Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mit csináljak egyetem után,...

Mit csináljak egyetem után, építészmérnök diplomával?

Figyelt kérdés

A mesterszakot biztosan elvégzem még diploma után és azt tudni kell, hogy IMÁDOM ezt a hivatást, amióta az eszem tudom, csak hát köztudottan egy átlag építészmérnök nem keres túl jól és nekem nincsen biztos családi/pénzügyi háttérem, amire tudnék támaszkodni pályakezdőként.

Tehát ti mit tennétek a helyemben, miután elvégeznétek az egyetemet?

Itt vagyok már 22(!) évesen és őszintén szólva néha picit kilátástalannak látom a jövőt, de pont emiatt már elkezdtem gyűjtögetni a lehetőséget és egész sok (talán túl sok) tervem van a szakmán kívül is (sajnos), amikhez már most elkezdem letenni az alapokat.

Viszont az "építészmérnöki" munkával soha nem hagynék fel, mert tudom, hogy ez az életem és még mindig imádom 5 egyetemi félév után is, csak hát van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem ebből fogok átlagon felüli életszínvonalat élni, ahhoz nem érzem magam túl kreatívnak.

Szóval én csak véleményekre/tapasztalatokra lennék kíváncsi most, hogy ki mit mond, akár építész, akár nem építész, mert lehet ebből is tudok meríteni a célom megvalósításához. (Ami röviden: passzív jövedelemet és rohadt sok pénzt akarok 30 éves koromra, azaz 8 éven belül a nulláról)

2022. okt. 30. 23:37
 1/8 anonim ***** válasza:
31%

"passzív jövedelemet és rohadt sok pénzt akarok 30 éves koromra, azaz 8 éven belül a nulláról"

IT

2022. okt. 30. 23:43
 2/8 anonim ***** válasza:
37%
Tervezz házakat.
2022. okt. 31. 05:02
 3/8 anonim ***** válasza:
78%

Építész alkalmazottak szarul keresnek. Legyen tervező vagy elmegy a kivitelezésbe.

Én is építész vagyok, azt ajánlom menekülj.

2022. okt. 31. 07:39
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Szintén ebben a szegmensben vagyok. Tervezes alkalmazottként nem nagy szám,sok helyen még csak be sem jelentenek rendesen, hanem okosba fizetnek. Magan tervezőkent picit jobb a helyzet, de az 30 előtt kizart. Kell tőke,kapcsolatok,jogosultságok stb. Kivitelezes mar jobban fizet, habar az is gyengébb más mérnöki területekhez képest,pláne hamunkaórara nézi az embert a kapott bért. Igaz oda kell gyomor is , jó kiállás, vezető és erős stressz turo képesség. Vagyidoben valtassz valahogy vagy jó eséllyel ebben bent ragadsz.
2022. nov. 1. 12:13
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Elég messze lesz az atlagon felüli magas eletszinvonaltol az amit evvel el lehet érni, lol
2022. nov. 3. 06:00
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a 2 értelmes választ. Ilyenekre vártam, habár eléggé lehangoló, de ez a valóság.

Kedves utolsó válaszoló, látom nem jött le a lényeg. Nem feltétlen ebből tervezek meggazdagodni, de mivel szeretem ezt a szakmát, sosem fogom ott hagyni.

2022. nov. 4. 10:59
 7/8 anonim válasza:

Az idők során ezeket a foglalkozasokat / poziciokat láttam építész végzettségű embereknél a tipikus tervező építészen kívül:

- irodában modellező, BIM szakértő

- építésvezeto, műszaki ellenor

- műemlékvédelmi szakmérnök, rehabilitáció

- tűzvédelmi szakmérnök

- mérnök értékesítő

- termekfejleszto

- látványtervező szabadúszó (pl én (: )

- hatósági munka építésügyi osztályon

- szakkönyv író, építészeti magazinban cikkíró

- egyetemi oktató

- hatarteruleteken dolgozó, pl tervezőgrafika, game design.

Tapasztalatom szerint legtöbb pénzt keresni a cégvezető tervezők és a kivitelezés vezetők szokták. Passzív jovedelme esetleg egy termekfejlesztonek, értékesítőnek vagy ironak van.

Persze sok múlik rajta, mi az ami érdekel? És mihez van kompetenciad?

2022. nov. 6. 08:20
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Kivitelezest vezetők részéhez hozzá lehet tenni azt, hogy elég sok cégnél az nem heti 40ora meló,hanem inkább 50-60 lesz . Szoval ahhoz képest már nem is olyan magas az óraber a beletett időhöz viszonyítva.
2022. nov. 6. 10:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!