Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Biztonságos állampapírba...

Biztonságos állampapírba fekteti jelen politikai szituációban?

Figyelt kérdés

2-3 millió forintot szeretnék 3-5 éves futamidejő állampapírba fektetni (digitálisba, nem papírformátumban). Viszont aggódok, hogy a jelenlegi háborús helyzetben esetleg a befektetett pénzem elveszik mert az állam nem tud tovább garanciát vállalni rá.

19/nő; nem vagyok egy pénzügyi szakértő,kérem a válaszolókat a lehető leghétköznapibb nyelvezettel válaszoljanak :)

2022. aug. 6. 20:51
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
79%

Vicces látni hogy a bitcoin guruk miután kimenekultek a bukó pozijukbol még mindig okosabbnak hiszik magukat mindenkinél.... 😃

Ha azt látom leirva egy hozzaszolasban, hogy fiat pénz, már tudom is mennyire érdemes hallgatni rá.

Barátom, sokra mész az aranyaddal, ha nem tudod magaddal cipelni, vagy eladni, esetleg becserelni élelmiszerre.

Az őrzéséről meg még nem is beszéltünk... 😃

2022. aug. 7. 00:41
 12/14 anonim ***** válasza:
52%

Nem normális, hogy egy életen át megtakarítasz és az a pénz egyre kevesebb értékkel bír.

Szerinted amikor majd beüt a krakk akkor az állam nem akar jól járni majd?

Névértéken többet fogsz visszakapni a kötvényedre, de majd az állam megmondja, hogy reál értéken mennyit is ér az a pénz valójában. Sajnos a hitel pénzek amiket használunk azok így működnek, eleve bennük van a bukás.

2022. aug. 7. 00:59
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Először is gratulálok hozzá kérdező, hogy a korosztályodat valószínűleg meghazudtolva, már most is tudatosan kezelnéd a pénzügyeidet.

A kérdésre válaszolva: az állampapír alapvetően a legbiztonságosabb, hétköznapi ember számára is elérhető befektetési forma. Alapvetően 2 kockázatod van:

- Az egyik a józan paraszti ésszel először mindenki eszébe jutó gondolat: ha az államcsőd nem fizeti ki a papírodat. Ez gyakorlatilag az államcsődöt jelenti. Magyarországon tudjátok mikor volt legutoljára államcsőd? 1941-ben. Még közvetlenül a második világháború után sem volt tényleges államcsőd. (A rendszerváltás utáni pár évben még voltak államcsőd közeli helyzetek, de azóta semmi.) Egybként államcsőd esetén szinte minden országon belüli befektetésed veszélybe kerülhet, szóval ez a kockázat igazából mindenben benne van.

- A másik kockázat pedig az, hogy mi van, ha az állampapír lejárati ideje előtt az általad választott konstukció kevésbé előnyössé válik? Tehát mondjuk erősödik az infláció és közben jobb alternatív befektetési lehetőségek jelennek meg. Vagy hogy időközben szükséged lenne a pénzre, ami le van kötve. Elvileg itt sem dől össze a világ, mert az állampapírokat lejárat előtt is el lehet adni, de a legtöbbnél ilyenkor egy bizonyos százalékát bukod a pénzednek. Ez papírtól függ, de jelenleg ilyen 1-2%-okról beszélünk (vagy még annyiról sem). Viszont a kiszállás lehetősége és díja (a MÁP+-t leszámítva) nincs szerződésben garantálva, az állam elvileg bármikor egyoldalúan módosíthatja ezeket a feltételekt, vagy akár meg is szüntetheti az idő előtti kiszállás lehetőségét. Ehhez akkor fognak nyúlni, ha már nagyon nagy a baj.

"digitálisba, nem papírformátumban)."

Ezzel pedig nem kell foglalkozni, ma már mindegyik állampapír digitális. Tudom, hogy most visszahoztak valami "papír alapút", de valójában az is ugyanúgy digitális, a mellé kapott papír kb. dísz.

Ha van ügyfélkapud, akkor egyébként a teljes állampapírvásárlási folyamat elintézhető online. Van weboldal, telefonos app, stb. Meglepően modern és flottul működik.

De ha ez nem jó, akkor bemehetsz a Magyar Államkincstár bármelyik ügyfélszolgálatára és segítenek. Még arra érdemes figyelni, hogy a vásárlást kártyás vásárlásként ejtsd meg, ne átutalásként. Kártyás vásárlásnál neked semmilyen költséged nincs. Továbbá nem tudom, hogy ez még mindig így van-e, de az Államkincstár ügyfélszolgálatain a kártyás fizetés készpénzfelvételnek számít, tehát semmiképp sem javaslom. Pár helyen még szintén ez volt a helyzet, szerintem a Postánál is csak 1-2 éve nem számít annak.

Ezen kívül azt sem javaslom, hogy bármiféle bankon keresztül vegyél állampapírt, mert egy rakás költségedet lesz vele (számlavezetési díj, meg hasonló baromságok).

2022. aug. 7. 01:35
 14/14 anonim ***** válasza:

"Ha van ügyfélkapud, akkor egyébként a teljes állampapírvásárlási folyamat elintézhető online. Van weboldal, telefonos app, stb. Meglepően modern és flottul működik."

Én most regisztráltam online ügyfélkapun keresztül. Bepipáltam azt is hogy webkincstárt is igényelek. Érdekes módon se folyószámla számot nem kellett megadnom, amire majd kifizessenek, se egyéb iratot nem kért csak a lakcímkártyámat szkennelve. Még aláírt nyilatkozatot sem kellett szkennelve elküldeni. Érdekes, azt írta sikeres beküldés, nem tudom mikor lesz belőle valami, meg hol tudok majd bankszámlaszámot megadni.

2022. aug. 12. 14:59
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!