Miért csinálják azt az emberek, hogy mindenfélére hiteleket vesznek fel, ezzel eladósítva magukat a bankok felé utána meg jajveszékelnek egész életükben?

Az átlagfizetés kb 25 százalékot emelkedett az elmúlt két évben, szóval arra nem lehet panasz.
Nem itt van a probléma szerintem, hanem a pénzügyi tudatosságban. Az emberek nagy részének fogalma sincs, mire mennyit költ, mi a különbség a kamat és a THM között stb.
A hitel nem by default rossz, sőt a növekedés alapja. Mondok egy példát: tegyük fel, hogy Béla egy kis vidéki cég könyvelője, van neki egy kis parasztháza vidéken, ami 5 Mt ér. 2017ben úgy dönt, Pestre költözik, a házáért kapott pénzt egy pesti lakás önerejére használja, a többire vesz fel még 20M hitelt, fix 4százalék kamattal. Béla Pesten 50 százalékkal többet keres, több lehetősége van jó karriert csinálni, folyamatosan emelkedik a fizetése, míg a vidéki volt kollégái 3-5 százalékos éves emelésekkel karistolnak. Ha épp olyan kedve van, a lakása egyik szobáját kiadhatja egy diáknak. De még ha ennyire nem is rugaszkodunk el, akkor ma Bélának van egy kb 50 Mt érő lakása, karrierje, többet keres, mint azelőtt és a hitele csak idén 10 százalékot inflálódott, miközben a kamat 4 százalék. Ha azt nézem, 5 év alatt kb megötszörözte a vagyonát Béla.
Te meg ülsz az 5 millás házadban és vered a melled, hogy milyen ügyes vagy, hogy nincs hiteled. Hááát…

Én pl szeretem a munkám és nem akarok világvégi faluba menni ahol nincs meló. Szintén nem akarom az életem arra alapozni hogy az aszályverte kertemben vajon széthordják-e a kártevők a terményt.
Ezért fogok hitelt felvenni ingatlanra.
(A ház/lakás az egyetlen amire felvennék, minden mással én is úgy vagyok hogy inkább összespórolnám.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!