Átlagban mennyibe kerül az akác,bükk,szilfa erdei m³ tűzifa ára?
Rönkfára gondoltam,dél magyarországi régió.Szilfát ajánlottak fel 42 e-ért, erdei m³-ben mérve.
Nem találtam semmit erre a fajta fára hogy mennyibe kerül máshol.
Végfelhasználóknak jelenleg 60-120eFt között mozog egy m3 ára, 2021-ben 26eFt-ba került.
Kamionos tételben már találni 35-55e között ez 24-25 tonna és kb. 17-18db 1m3-es kaloda.
Szerintem a legolcsóbb megoldás az ágfa, ezt erdővágás után az illetékes erdészetnél tudod intézni, ők spórolnak rajta hektáronként néhány millió Ft-ot, hogy nem kell gépekkel végigmenni rajta és bedarálni, te meg 4-5eFt-ért jutsz 1 traktornyi tűzifához.
A nagy hátránya viszont, hogy fizetned kell a traktorbérlést, traktorost és az üzemanyagot, valamint vagy fizetsz embereket napszámba, vagy az egész család megy pakolni.
A másik lehetőség pedig a takarítás utáni gyökérfúrást követően a kifúrt gyökerek begyűjtése az erdészet engedélyével. Részemről ezt preferálom, annak ellenére, hogy sok rajta a föld és az agyag, de többnyire 40-50cm-es darabokban kijön és csak 10-ből 1-2db esetén kell hasítani, hogy beférjen a kazánba.
Itt nem kell összehúzogatni kupacba, eltüzelni a gallyakat, stb. A traktor megáll 2 sor között oldalról felszórod a darabokat, 25-30m-enként van 1 m3, így egy sorról 2-3 forduló 8m3-es utánfutót lehet megszedni.
Rekordunk 1 nap alatt (12 óra) 2 traktorral 6 forduló, költség 4 napszámos 4*12e=48eFt (+3 családtag is, ha nincsen családi segítség ennek is lenne költsége), traktorosok 2*12*1500=36eFt, traktor bérlése fordulónként 2*3*5000=30eFt és tankolásra 20eFt, munkásokat hoztam vittem kocsival kb. 2eFt, kaja és pia 16eFt, szállítási engedély és papírok az erdésztől 4500Ft +6eFt, helyrerakás és behordás az utcafrontról 1 napszámos bevonása (+3 a családtag) 5 napig 12e*5=60eFt (6 nap után jönne az önkormányzati bírság, ha nincs behordva).
Szépen összerakva az udvarban 42m3 lett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!