Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Annak van valami oka, hogy a...

Annak van valami oka, hogy a legtöbb webshop PHP nyelven van írva?

Figyelt kérdés
(Wappalyzer Chrome bővítmény kiírja egy adott weblapnál a használt technológiákat). Nem biztos hogy a legtöbb, de amikkel eddig szembetalálkoztam azok általában PHP, WordPress, Shopify és társai technológiával van elkészítve. De Java-sat nem is igazán láttam még. Van ennek valami oka, a PHP jobb ilyen célra vagy gyorsabb esetleg mint java?
2023. jan. 24. 23:51
 1/8 anonim ***** válasza:
39%
Régen ez volt a trend, a legjobb elérhető technológia. Később kaptak csak rá az emberek a javára és a többi backend nyelvre. A régi oldalakat pedig olcsóbb és egyszerűbb karbantartani, semmint újraírni. :)
2023. jan. 25. 03:03
 2/8 anonim ***** válasza:
67%

1. Rengeteg a PHP-s webshop motor.

2. Sokkal több olcsó, kis webshopokra ideális hosting szolgáltatás van, ahol PHP van, mint ahol Java.

3. Más a Java és a PHP tanulási görbéje, illetve a projektek kezdeti fejlesztési görbéje. PHP-val hamarabb megvannak a kisebb webalkalmazások mindkét értelemben.

4. Sokáig szinte egyeduralkodó volt az ilyesmiben a PHP, amikor a Java mint webes backend még gyerekcipőben járt. Rengeteg jóféle webes keretrendszer állt a rendelkezésre már 2005 magasságában.

A Java inkább nagyvállalatok szerveralkalmazásaiban elterjedt. Ezzel együtt vannak weboldalak is, ahol a backend Java, de ezek is jellemzően nagy léptékűek, nem sorozatgyártott webshopok.

2023. jan. 25. 06:06
 3/8 A kérdező kommentje:
Én java fejlesztő vagyok, és ha csinálnék egy webáruházat, akkor abban írnám. Leginkább a kérdésemet azért tettem fel, hogy megtudjam hogy ennek van e valami hátulütője a PHP-hoz képest ezen a területen.
2023. jan. 25. 11:41
 4/8 anonim ***** válasza:

3:

Ok, de csináltál már, illetve csinálsz webshopot?

Mert én 11 éve dolgozok Java fejlesztőként, és egyetlen webshopot sem csináltam még. Míg PHP-s ismerőseim közül sokan csináltak, volt aki saját szakállra is. Bennem fel sem merül, hogy kis webshopokat csináljak, merr eleve teljesen más jellegű a munkám.

2023. jan. 25. 12:25
 5/8 A kérdező kommentje:
Dolgoztam már olyan projekten, amely webshop részt is tartalmazott, és konkrétan ebben a részében is fejlesztettem. Nem egy nagy ördöngősség. Megírod végpontos formában a backendet, odafigyelve a biztonsági tényezőkre és funkciókra, és csinálsz hozzá egy frontendet valamilyen keretrendszerben (pl react), amiben pedig semmi logika nem lesz többnyire, mert mindent a backend csinál.
2023. jan. 25. 13:11
 6/8 anonim ***** válasza:

Az elso valasz elegge pontatlan (foleg mert mindket nyelv ‘95-ben jelent meg), ellenben a 2. es 4. korrekt.

Huszonpar eve foglalkozom webfejlesztessel, ez a ket nyelv az idoszak jo reszeben egymas mellett elt, a PHP altalanossagban veve jobban elterjedt, foleg mert konnyebb elkezdeni vele dolgozni (ami kesobb hatrany is lehet, mert sokan megragadnak codermonkey szinten), illetve kis terheles eseten eroforras-hatekonyabb is.

A Java mar az elejetol szigoru szabalyok koze kenyszerit, igy nehezebb megtanulni. Hatrany, hogy ezek a szabalyok neha a rugalmassag karara mennek.

Webshop-ot pl. biztos, hogy nem Java-ban irnek. Ha semmi esetre sem akarsz PHP-ban irni, akkor meg a nodeJS is hamarabb szobajohetne, mint a Java, bar az sem egy tipikus felhasznalasi eset.

Mindegyik nyelvvel meg lehet barmit csinalni, de ahogy a valosagban is megprobalhatsz kalapalni egy harapofogoval, attol nem biztos, hogy ez a legidealisabb megoldas. :)

2023. jan. 25. 15:33
 7/8 A kérdező kommentje:
És konkrétumokat tudnál mondani miért nem? Annyit írtál, hogy kis terhelés esetén jobb a php erőforrás elosztása.
2023. jan. 25. 19:35
 8/8 anonim ***** válasza:

PHP-vel gyorsabb es olcsobb a fejlesztes, mint Java-ra. Akarcsak a hosting (legalabbis a fentebb vazolt, jo esellyel nem egetrengeto forgalmu weboldal eseten.)

Ezen tul ha valamelyik kesz PHP-s webshop eleg, akkor kb rogton meg is vagy vele.

Performancia kerdese erdekes, mert sok helyen a Java-t irjak, viszont a vilag leglatogatottab oldalai kozott sokkal tobb a PHP-ban (vagy PHP alapra irt) oldal. (Bar sebesseg teren a nodejs vagy a C onmagaban nyilvan gyorsabb.)

Biztonsag szempontjabol mindketto tud ugyanannyira biztonsagos lenni, viszont PHP-ben kello tudas nelkul konnyebb nem annyira biztonsagos kodoz irni.

2023. jan. 25. 20:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!