Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ha az egyéves államkötvényt...

Ha az egyéves államkötvényt lejárat előtt kiveszem, akkor az összes kamatot elbukom, vagy csak a hátralévőt?

Figyelt kérdés

Szóval a felhalmozott kamatot megkapom?

[link]

2023. jan. 6. 17:40
 1/10 anonim ***** válasza:
65%
Csak a hátralévőt bukod el.
2023. jan. 6. 17:42
 2/10 A kérdező kommentje:
Az otp-ben azt mondták, hogy az egészet. Lehet ilyen különbség az otp-ben?
2023. jan. 6. 17:55
 3/10 A kérdező kommentje:
Igaz, az otp chat írta. Nem személyesen mondták.
2023. jan. 6. 17:56
 4/10 anonim ***** válasza:
76%
Lejárat előtt bukod az egészet. Eleve azért egyéves, mert azt feltételezi, hogy egy évig nem nyúlsz hozzá, és azért kapod a jelzett kamatot. A bármikor kivehetőnek alacsonyabb a kamata.
2023. jan. 6. 18:21
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszi
2023. jan. 6. 18:24
 6/10 anonim ***** válasza:
62%
Csak a hátralévőt bukod el, viszont van visszaváltási díja, ha jól tudom akkor 2.5%, de ebben nem vagyok biztos.
2023. jan. 6. 21:09
 7/10 anonim ***** válasza:
72%
Eleve az egy év letelte után fizet kamatot, ha előbb kiveszed, szerintem nem fizet, és igen, valószínűleg visszaváltási díjat is felszámít.
2023. jan. 6. 21:12
 8/10 anonim ***** válasza:
58%

Banknál ne vegyél állampapirt, mert lecsípnek a profitodból, helyette államkincstárnál vásárolj!

Folyamatosan kamatot kapsz a pénzedért, de idő előtti eladás eseten a pénzed legalább 1% elbukod. Hogyha csak pár hónapra szeretnéd lekötni a pénzed, vásárolj inkább diszkont kincstárjegyet. Államkincstárnál rendszerint olyan is található, amelyik 1-3 hónapra rá visszaadja a pénzed kamatostul.

Hogyha legalább egy évig megtartod, szerintem PMÁP jobb opció.

2023. jan. 6. 21:54
 9/10 anonim ***** válasza:

Normál esetben csak a hátralévő kamatot bukod, mivel a kamat folyamatosan halmozódik. Persze az eladási ár többnyire 1%-al alacsonyabb a vételi árfolyamnál, úgyhogy ennyit mindenképp buksz. Plusz ha bankon keresztül veszed, akkor a bank is leveszi a maga kis hasznát, úgyhogy ezt eleve nem javaslom.

Online is tudsz nyitni az államkincstárnál értékpapír számlát, és utána már közvetlenül is tudsz adni-venni állampapírt akár telefonról applikáció segítségével. De a postákon is vehetsz plusz költség nélkül.

2023. jan. 7. 10:58
 10/10 anonim ***** válasza:

Kérdező amit linkeltél az csak tájékoztató, ezek közül szinte egyik sincsen!

Amennyiben a valós és tényleg létezőket szeretnéd megnézni a webkincstári állampapír keresőben tudod csak megtenni.

Hatalmas eltérések szoktak lenni, mondhatni totál amatőrként rá is csodálkoztam az elején, hogy 6-7-8%-nyi eltérés is tapasztalható a valósághoz képest.

Másrészről ha megnézed az egyéves magyar állampapírt 6 oldalnyit látsz, a valóságban meg rendszerint 1 db-ból lehet venni, vagy max. 3 féle van. Persze nem mondom azt, hogy nem lehet éppen kifogni egy jót, de nagyon ritka, nekem eddig 1 alkalommal sikerült kifognom 6 nap múlva lejárót, ez 801Ft-ot hozott durván 102eFt-onként, mivel hosszú hétvégére esett a kifizetés a valóságban már a 2.-dik napon kifizették. Ugyan ez van pl. a holnap 22-én lejáróval már tegnap 20.-án kifizették, ha hétvégére, ünnepnapra esik az előtte levő munkanapon fizetnek!

A 2023/A-t is bemákoltam előző kifizetéskor 6m-ért 3 nappal a lejárat előtt vettem meg 103,2%-os névértéken és 2 napra rá fizetett 6% kamatot, mivel az árban már megfizettem a kamat nagy részét, így csak 3,4eFt-ot vontak le adóra.

2023. jan. 21. 08:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!