Az a kérdés, hogy hol lakjak?
Szombathelyről ingáznék Ausztriába az új munkahelyemre, ami kb havi 705.000 nettó (1700/1730€) .
Hétfőtől péntekig dolgoznék, délelőtt vagy délutános beosztásban, viszont hétvégeken haza mennék vagy épp a barátnőmhöz .
Otthon a család van, kis testvéreim és édesanyám, ők Fehérváron vannak . A barátnőm Győrben él, vele is hétvégente talalkoznék . (egyik hétvége család másik hétvége barátnő, hétköznap meg én idő )
A) lakás bérlés
Ez saját közeli rokontól lenne, kaució nincs, havi 100k+ rezsi 20k . A lakás földszinti, kert kapcsolatos és vadonat új mind kívül mind belül és teljessen felszerelt. Ha oda megyek csak egy bőrönd kell a ruhákkal és annyi . (idegeneknek ez az ár lazàn 150k + rezsi lenne így ez nagyon fair ár, csak lehet nekem még így is drága )
B) szoba bérlés 30k per hónap + 15k rezsi
Itt egy kert kapcsolatos hàzat kell elképzelni 3 szobával . Mind 3 szoba külön személyeknek kiadó ( ebből kettő szoba már ki van adva első éves egyetemistáknak egyik személyt sem ismerem)
Közös fürdő, közös konyha, külön szoba . A szoba nem éppen mai darab, kaució itt sincs . Elméletben az alap bútorok megvannak ( szek + asztal + régebbi francia ágy )
A havi kiadasaim :
Kaja 80.000
Benzin 90.000 ( a havi 4 hétvége utazással eggyütt )
Internet+netflix 10.000
+ a)lakás - b) szoba ami vagy 120.000 vagy 45.000
Megspórolt összeg :
A) 400.000
B) 480.000
A szobával havi szinten 80.000 forinttal tennék többet félre, de minőségben nagyon elmarad a lakáshoz .
Lakás előnyei hogy oda el tud jönni néha a barátnőm vagy akár a családom hétvégente látogatóba .
Egy hónapra nézve nem sok, de egy éves viszonylatban minimum 1 millió forint a különbség .
Autóm van ami saját, nem csili vili de nem kell rá költenem; igénytelen .

Régebben Salzburgban dolgoztam és akkor is szobát bérletem de akkor nem volt se család se barátnő a közelben aki látogatott volna, nem úgy mint most .
( alkalmazkodó vagyok, annó pedig a fizetésem 12%- a ment el a szobára )
Jelenleg ha a szobát választom, az a fizetésem 6%-át vinné el.
Míg a lakás 18%-át .
A kaja visz 12%-ot, az auto-benzin pedig 13% ot. (25% + a lakhatás 6% vagy 18% )
Egyébként 25 lettem pont idén ha ez számít valamit, havi 400-500 ezret szeretnék félre tenni ebből a fizetésből .
Ez mellett van még egy kis bevételem, de abból veszek ruházatot, mozi, étterem, programok stb.

Tervben volt hogy költözünk, de ha ő is jön akkor 150k plusz rezsi a lakás . Akkor felesben fizettük volna .
( végül nem jön mivel nem engedheti meg a fizetése miatt, az ő fizetés nettó 300/350 között van )

A páromtól sokkal többet dolgozom, ezért nem találom a fizess arányosság opciót helyén valónak. Akkor ennyi erővel dolgozhatok én is irodai munkát és keresek kevesebbet :)
Plusz nekem sajnos apum idő nap előtt meghalt, anyum egyedül neveli a kettő testvérem, nem fogok soha semmit kapni csak úgy öröklés néven ( bár nem is akarnék ) még a párom családja az enyémhez mérten nagyon gazdag és ott kettesbe osztanak majd mindent ha úgy alakul .
Ez lemaradt …
Szóval nekem magamtól kell vennem majd egy ingatlant és nem 70 éves koromra :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!