Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Online munka van egy cégnél,...

Online munka van egy cégnél, csak éppen nem adnak a dolgozók felének. Mit lehet tenni (jogilag) ?

Figyelt kérdés

Cirka 4 ezer dolgozóból 2 ezer dolgozót érintő ügy, online munka így elég sok országból dolgozunk, én persze Magyarországról. Kicsit hosszú leszek, de azért nem annyira bonyolult az ügy.

Röviden: egy amerikai cég, és látjátok, hogy milyen az online munka, még egy hónapja azt sem tudtuk, hogy mennyien dolgozunk itt. A rendszer rendszeresen kioszt feladatokat, amiket mi vagy elvállalunk vagy kihagyunk (skip), de, ha elvállaljuk akkor is bármikor vissza tudjuk adni, ha nem tudnánk elvégezni, vagy túl bonyolultnak tűnik. Az elvégzett munkát mások ellenőrzik, ha megfelelő akkor fizetnek érte. Kifizetés hetente egyszer van, ha eléred az 50 dollárt, alapbér nincs, bónusz nincs. Lényegében teljesítményarányos bér.

A probléma 4 napja szeptember 17-én szombaton kezdődött (0-24-ben lehet dolgozni), a felhasználók több, mint a fele, köztük én is, egyetlen elvállalható feladatot nem kaptunk! Azt kell tudni, hogy még a leggyengébb napon is 6 teljesített munkám volt, úgy, hogy a rendszer naponta átlag 50-100 munkát ajánlott fel (nagyobb részét ezek közül amúgy nem lehet elvállalni, mert a munka hiányos, ha elvállalsz egy ilyen munkát többször is akkor kitiltanak). De most még nemhogy elvégzett munkám nincs 4 nap alatt, de egyetlen munkát sem ajánlott fel a rendszer, mennyi ennek a valószínűsége? Mondjuk annyi, hogy naponta megnyerem a lottó ötöst egy szelvénnyel játszva.

Reddit fórumunk van csak, és úgy tűnik, hogy a dolgozók felét vagy még többet érint a probléma, ráadásul úgy, hogy közben munka az ugyanúgy van, hiszen mások meg azt írják, hogy kapnak feladatot. Cég hivatalos embere meg azzal ámít minket, hogy kevesebb munka van, sőt: "feladatok kiosztása még mindig véletlen" ez megint hazugság, hiszen dolgozók felének egy elvégzett munkája nincsen, sőt konkrétan egyetlen elvállalható munkát nem adott a rendszer, miközben mások folyamatosan kapják a feladatot.

Az ok persze kérdéses, hogy mi okból csinálja ezt egy nemzetközi világcég, a cél egyértelmű számomra: dolgozók felét megtartani, és nekik így átlag kétszeres bért tudnak nyújtani. Illetve, ha valami miatt felszaladna a munkák száma, akkor még mindig tudnak új munkavállalókat bepalizni. Ugye eddig sem volt folyamatos a munkánk, feleannyi emberrel is el tudják látni, csak ugye most nekik ha ugyanannyi időt dolgoznak, akkor kevesebb az üresjárat, hiszen gyakrabban van munkájuk.

A kérdés mit lehet csinálni jogilag, lehetne akár minden egyes napra a korábbi napi átlagbért követelni, mert ez már kb a munka hamis ígérete kategóriája. Folyamatosan azt mondják, hogy a "feladatok kiosztása még mindig véletlen" amikor a felhasználók fele egy munkát sem kap, míg a másik felének kétszer annyi munkája van.

2022. szept. 21. 10:49
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Mit csinalnal, ha jol ertem contractor vagy teljesitmeny alapon... Keress mas munkat
2022. szept. 21. 10:53
 2/10 anonim ***** válasza:
Benne van a szerzodesedben, hogy minimum mennyi munkat kell kapnod?
2022. szept. 21. 11:06
 3/10 A kérdező kommentje:

Re1:

Persze a végső megoldás ez lesz, ez az ötödik napom munka nélkül, ma sem osztott ki még semmit a rendszer.

Elsőre elég hülyén hangzik tudom, de elég speckó a munkánk, a váltás nem könnyű, 10-nél kevesebb cég csinálja az egész világon. Amikor ezt először elkezdtem egy másik cégnél akkor másfél hónap után raktak ki, egyetlen "rosszul" elvégzett munka után. Ennél a cégnél meg úgy vagyok már negyedik hónapja, hogy még egy figyelmeztetést sem kaptam, ezen még magam is meglepődtem, de nyilván tanul az ember.

Re2:

Tegnap böngésztem az aláírt dolgokat, szinte kizárt, hogy lenne napi minimum felajánlott munkaszám benne. Amúgy még egy W8-BEN adózási formot is ki kellett tölteni.

2022. szept. 21. 11:15
 4/10 anonim ***** válasza:
15%
Esetleg elmész dolgozni, mint ahogy több millió másik ember Mo-n?
2022. szept. 21. 12:36
 5/10 A kérdező kommentje:

"Esetleg elmész dolgozni, mint ahogy több millió másik ember Mo-n?"

Faszika, ötödik napja nem adnak feladatot. Előtte egy héten dolgoztam 98 órát, te mennyit?

2022. szept. 21. 12:45
 6/10 anonim ***** válasza:
Nekem úgy tűnik, hogy meg akarnak szabadulni a magyar dolgozóktól. Nem hinném, hogy jogilag bármit tudsz tenni.
2022. szept. 21. 13:40
 7/10 A kérdező kommentje:
Nem hinném, hogy olyan sokan dolgoznánk innen, de egy földrajzi tiltást el tudok képzelni, hogy akkor szinte mindenkit kitiltanak aki Európában lakik. Vagy akinek A-tól H-ig van a vezetékneve, ki tudja.
2022. szept. 21. 13:50
 8/10 anonim ***** válasza:
Meglepodnel, en is amikor jelentkeztem hozzank akkor azt hittem egy magyar se lesz. Erre fel kiderult vagyunk vagy 40en...
2022. szept. 21. 13:54
 9/10 anonim ***** válasza:
Mi ez a cég amúgy?
2022. szept. 21. 15:41
 10/10 anonim ***** válasza:
Nem tudsz semmit csinálni jogilag, max kilépni.
2022. szept. 21. 15:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!