25 millió Ft különböző osztalékrészvényekbe fektetve nagyjából hány százalék osztalékot hozna évente?
Tegyük fel, hogy valaki megfelelő alapossággal belemerül az osztalékbefektetések világába.
Valamint a választásai közt azért kedvezőtlen választásokkal is kalkulálva.
Jelenleg egy panellakásba van fektetve. Annak kiadása kb. 80-90 ezret hozna havonta.
Osztalékok ugye az adott cégek üzleti eredményei - és a vezetőség &részvényesek döntése- alapján fizet osztalékot.
Nem is biztos hogy lesz mit fizetni, az sem biztos hogy nem a tartalékolást válasszák inkább, stb.
Ez kb megtippelhetetlen.
Lehet pár piaci szegmens pár cégének a korábbi éveit figyelembe venni, de ez sem garancia.
@1
Igazad lehet, ám, amelyik cég évtizedek óta rendszeresen fizet, s minden évben egyre többet, az jó eséllyel nem idén fogja abbahagyni.
@3
Igen. (Plusz az esetleges árfolyamnövekedés.)
@Kérdező
Két dologra kell figyelemmel lenned mostanában. Az egyik az amerikai-magyar kettős adóztatás felmondásának storyja, hisz ez épp az osztalékportfoliókat borítja. A fidesz ezt is elintézte...
A másik pedig az, hogy növekedési részvényekkel (esetleg kombinálva osztalékos ÉS növekedési) lényegesen magasabb profitot tudsz realizálni. Én egy kis részt (kezdésnek 10-20%) elkülönítenék belőle, s forex daytrade és skalp. (Ha ügyes vagy, akkor az állampapírt is bőven lekörözöd.)
A panellakás kiadása problémás, illikvid és "aligprofitos". Én biztos nem csinálnám. Sosem érte meg igazán.
Ha részvénybefektetés, akkor én mindenképp Amerikában gondolkoznék. De osztalékfizető részvényeket már nem éri meg venni, pont a kettős adóztatási egyezmény felmondása miatt, nagyon sok lesz a levonás.
A másik, hogy én most biztosan nem cserélném le a panellakást részvényekre. Recesszió jön, könnyen lehet, hogy jönni fog még egy nagyobb esés a tőzsdéken és lehet, a mélypont csak valamikor a jövő év folyamán jön el. Utána is kérdéses, mennyire lesz gyors a visszapattanás.
Persze a lakásárak is stagnálhatnak a következő években, szóval nehéz kérdés, hosszú távon nézve én mégis inkább hagynám a pénzt abban.
Ha van plusz befektetésre szánató összeg, akkor most azt állampapírba tenném (2 évig most elég jól fizet), aztán szép fokozatosan, havi szinten azonos összegeket befektetve elkezdeném indexkövető ETF-ekbe tenni (pl S&P500), de ennek szerintem még nincs itt az ideje.
Aztán persze minden lehet, és mindennek az ellenkezője is. :)
A konkrét részvényektől függ. Tájékozódj, melyik mennyi osztalékot fizet. Van amelyik semmit, van amelyik akár 4-5%-ot is.
"De osztalékfizető részvényeket már nem éri meg venni"
Ez így ebben a formában nem igaz. Csak az osztalék miatt lehet, hogy nem, de általánosságban nagyon sok osztalékfizető részvény van az pl. S&P500-ban és NASDAQ100-ban, amibe ettől függetlenül érdemes lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!