Tgyás, gyed összege 2. baba születésekor gyed esetleg gyes alatt?
Sziasztok!
Az én babám 2009. augusztusi. 2009. februártól betegszabadságon, ,majd táppénzen voltam. Akkor 197.000 Ft volt a bruttóm, most 211.000 Ft. Nem tudom számít-e hogy azóta emeltek, mert olvastam, hogy 210.000Ft-os bérrel érdemes a táppénz is. Természetesen szeretném a kis tesót, a legmegfelelőbb időben. Ha összejönne úgy lenne a legjobb ha 2011 augusztusig megszületne? Ebben az esetben hogy számolnák a tgyást, és a gyedet? De úgy tudom, hogy az utolsó két évet (munkaviszonos, betegszabis évet) veszik alapul, na nekem még 2009-ben volt 1,5 hónap ilyen, arra az évre csak azt a keveset nézik? Mert akkor az kevés egész évre. Ha nem lenne meg addig gyesre, betegszabira, szabadságra érdemes menni a 2. gyermek születéséig? De nem rúghatnak ki ilyenkor ha kiveszem a szabikat? Azt is hallottam hogy a gyes mellett majd nem lehet már dolgozni jövőre, aki vissza megy az nem kap semmit. Ez igaz? És szerintetek visszahozzák a 3. évet?
Bocsi mégegyszer a sok kérdésért, de szerintem ez sok mindenkit érint.
Nem kell augusztusig megszületnie, elég ha 2012-ben júliusig megszületik:)
AZért így, mert mindig a jogosultság kezdő napját megelőző évet veszik figyelembe. Ha júliusig megszületik, akkor a tgyás még 2012-ben lejár, a gyed jogosultság 2012-ben kezdődik, és az irányadó időszak 2011, amikor augusztusig gyeden vagy.
A két évet a biztosítotti idő miatt nézik, nem az ellátások alapja miatt, nem mennek vissza évekre bérezett napokat keresgélni. Ha gyed miatt nincs bérezett nap, akkor a szerződés szerinti bér az alap.
Ha kevés a gyes, akkor menj táppénzre. Ilyenkor valóban a betegszabira kapott jövedelem lesz az alap, de a 211 ezer pont elég a maximális ellátásokra, annál úgysem kaphatnál többet.
Ha kiveszed a szabikat több okból sem rúghatnak ki. Egyrészt mert a felmondási védelem a gyerek 3 éves koráig jár, másrészt pedig mert a fogantatás vélelmezett pillanatától számítva a tesó révén is védve vagy.
Valószínű, hogy gyes mellett majd csak 4 órában lehet majd dolgozni, novemberben kiderül, akkor szavaznak a törvénymódosításról. Ekkor döntenek majd arról is, hogy újra 3 év legyen. Valószínű visszaállítják, de 4 órában lehet majd dolgozni mellette.
Remélem sikerült mindenre válaszolnom:)
Nagyon szépen köszönöm a választ, most megnyugtattál, mert az első babó sem ment csettintésre, és így azért van még egy kis időm.
Azt tudom, hogy a gyednél maximumot kapnék, de a tgyás-t sem húzná le nagyon a betegszabi a 2. babánál?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!