Szerintetek igaz ez a mondás?
"Ha nem engedhetsz meg magadnak belőle 2-t is, akkor nem engedheted meg magadnak"
Torma Valentin is ezt idézte egyik videójában, mint általános költekezési sarokpont. Gondolom karórára, telefonra, ruhára stb gondolt. Szóval az ember elvileg így is el tudja dönteni, hogy az áhított dolog az ő anyagi helyzetébe belefér-e. Most nyilván lakásra/családi házra ez nem lehet érvényes
Ti mit gondoltok? Ez így VALID?
Esetleg csak jobb híján követendő tanács (mert annyira egyszerű)?
Vagy teljesen ostobaság?
Szerintem nagyságrendileg igaz a mondás, én is ismerem és nagyjából be is tartom. Persze ahogy te is írod azért egy mondást nem lehet és nem is kell halál komolyan venni, de szerintem maximálisan jó kiinduló pont és érdemes átgondolni költekezéskor.
A legjobb része pedig szerintem az, hogy aki teljesen hülyeségnek gondolja, és instant kibújna ez a "hülye mondás" alól, na általában rájuk illik a leginkább. (Gyerünk hitelre nagyobb képátlós tv, mert jön a vb.. A suzuki sz.r, vegyük a 20éves bmw-t stb...)

Élelmiszerből elég sokat megengedhetek magamnak, mégis az viszi el a havi költés legnagyobb részét mindenképp valid ha azt próbálom optimalizálni. Pedig egy-egy rendelés sose számít "soknak" a teljes hónapot nézve.
Ezzel szemben ha elromlik a laptop és ez pont rosszkor jön, azt akkor is pótolni kell, mert túl nagy veszteséggel jár ha nincs, ahhoz képest, mintha megvárnám hogy mikor lesz "kétszer annyi" a költőpénzem. Egyetemi tandíjat is vicces lenne így elhalasztani, és csak ezért passziváltatni, mert ez egy sokkal nagyobb megtérülő beruházás annál, minthogy ilyen kimondott "szabályokra" alapozzuk.
Tehát ez egy hülyeség, mert nincs átgondolva és a pénzügyi számítási bölcsességet sem látom mögötte.
Azért az mondjuk szerintem elég meredek, hogyha van egy átlag laptopod (200k) és elromlik, akkor annak a javításának a kétszeresét nemtudod kifizetni. Mármint akkor szerintem megintcsak nagyjából érvényesnek kellene lennie a mondásnak. Mennyi egy átlag szervíz egy ilyen laptopnál? 50k? Ha nincs a hónapban 100k-d, mert már nem tudsz kaját venni, akkor szerintem lassan kérdéses, hogy olcsóbb laptopra válts, vagy telefonnal helyettesítsd stb. Szerintem pont az ilyenekre lehet ráhúzni a mondást.
Az egyetemes példáddal egyetértek, de az gyakorlatilag egy hosszútávú befeketetés, és jó esetben azért ott pontosan tudod, hogy legalább hatszor félévente jönni fog egy kiadásod.

Szerintem inkább ne kezdj el személyeskedni, mert itt nem fog kiderülni hogy okosabb vagy, csak az derül ki, hogy arcod mekkora, az pedig az iq-ddal nem feltétlenül egyenesen arányos. Írtam, hogy ha pont rosszkor jön ki, egy adott esetet említettem. Neked nem voltak váratlan kiadásaid? Pl rákos lett a kutyád, saját döntésed alapján nem altatod el, ezzel együtt vállalod minden vonzatát a költözéssel együtt és magadnak is bejön egy tervezett kórházi műtét, amit jó minőségben is magán úton tudsz rendezni mert nem akarsz kockáztatni. Milliós költségeid lesznek, akkor is te döntöd el hogy vállalod-e és máshogy kalkulálsz-e, teheted ezt több hónapra előre is, tervezetten. Ennyire ne legyél primitív, hogy a saját másoktól másolt elveidet dogmatikusan akarod ráerőltetni nálad kicsit összetettebb gondolkodású emberekre, a gyakorikerdesek erre nem megfelelő pálya. Azokra a prolikra, akik fórumokon másnak akarják feltüntetni magukat mint amik, ugyancsak rá lehet húzni egynéhány
bölcs mondást ám, olyanokat is, ami adott esetben még be is talál, és akkor máshova kerül a súly a mérlegen.

Nagyon extrán magadra vetted a kommentet, mikor semmilyen személyeskedés nem volt benne, senki felé. Sőt te kezdtél el személyeskedni, hogy mennyi iq-m lehet, mekkora az arcom, mit kire eröltetek stb. Az enyémben semmi ilyesmi nem volt és most sem lesz, ez a kommented után sem.:)
Egy átlagos élethelyzetet vízionáltál, hogy valakinek elromlik a laptopja egy kifejezetten rossz időszakában. Erre reagáltam. És ez a kommented után is tartom a véleményemet. Nekem is voltak váratla kiadásaim, valószínűleg mint minden egyes embernek az életében.:D
Viszont eddig mindig ki is tudtam fizetni, részben amiatt, mert úgy veszek kaját egy hónapban hogy a 2x márkásabbat is megtudnám venni, de nem azt veszem le a polcról, olyan háztarásbeli termékeim vannak, aminél 2-3x jobbat is megengedhetnék magamnak, de csak olyat vettem, ami a mondásban is szerepel stb.
Ha nem így lett volna nem tudnék kifizetni egy milliós számlát a házikedvencem megmentésére. Viszont mivel az mindennél fontosabb, ezért úgy élek, hogy mindig olyan terméket veszek meg, amit 2x is megtudnék, így ha megkéne mentenem a házi kedvencemet, megtudnám. Ha nem így élnék nem tudnám.
És persze itt jön a csavar, annál nem fogom nézni hogy azt viszont 2x nem tudom már kifizetni ezért nem éri meg... Természetesen az minden pénzt megér. De ha egy laptop javítás számomra fontosabb mint egy esetleges baleset a kutyámmal, amit utána vagy kitudok fizetni vagy nem, akkor már rég rosszul csinálok valamit.

De ember, hol írtam javításról, mutasd meg :D Kommentszám, sorszám, vagy szerinted az "elromlik - pótolni kell" páros nem utal eléggé arra, hogy nem javítható? És ugyanide vonatkozik hogy már megint laptop javításra módosítottad az általam írtakat az előző válaszodban, de ennek így nincs sok értelme. Az a lényeg, hogy előfordulhatnak olyan beruházások, tárgyi beruházások is, amiknél nem célszerű alkalmazni ezt a szabályt, mert fontos. Ami viszont nem nagy kiadás, ott viszont meg azért nem érdemes, mert sok kicsi sokra megy elv érvényesül és értelmetlen a 2x-es szorzás, pl élelmiszerek. Lebutított szabály ez, ami nem alkalmazható szabályszerűen, ezért nincs átgondolva. Ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy saját megítélésed szerint leírod, milyen felelősen vezeted a háztartásodat, és mivel úgysem ismerlek, ezért nem tudlak megdícsérni. :D

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!