírva. Ezért gondoltam hogy valami változott esetleg? Nem használok készpénzt így elég kellemetlenül érint.
2023. máj. 8. 14:41
 4/10 anonim ***** válasza:
89%

Az online pénztárgépet üzemeltető kereskedőknek kötelesek biztosítani az elektronikus fizetést, de nem kötelesek a bankkártyásat.

Piacon egyáltalán kötelező az online pénztárgép?

Az 1000Ft alatti kártyás fizetésre nincs semmilyen jogszabály, viszont a kártyás terminált biztosító bank szerződési feltételeiben általában kiköti, hogy nem lehet alsó összeghatárt szabni. Aztán ezt a kereskedő vagy betartja vagy nem.

Ha nem, akkor a bank vagy felbontja vele a szerződését vagy nem.

2023. máj. 8. 14:43
 5/10 anonim ***** válasza:
71%
Nincs rá külön törvény, az összegre. Elméletileg 100 Ft-ot is ki kell tudjál fizetni bankkártyával. Viszont ha vesze 2 db zsemlét ami max 150 Ft, és ezt a 150 Ft-ot akarod ki fizetni, akkor maximum a szájukat huzzhatják érte. De kötelesek el fogadni a bank kártyát. Ha nem fogadják el akkor törvényt sértenek. Ugyanis kötelesek biztositani az elektronikus fizetést, ami azt jelenti, hogy vagy bank kártyával, vagy azonnali át utalási lehetőséget kötelesek még a 150 Ft-ra is biztositani. Szóval minden képen törvényt sértenek azok az üzletek amelyek minimumi összeghez kötik a bankkártyás fizetést.
2023. máj. 8. 14:43
 6/10 anonim ***** válasza:
62%
Sunyi, adócsaló boltosok mindent bevetnek azért, hogy több maradjon a zsebben.
2023. máj. 8. 23:58
 7/10 anonim ***** válasza:
6-os! Ez nem biztos hogy adó csalás! Csupán arról van szó hogy amig a bank kártya birtokosnak ingyenes a bankkártyás fizetés. Addig az üzletek / boltoknak minden egyes bank kártyás fizetés után X %-ot fizetni kell a banknak. Igen, jól érteted! A boltoknak a banki pos terminál után havi alap díjat kell fizetniük a bank felé, + minden egyes bank kártyás fizetés után a szerződés szerinti X %-ot kell még rá fizetni. Ezért a kisebb értékű bank kártyás fizetés a leg több üzletnek / boltank nem éri meg. Épp ezért sok üzletnek amaddig nem volt kötelező a banki terminál használata addig nem is kötöttek szerződést a bankokkal. Szóval ez nem adó csalás. Csak te ezt nem látod át. Most hogy már törvényi kötelezettség a bank kártya el fogadás vagy az elektronikus azonnali átulásos módszer. Igy a boltoknak is nehezebb dolguk van pénzügyileg. Bár nem szabályos hogy X összeghez kötik a kártyás fizetést. De gyakorlatilag szinte tehertelenek a hatóságok amíg ezt törvényileg nem rendezik.
2023. máj. 9. 12:23
 8/10 anonim ***** válasza:

@7

"Csak te ezt nem látod át."

De, üzlettulajdonosként átlátom. A kártyás fizetés költsége 1% alatt van. Akinek ez nem éri meg, az zárja be a boltját. Legalább nekünk, többieknek még jobban fog menni.

A kártyás/elektronikus fizetési lehetőség nem pénzt visz, hanem pénzt hoz. Az a boltos, aki ezt nem látja át, full alkalmatlan arra, hogy vállalkozó legyen, menjen el inkább utcaseprőnek!

2023. máj. 9. 12:55
 9/10 A kérdező kommentje:
De még ha nem is 1% lenne, 1000 forint alatt ma már ritkán vásárol bármit az ember, de néha megesik ha csak egy üdítőt szeretne venni. Testvérem mesélte, hogy a boltban tegnap már ő sem fizethetett 750Ft-ot kártyával. Kp nem volt nála. Vennie kellett még egy üdítőt. 3 éve jár abba a boltba minden nap, mert a munkahelye mellett van. Többet nem fog oda menni, mert olyan stílusban közölték vele, hogy mit képzel, hogy kártyával akar fizetni... Szóval összességében szerintem többet veszítenek ezek az üzletek azzal, hogy negatív érzéseket keltenek a kártyás vásárlókban, mint az a néhány veszteséges 1000 forint alatti vásárlás.
2023. máj. 9. 13:52
 10/10 anonim ***** válasza:

En se mennek olyan boltba ahol nem engednek kartyaval fizetni mondjuk 800ftot.

Jellemzoen ez a kisboltok hulyesege, amik eleve joval dragabbak.

A penzt nem azzal kene megfogni hogy par 10ftot sporol napi 5 vasarlon.

Van egy ismerosom, most nyitott egy boltot egy kb 1500fos faluban par 100meterre a helyi cooptol es kb 8kmre a varostol. Nyilvan joval daragabb minden mint a varosban a hipermarketben, pl a wcpapir 500fttal dragabb mint az ecofamiliyben. Na most a legtobben ha kell utaznak 8kmt es bevasarolnak heti egyszer a hipermarketben. Ki fog nala vasarolni? Senki. Reggel 8kor nyit, hogy meg esetleg a dolgozni igyekvok se tudjanak bemenni reggelit venni.

Na ilyen ostoba emberek vezetik ezeket a boltokat.

2023. máj. 9. 14:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!