Kinek mennyivel lett nehezebb a megélhetése az elmúlt hónapokban?
A csapból is az ömlik ránk, hogy válság van, meg háborús infláció. Azonban megnéztem több ország gazdasági adatait is a háború kitörése óta, és túl sok változást nem figyeltem meg. Pl a munkanélküliség vagy az infláció se nőtt jelentősen. Ezzel ellentétben itthon azt tapasztalom, hogy egyre többen panaszkodnak a megélhetésre. Az is lehet, hogy egy buborékban élek, és Magyarországon se ennyire rossz a helyzet, ezért is írtam ki ezt a kérdést.
Mennyiben lett másabb a megélhetésetek az elmúlt hónapokban? A területet is írjátok le ahol dolgozrok, légyszives. Külföldön élő magyarok helyzetére is kíváncsi vagyok, ebben az esetben országot is írjatok.
Azért nem látsz változást az országok gazdaság mutatóiban, mivel kínálati inflációról beszélhetünk jelenleg. A kereslet (fogyasztás) nem változott, csak pl. a kínálati oldalon a nyersanyag árak. Emiatt a GDP-ben nagy változást egyelőre! nem láthatunk. Valóságban 15-20%-os inflációval nyugodtan számolhatunk, ami azért elég combos tud lenni, de nem mindegy, hogy mi van a kosaradban.
Budapesten dolgozok, Pest megyében élek, az árakon egyértelműen lehet érzékelni. Szerintem egyéntől függ a helyzet megítélése, ha olyan helyen dolgozol, ahol infláció követő a béred, akkor annyira nem viselhet meg.
Az aszály miatt leszáradt a málna, és 6-8 ezer kilója, mert nincs... a többi zöldséget, gyümölcsöt is ez drágította, és mivel gabonából is kevesebb termett, ez is drága, ebből adódóan a kenyér, takarmány, ebből adódóan a tojás, és hús is.
A háború hatását nem vettem észre - na jó, első napokban 18 millióról 25-re ugrott a színarany kilója, majd 2 hét múlva visszaesett 22 millióra, és fél évvel később is ennyi... ez 20 %, nem olyan nagy cucc, mást nem lehet észrevenni (nyersanyag ugyan annyi, eszköz ugyan annyi, ingatlan ugyan annyi).
Nem igazán tudom mit nézhettél, de a legtöbb országban 10% közeli az infláció.
Linkelnéd az oldalt, ami azt állítja, hogy nem?
Igen, buborékban élsz.
10%-os infláció (a valós, igazi vásárlói kosár alapján mérve már ne is beszéljünk róla), az energiaárak még csak most szabadultak el, a cégek kezdik felélni a tartalékaikat, nem egyik napról a másikra teszik utcára az embereket, ahogy a különböző ársapkák, moratóriumok és csak lassacskán bomlanak le. Majd térjünk erre vissza egy év múlva
Drágulás:
-kenyér 90-100%
-cukor 40-50%
-olaj 90-100%
-hús 50-60%
-liszt 10-30%
-tésztafélék 200-450%
-alma -10% szezonja van!
-répa -10% szezonja van!
-tej 30-40%
-kóla 20-30%
stb.
Amennyiben a fizetésed 2-3X-ára nőtt nem rád nézve nem történt változás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!