Ha összesen 4 millió forintot megtakarításotok lenne (a bankban), mit kezdenétek vele, befektetnétek valamibe?
Ahogy a 11 mondja. Manapság ez az összeg vésztartaléknak jó, hogy az elszálló árak és rezsiköltség miatt rohamosan növekedő kiadásokat az ember biztosan tudja fedezni, ne kényszerüljön komoly lemondásokra.
Az aranyra: a befektetési arany vételi (szóval mikor te adod el a kereskedőnek) árfolyama 18%-kal alacsonyabb, mint az eladási. Tehát mikor megveszed a befektetési aranyat, abban a pillanatban 18%-ot buksz a pénzedből (100 forintod akkor hirtelen 82 forintra esik vissza). Az ezüstnél nem egységes. Ott 18% környékétől indul a különbség felfelé. Visszanéztem a befektetési arany árfolyamának az alakulását, és az derült ki, hogy tavaly februárban vásárolt arany vételi ára (szóval mikor te adod el) idén március elején volt 2%-kal magasabb, az akkori eladási árnál, miközben a forint leértékelődött és infláció is volt. Az a 18%-os különbség mereven tartva van a két árfolyam között. A nemesfém-kereskedelem sem szociális mozgalom. Mindenképpen te szívod meg.
Aprópénz! :-(
Jó esetben egy év alatt félre lehet tenni ennyit. Rossz helyzetben negyed -fél év alatt fel lehet élni.
Sokban függ attól, milyen helyzetben vagy, milyen az életviteled. Egyedülálló vagy, netalán családos. Mennyire biztos a munkád, a bevételed. Mivel kell még fejlesztened az életed, milyen ingóságra van éppen szükséged, mi az, aminél várható az amortizálódás és újabbat kell venni a közeljövőben.
Ilyen "kis" összeget is be lehet fektetni, de én nem vagyok híve a különböző állampapíroknak, főként a háborús és gazdasági helyzetre való tekintettel. (nagyapám annakidején a vagyona nagy részét elvesztette állampapírokkal, majd még a földjeit is államosították...) Ami megmaradt neki azok az ékszerek és érmék voltak, ill. néhány festmény. Ebben hiszek én is, de nejem családja is. Magam is évekig gyűjtögettem az pénzérméket, kevés ékszert, még legot is. Majd amikor mindkettőnket leépített a fidesz állami munkánkból (különböző területeken), idővel feléltük, mire kényszer kisvállalkozóként újra talpra nem álltunk. 2 - 3 év kellett, hogy beinduljon az új életünk. Nem bánjuk manapság, mert élvezzük, hogy nincs főnökünk, nem dirigál senki, a magunk urai vagyunk, mi osszuk be a munkaidőnket, szabadidőnket.
(b.ssza meg a fidesz a KATA változtatást és a rezsicsökkentés csökkentését! 🤬🤮)
Még annyit, ha befekteted a pénzed, előtt hónapokig tanulmányozd a területet, amit választanál. Ismeretek nélkül semmibe nem tudsz haszonnal befektetni! Amikor már álmodból felkeltve is tudod, mi az aznapi jó vétel/eladás, akkor érdemes konkrétan saját tőkét belefektetni.
Még LEGO esetében is komoly gyűjtői tudás kell, hogy hasznot termeljen. Hiszen nem minden arany, ami fénylik, nem minden pénzérme, műtárgy, LEGO bír értékkel eladásnál. (LEGO tekintetében, ha gyerekajándékot szeretne adni az ember vagy venni a saját csemetének, akkor nagyjából később is pénzénél lesz, nem úgy az egyéb játékok estében. De ez más kérdés.
Nem szabad elfelejteni, LEGO gyűjtői darabok más kategóriába tartoznak, mint a játszható darabok! Nekünk is van olyan, ami 1-2 év után többszörösét érik. Most pl. 2,5-szeres áron adtam el az originált Stranger Things készletet. Habár nem akartam, de kellett a pénz.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!