A díjbekérő befizetése előleg, vagy foglaló? Autót vennék.
Én úgy tudom díjbekérő = pro forma, és nem minősül számlának.
Viszont arról semmit sem találtam, csak gyanítom, hogy előlegnek számít.
A díjbekérő csak egy kérés, hogy utalj át az eladónak valamekkora összeget. Amit akár külön írásos kérés nélkül is megtehetnél.
Az, hogy ez foglaló vagy előleg, az a PTK. szerint a következőképpen dől el:
"6:185. § [Foglaló]
(1) A másik félnek fizetett pénzt akkor lehet foglalónak tekinteni, ha annak fizetésére a kötelezettségvállalás megerősítéseként kerül sor, és ez a rendeltetés a szerződésből egyértelműen kitűnik."
Vagyis kell, hogy legyen szerződésetek, annak minden formai követelményével. És abban meg kell említeni, hogy a vevő köteles X Ft foglalót fizetni vagy -szabad szövegezéssel- még a teljesítés előtt X Ft-ot fizet kötelezettségvállalás megerősítéséül.
Én azt nem értem minek a díjbekérő, kérdező? Ha használt autót akarsz venni, oda mész, kipróbálod, esetleg átvizsgáltatod, kifizeted, megkötöd rá a kötelezőt, aztán beülsz és hazaviszed.
Vagy nem a jelenlegi kínálatból választasz kocsit, hanem rendelsz, be akarsz hozatni egyet?
Nem használt autó. Raktáron lévő, forgalomba még nem helyezett autó.
Köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!