Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Wolt futárokkal kapcsolatban...

Wolt futárokkal kapcsolatban miért mondják sokan hogy "jelentsék be őket rendesen" ?

Figyelt kérdés

A KATA adó miatti őrjöngés kapcsán facebookon mondogatják sokan hogy "jelentse be őket" rendesen a Wolt, leplezett foglalkoztatás stb.

Meg hogy létezik részmunkaidős és egyéb foglalkoztatás is, az erre van kitalálva.

Nem erre van kitalálva.

A részmunkaidős munkaszerződés hogy volna képes lekövetni azt az elképesztő döntési szabadságot hogy a Wolt futár szó szerint értve akkor és annyit dolgozik amikor kedve tartja?

pl. ma ráérek egész nap, holnap van 2 órám dolgozni, holnapután meg hirtelen úgy döntök elmegyek 2 hét nyaralásra? És ezt nem kell bejelenteni a Woltnak. Hiszen nem munkáltató.

Ha bekapcsolom a futár app-ot amin a kiszállítási feladatokat kapom akkor a Wolt küldözgeti a szállítási feladatokat, de egyiket sem vagyok köteles elfogadni, csak ha szeretném. Ha elfogadom, még akkor is meggondolhatom magam és visszamondhatom. Akkor tartok szünetet amikor akarok, nem kell engedélyt kérni.

A Woltos ruha viselése sem kötelező, a táska sem, saját táskával is lehet, csak HACCP szabványnak kell megfelelnie.

Wolt futár bárkinek átadhatja a kiszállítást, helyettesítheti mással önmagát. Ennek a szabályszerű bejelentéséről és a szállításért ettől még természetesen ő felel.

Valós példa miért nem munkáltató a Wolt: kb. 1 hónapja történt Egerben hogy hétvégi estén (amikor rengeteg ételrendelés van) éppen fesztivál volt a városban és az összes Woltos futár este 6-8 körül úgy döntött bulizni megy. Még este 10-11 ig futottak volna a rendelések, de mivel egyetlen futár sem akart dolgozni, a Wolt kiírta a vásárlóknak hogy egyetlen futár sem érhető el a területen, ezért legyenek szívesek az étteremben átvenni a rendelésüket.

Ha a Wolt munkáltató lenne, megengedné azt hogy a munkavállalói egy olyan estén amikor a cég rengeteg pénzt kereshetne, ne dolgozzanak???

2022. júl. 16. 16:19
1 2
 11/16 anonim válasza:

7-es: Tudod kit védesz?

[link]

[link]

A netpincér évi 250 ezret kért a weblapért, a fodpanda a bevétel 20-30%-át, ami rengeteg.

2022. aug. 4. 18:15
 12/16 anonim ***** válasza:

Tudom, hogy nem mai a kérdés de ha szabad, akkor válaszolok.

Tehát a kérdés az, hogy munkáltató, vagy nem, akinek a kisvállalkozó dolgozik. Ebből a szempontból mindegy, hogy mi a szakma, vagy mi a vállalkozás formája (kata, átalány, egyéni cég, stb.). Erre van egy szabályrendszer.

1. A tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette a szerződés szerint, azaz bevonhat további saját alkalmazottat, vagy alvállalkozót.

2. A naptári évi bevételének legalább 50%-át nem attól a cégtől szerezte, akinek abban az évben 1 milliós összeg felett számlázott.

3. A megbízó nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára, hanem a kisvállalkozó ezt saját maga határozta meg.

4. A munkavégzés rendjét nem a munkaadó határozza meg, hanem a kisvállalkozó rugalmas rendben dolgozhat, saját időbeosztással.

5. Nem a munkáltató adta a munkavégzéshez szükséges eszközöket.

6. Nem a megbízó telephelyén végzi a munkát a kisvállalkozó.

A fentiek egy részének elég teljesülnie ahhoz, hogy indokolt legyen a saját vállalkozás.

A katások esetén a bújtatott foglalkoztatás elkerülésére volt egy olyan szabály, hogy egy helyre számlázott 3 milliós bevétel felett már 40% adót kellett befizetni. Ez több, mint amit egy átlagos alkalmazott adózik.

"A KATA adó miatti őrjöngés": Ha tényleg kisvállalkozó vagy, vagy voltál, akkor nem kellene ilyen szemétkedő, hazudozós jelzőket használni (a másik az adócsalózás volt, de ezt is tisztázza a fenti rész). Ezt hagyd meg annak a rétegnek, aki azon az alacsony szinten vannak.

2023. jún. 3. 18:25
 13/16 anonim ***** válasza:

A felsorolt pontjaid kizárólag a katásokra vonatkoztak, a régi kata törvény részét képezte.

Nem katásoknál a munkaviszony kiváltásának megítélése minden esetben egyedi elbírálás alapján történik.

2023. jún. 3. 20:28
 14/16 anonim ***** válasza:
Nem egészen, ezeknek a szempontoknak többsége már a kata előtt is volt. Onnan tudom, mert már régóta vállalkozok, amikor még a kata adózás nem létezett és már akkor is voltak ellenőrzések ezzel kapcsolatban. Ha nem csal meg az emlékezetem, a 2. pont nem volt azelőtt és a 40%-os adó, ami a katánál is csak az utolsó évekre lett bevezetve.
2023. jún. 3. 21:10
 15/16 anonim ***** válasza:
Ezek a szempontok sehol, semmilyen törvényben, rendeletben nem szerepeltek a kata előtt és azóta sem, miután beszántották a régi törvényt. Nyilván hasonló elven mennek mostanság is az ellenőrzések, de a lényeg, hogy ha akár ezek mindegyikének meg is felesz, még akkor is lehet munkaviszonnyá minősíteni. Én meg onnan tudom, mert ebben dolgozok, nagyon sok ilyen ellenőrzésen vagyok már túl.
2023. jún. 3. 21:23
 16/16 anonim ***** válasza:

Én úgy emlékszek, hogy ezekre volt, vagy van is jogszabály, majd megkeresem a jogtárban hogy hol és melyik hivatkozás. Ezeknek a pontoknak a többsége nem csak a bújtatott foglalkozással kapcsolatban szempont, hanem más ügyekkel kapcsolatban is (kitalálod, milyen esetben még?).

Nekem személy szerint is volt ilyen ügyem, még 2008-ban, amikor ezek a pontok voltak döntőek.

2023. jún. 3. 21:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!