Érdemes(ebb) kelet-magyarországi egyetemi városban
lakást vásárolni befektetési céllal?
1/16 A kérdező kommentje:
Félreértés elkerülése miatt, pontosabban: pl. Miskolc, Kaposvár (tudom, nem keleti), esetleg Pécs - nem Debrecen vagy Szeged.
Egy térképet tudok ajánlani.
Amúgy Szeged szerintem jó befektetés, Debrecen és Pécs is, mindenhol arányaiban nagyobb az egyetem. Kaposvár és Miskolc szerintem rosszabb megtérülést hozna, kevesebb az egyetemista.
2022. okt. 1. 08:59
3/16 A kérdező kommentje:
Köszi! Nem kell ajánlani, írtam zárójelbe a lényeget (tudod, olyan ez, mint a világban: Japán és Ausztrália Nyugat lényegileg, Dél-Amerika meg Kelet). A lényeg az a kérdésben, hogy Szeged vagy Debrecen 20-30 milliós lakásait nem tudom megfizetni, de 20 alatt már beleférne, ráadásul nem is valami nagy nyerészkedésre gondolok, tehát csak közelítse az albérlet ára a törlesztőt, így egy árversenyt talán jól vennék… :)
Akkor bizonyosan kiszámoltad, hogyha veszel egy 17 milliós lakást, aminek vagy megy még felfele az ára vagy nem és elvársz tőle 10 % megtérülést, akkor mennyi bérleti díjat kell fizetni? Kb 170000 Ft/hó. Tudod, hogy mennyibe kerül egy ilyen lakás bárhol ezekben a városokban? Bőven 20 felett. Mi a 73 m2-es nem miskolci, nem debreceni lakásunkat 150-ért tudjuk kiadni és kb 23-at ér most.
2022. okt. 1. 10:32
Jelenleg a lakás nem nagy biznisz, ez azért fontos, mert lehet egy fél év múlva már jó biznisz lesz. Én addig mindenképp várnék vele.
2022. okt. 1. 10:33
6/16 A kérdező kommentje:
Köszi a valaszokat és a felvetett szempontokat! Mivel hosszútávú befektetés, ezért a megtérülés önmagában az, hogy egyszer hozzájutok az ingatlanhoz hitelmentesen is. Így ki lehet adni akár százért is (van sok 13-14 millióért) 2-3 diáknak, például.
Hosszútávon sem éri meg most. Mivel nem tudod, hogy a gazdasági helyzet merre tendál. Ha nem lesz jó az irány, akkor bukta. Szerintem van most jobb lehetőség.
2022. okt. 1. 12:11
Jaj szerintem nagyon hülye válaszokat kaptál. Egyrészt Miskolcon rengeteg az egyetemista. Másrészt jelenleg, ilyen infláció mellett pont az ingatlan a biztos befektetés, de ez amúgy mindig igaz, kivéve háborús helyzetben. Hosszú tavon biztos hogy jól jársz, de legalább nem tűnik el a pénzed. Én három éve vettem 25 milláért egy lakást, mindenki károgott, hogy le fog menni az ára drágán veszem. Jelenleg 40-et ér.
Nagyon nézd meg, milyen környeken veszel, milyen állapotú házban lakást, ez a legfontosabb. Nézd meg van e normális fűtés. És ne vegyél szuterént meg ilyesmiket.
2022. okt. 1. 13:01
3 éve én is vettem volna. Most már biztosan nem.
2022. okt. 1. 13:10
3 éve sem lehetett előre látni a jövőt, ahogy most sem. Ugyanígy károgott mindenki. Másrészt ha 3 éve nem volt pénzed most meg van, akkor most kell venni. Még mindig az egyik legolcsóbbak vagyunk ingatlanok tekintetében az euban, nem valószínű, hogy ez így marad.
2022. okt. 1. 15:04
Kapcsolódó kérdések: