Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Diákhitel kamatozása?

Diákhitel kamatozása?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

Elfelejtettem lemondani a diákhitelemet a félévtől, így egy összegben folyosítottak nekem egy jelentősebb összeget megint.

A kérdésem az lenne, hogy ha mondjuk van 2millió forint diákhitelem, és visszafizetek egy összegben 1milliót, akkor ugyanúgy a 2millió fog tovább kamatozni amig vissza nem fizetem az egészet, vagy már csak az 1millió forint fennálló tartozás kamatozik?

Ez azért lenne lényeges, mert akkor amit kiutaltak simán visszautalom(+pár forint kamatot ami az utalas és a visszautalás között jött rá) előtörlesztéssel és nem kéne aggódnom a kamatozás miatt.

Köszi.

2022. szept. 13. 09:48
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Mekkora a kamat?

Én a helyedben befektetném, és örülnék a fejemnek. Tipikusan ezeken kicsi a kamat.

2022. szept. 13. 09:51
 2/4 anonim ***** válasza:

"vagy már csak az 1millió forint fennálló tartozás kamatozik?"

Mindig az kamatozik, amennyivel még tartozol.

Jobban jársz, ha mondjuk 1 éves 10%-os állampapírt veszel belőle.

500.000 Ft-nál akkor egy év múlva 525.000-et kell visszafizetned, közben meg 50ezret kamatozott. Ha egy év múlva törleszted elő az 500ezret, akkor kerestél egy 20-ast.

Aztán 1 év múlva látod, hogy megéri-e újra befektetni, ha igen, akkor befekteted, ha nem, akkor visszatörleszted.

2022. szept. 13. 10:21
 3/4 anonim ***** válasza:

Ez egy éves állampapír kamat most épp 4,75%.

[link]

2 millióból X tőke, Y a kamat. A tőke kamatozik, a kamat meg hozzá adódik a tartozásodhoz.

Ha 1 milliót előtörlesztesz (Fontos, hogy előtörlesztés legyen!!!) akkor teljes egészében tőke tartozásod fog csökkenni.

Pl:

2 millió a tartozásod. Ebből 1,5 a tőke, 0,5 a kamat.

Előtörlesztesz 1 milliót (1,5-1=0,5) marad 0,5+0,5 (tőke+kamat) tartozásod.

Azért jó ez, mert nem 1,5 millió fog ezután neked kamatozni, hanem csak 0,5. Ez csak akkor igaz, ha előtörlesztésként törlesztesz. Ekkor ugyanis teljes egészében a tőkét csökkenti a befizetett összeg.

2022. szept. 13. 13:24
 4/4 anonim ***** válasza:

"Ez egy éves állampapír kamat most épp 4,75%.

[link]

Van olyan papír, ami ennél többet kamatozik.

2022. szept. 13. 13:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!