Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Munkanélküli segély képzés...

Munkanélküli segély képzés esetén is lehetséges?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Egy hosszabb képzésben szeretnék elindulni. Egy felnőttképzésről van szó. Nappali és 6 hónapon ét fog tartani.

Az a kérdésem, hogy a munkanélküli járadékot fel lehet-e képzés esetén is venni vagy csak kizárólag munkakeresés céljából?

Ha az utóbbi, a munkát amit felajánlanak köteles vagyok elfogadni vagy el lehet utasítani?

Illetve ha igen, akkor elutasítást követően van-e következmény?

Köszönöm a válaszokat!

2023. ápr. 30. 20:42
 1/7 anonim ***** válasza:
álláskeresési járadéknak hívják.
2023. máj. 1. 06:51
 2/7 anonim ***** válasza:
Nappali tanulói/hallgatói jogviszony mellett nem lehetsz regisztrált álláskereső, így álláskeresési járadékot sem kaphatsz.
2023. máj. 1. 07:15
 3/7 A kérdező kommentje:
Elnézést, pár információ lehet kimaradt. Nappali vagy tanulói jogviszony a képzés idején nem lesz. Illetve 4 éve van bejelentett napi 8 órás munkahelyem, ez a tanfolyam egy továbblépés lenne számomra és ha lehet élni a járadékkal megpróbálnám. Mégiscsak segítség lenne számomra, viszont ha kötelező a felajánlott munkákon megjelenni vagy jár valamilyen kötelezettséggel akkor is ha képzés idejére venném fel, akkor nem tudok vele élni.
2023. máj. 1. 07:24
 4/7 anonim ***** válasza:

" 4 éve van bejelentett napi 8 órás munkahelyem"

Mondjuk tisztázzuk, hogy akkor most dolgozol emellett a felnőttképzés mellett, vagy fel szeretnél mondani/felmondtál már, hogy tanulhass?

Ha nem dolgozol, természetesen jogosult vagy álláskeresési támogatásra, mivel ha 4 évet dolgozál, rendelkezel az ehhez szükséges jogosultsági idővel

De csak azért mert szimplán felnőttképzésbe tanulsz, arra nem jár semmi, pláne ha dolgozol mellette

2023. máj. 1. 10:15
 5/7 anonim ***** válasza:

A kérdező dilemmája ha jól értem, az, hogy felmondjon-e a munkahelyén, hogy részt vehessen-e egy tanfolyamon, ill. ha felmond, és munkanélküli lesz, akkor milyen támogatásokra jogosult. Én legalábbis erre lennék kíváncsi, nem csak az álláskeresési járadékra.

Ha jól értem, a tanulmány a jelenlegi munkáddal függ össze. Én a helyedben első körben megpróbálnék a munkahelyemmel egy tanulmányi szerződést kötni, amiben több dolog is benne lehet, pl. tanulmány finanszírozása, az, hogy a beosztáskor figyelembe veszik azt, hogy mikor van tanfolyam. Cserébe meg nyilván ők is kérhetnek valamit, pl. x ideig továbbra is ott dolgozol, és ha mégis felmondasz, akkor kiperkálod a tanulmányi díjat.

Nálam legalábbis ez ment.

Ha valamiért úgy döntesz, hogy felmondasz, és tanfolyamra mész, akkor nem tudom, hogy most miként változott a dolog, régen finanszírozott a munkaügyi központ tanfolyamokat, és akkor a tanfolyam ideje alatt is járt az álláskeresési támogatás, és addig nem ketyegett az "óra".

Nyilván abban az esetben állást sem ajánlottak.

De ne félj, nem bombáznak munkával, főleg, ha elmész és igazolod, hogy tanfolyamra jársz. Ha álláskeresési nem is jár, szerintem ilyen esetben keresetpótló támogatásra akkor is jogosult vagy, ami baromi kevés pénz, és az se tart örökké, de legalább pl. tb-t nem kell fizetned.

2023. máj. 1. 11:28
 6/7 A kérdező kommentje:
Igen, igen. Vagyis szeretnék felmondani és elindulni egy képzésen, ami egy állásgaranciával jár egyébként. És habár valamilyen szinten megvan az összeg az időszak átvészelésére, az egyéb lehetőségektől sem zárkózom el, így ha valamilyen támogatás van az ilyen jellegű képzésekre vagy magára az időszakra, akkor lehet hogy élnék vele.
2023. máj. 1. 16:25
 7/7 anonim ***** válasza:

Ha az álláskeresési járadék iránti kérelem benyújtását megelőző 3 évben van legalább 360 napnyi (munka)viszonyod, és éppen munkát keresel, továbbá nem vagy nappalis diák, akkor jár az ellátás.

Minden 10 napnyi jogviszony után 1 nap ellátásra vagy jogosult. A maximális 90 naphoz tehát 900 napnyi jogviszony szükségeltetik.

Nem kötelező elfogadni a felajánlott munkát, én sem tettem, konkrétan hárommal sem, mégis végig kaptam az ellátást. Meg kell indokolni, hogy miért nem fogadod el.

Ha köteleznek valamilyen időpontban történő megjelenésre a folyósító szervhez, akkor telefonon tudod jelezni, hogy az a nap éppen nem jó, mert -> "gyerekkel megyek orvoshoz", "vérvételre van időpontom", "anyukámat hozom haza kórházi kezelésről", "aznap megyek állásinterjúra" és a többi, -> kérsz helyette egy másik időpontot.

Én már rég nem kaptam ellátást, amikor másik megyébe jártam többször is állásinterjúra. Mindegyik utamat megtérítettem a munkaügyi központtal.

Ne legyetek életképtelenek a mai világban! ;)

2023. máj. 2. 04:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!