Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Mikor jönnek az emelt energia...

Mikor jönnek az emelt energia számlák ?

Figyelt kérdés
9-ik hó 30-ra befizetendő még a korábbi összeget tartalmazza.
2022. szept. 19. 23:41
 1/3 anonim ***** válasza:
Nekem is pont annyi, mint eddig. Talán azért, mert a határon belül vagyok.:)
2022. szept. 20. 00:22
 2/3 A kérdező kommentje:
Én túllépem a határt. Olvasom több helyen, hogy jönnek már a számlák, ezért nem értem.
2022. szept. 20. 00:38
 3/3 anonim ***** válasza:

Hogy mikorra kell befizetni, abból itt nem derül ki, hogy mettől meddig tartó fogyasztás elszámolását tartalmazza a számlád.

A új, rezsivédett határral történő elszámolás a 2022. augusztus 1-től való fogyasztásra vonatkozik.

Nekünk az MVM számláz, és mind a villanyóra, mind a gázóra állást megadtam július 31-én. A rendkívüli bediktálástól függetlenül, évenkénti leolvasásos számlázásunk van; így a leolvasások közt az előző évi fogyasztás havi átlagainak megfelelő fogyasztást számlázzák.

Mindkettőről kaptunk azóta egy-egy számlát.

𝐕𝐢𝐥𝐥𝐚𝐦𝐨𝐬 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐚 𝐯𝐨𝐧𝐚𝐭𝐤𝐨𝐳á𝐬á𝐛𝐚𝐧 𝐦é𝐠 𝐦𝐢 𝐬𝐞𝐦 𝐤𝐚𝐩𝐭𝐮𝐧𝐤 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐳𝐭𝐮𝐬 𝟏-𝐭ő𝐥 𝐭𝐚𝐫𝐭ó 𝐢𝐝ő𝐬𝐳𝐚𝐤𝐫𝐚 𝐬𝐳á𝐦𝐥á𝐭; 𝐚𝐦𝐢𝐭 𝐤𝐚𝐩𝐭𝐮𝐧𝐤, 𝐫𝐞𝐧𝐝𝐛𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧.

┌─ A villamos energia számla fordulónapja 19-e, így a részszámlák adott hónap 19-étől a következő hónap 18-ig szólnak.

Az esedékes 11. részszámlának július 19-től augusztus 18-ig kellett volna szólnia, de a bediktálás miatt július 19-től július 31-ig szól.

Jó fogyasztást állapítottak meg, mert július 18-ára megállapított, a résszámlák alapján becsült állás és a bediktált állás különbségét számlázták.

Az esedékes éves leolvasás e hónap 3-ától 17-ig lett volna, de valamiért késik a leolvasó. A tényleges elszámolás a múlt évi leolvasástól az idei leolvasásig tart, mivel bediktáltam az állást, az addig tartó fogyasztást a régi, teljes rezsicsökkentés alapján számolják el, az azóta az esedékes leolvasásig valót pedig az új módon. ─┘

𝐆á𝐳 𝐞𝐬𝐞𝐭é𝐧 𝐣ö𝐭𝐭 𝐨𝐥𝐲𝐚𝐧 𝐬𝐳á𝐦𝐥𝐚, 𝐚𝐦𝐢 𝐚𝐳 ú𝐣 𝐦ó𝐝𝐨𝐧 𝐭ö𝐫𝐭é𝐧ő 𝐬𝐳á𝐦𝐥á𝐳á𝐬𝐢 𝐢𝐝ő𝐬𝐳𝐚𝐤𝐨𝐭 𝐢𝐬 𝐭𝐚𝐫𝐭𝐚𝐥𝐦𝐚𝐳, 𝐝𝐞 𝐫𝐨𝐬𝐬𝐳, 𝐦𝐞𝐫𝐭 𝐧𝐞𝐦 𝐯𝐞𝐭𝐭𝐞 𝐟𝐢𝐠𝐲𝐞𝐥𝐞𝐦𝐛𝐞 𝐚 𝐛𝐞𝐝𝐢𝐤𝐭á𝐥á𝐬𝐭.

┌─ A gázszámla fordulónapja is 19-e, így a részszámlák adott hónap 19-étől a következő hónap 18-ig szólnak.

Az esedékes 11. részszámlánk július 19-től augusztus 18-ig szól.

Nem vették figyelembe a bediktálást, hanem a havi átlagfogyasztást bontották két részre, időarányosan, július 19.-július 31. és augusztus 1.-augusztus 18. közt. Mivel az átlag tartalmazza a téli fűtéses fogyasztást is, így az augusztusi 18 napra a ténylegestől jóval magasabb fogyasztás vetült, mint a tényleges. Csak a versenypiaci árat tükröző áron számolt fogyasztási rész többszöröse nem az augusztus 1.-augusztus 18. fogyasztásunknak, hanem az augusztus 1-től máig történt fogyasztásnak is.

Az esedékes éves leolvasás e hónap 15-étől 21-éig tart, még nem volt a leolvasó. A tényleges elszámolás a múlt évi leolvasástól az idei leolvasásig tart, mivel bediktáltam az állást, az addig tartó fogyasztást a régi, teljes rezsicsökkentés alapján számolják el, az azóta az esedékes leolvasásig valót pedig az új módon.

Mivel a 11. részámla a bediktálás figyelmen kívül hagyása miatt kövérre sikeredett, a nemsokára esedékes éves elszámoláskor visszatérítés jár, ami egy kis segítség lesz az elszámolás utáni első számlához. ─┘

2022. szept. 20. 14:44

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!