Mit tennétek ebben az esetben, ha az örököstársak nem hajlandók együttmüködni a visszafizetéssel kapcsolatban?
Édesapám halála után, a hagyatéki tárgyalás lezajlása után érkezett váratlanul a követeléskezelőtől egy levél, melyben közölték, hogy édesapámnak 1,5 Milliós tartozása volt - kamatozott áruhitel - amit vissza kell nekünk, mint örökösöknek fizetnünk.
Négyen vagyunk, anyám és két tesóm. A legnagyobb megdöbbenesemre csak én vettem ezt komolyan, és egyikük sem hajlandó egy fillért se fizetni bele. Iszonyatos sz.dobálás kezdett lenni e miatt, majd most már a telefont sem hajlandóak felvenni nekem.
Az örökölt lakást amúgy eladtuk. Anyám az új csávójához költözve annak takarásából vagdalkozik, hogy “ő a hitelről semmit nem tudott, “fogalmam sincs, apád mit vett fel a hátam mögött” címszóval nem működik együtt. (ami iszonyat pofátlan hazugság mert tudott róla, csak azt hazudta még régebben hogy vissza lett már fizetve - de ez most mindegy már)
Két öcsém életképtelen, valami lepukkant albérletbe laknak és mindkettő anyuka papucsa, kb azt gondolja mind2 amit anyuka mond nekik.
A volt családi ház rájuk eső részét persze ők is és anyám is elverték, most meg homokba dugják a fejüket, élik a felelőtlen eletüket.
Nekem ott van a számlán, de szrbn hagytak teljesen. Iszonyat éretlen, felelőtlen gondolkodásúak és nem tudják/akarják tudomásul venni ezt a problémát
Közben én vettem fel a követeléskezelővel a kapcsolatot én mint felrlősségteljes, jogkövető állampolgár… 800.000-ra sikerült lealkudni az összeget, ha ezt egyszerre kifizetjük, elengedik a maradékot.
Most az van hogy ha ezt befizetem, akkor anyagilag én szívm meg amivel ők rohadtul nem fognak törődni, a fejenként 160.000-t az életben nem tudom behajtani rajtuk (anyám megváltotta a haszonélvezetet kérte a részét a házból,, vele együtt 4en vagyunk örökösök).
Fogalmam nincs mit csináljak, mivel a követeléskezelő már az én nyakamra jár, ugye végre valaki felvette a kapcsolatot velük.
Ha nem fizetem ki az összeget a határidőig, akkor megindul a behajtási eljárás a 1,5 millióra. Es ugye ennek lesznek a behajtási költségek is, felmegy az simán 2M-ra is.
Azt tudom, hogy ha már nincs meg az ingatlan, akkor az örökösök a saját vagyonukkal felelnek az örökség erejéig, egyetemlegesen.
Mert azt is megtehetném, hogy szrk bele, induljon meg a végrehajtási eljárás. Csak olyat is hallottam, hogy ez úgy működik ilyenkor, hogy azon hajtják be , akin tudják. Anyám nyugdíjas, az öcséim minimálbérből tengődnek, én vagyok az akinek a legtöbb jövedelme (meg egyáltalán megtakaritása) van és az én számlámat fogják leinkasszálni, az fsza lesz.
Amúgy a követeléskezelő több engedményt nem tesz, ez a max. És már bele is fáradtam a sok levélbe/telefonba. Az MNB-hez is lehetne esetleg kérelemmel élni, de annak döntése a követeléskezelőre nem kötelező.
Nem tudom mit csináljak.
Fizessem ki? Ugyan ezzel megszívom, de szívességet teszek nekik, amit később saját javamra tudok fordítani.
pl. ha anyám meghal, vagy bármelyik öcsémnek baja lesz, utcára kerül, be tudok inteni ezzel h oldjátok meg a bajotokat, az adósságot én fizettem ki. Sőt, a mocskolódó üzeneteik is bizonyítékul vannak.
Vagy lehet olyat csinálni, hogy kifizetem és ügyvéddel küldetek ki nekik felszólító levelet mind3nak, hogy a befizezett összeg részarányos részét fizessék meg nekem? Ugyan ettől még nem fognak fizetni, de hátha ez nyomatékosabb így és megijednek.
Vagy hagyjam, ne fizessek, eszkalálódjon az adósság aztán lesz ahogy lesz? Behajtják ahogy/akin tudják?
Először is alaposan utána néznék, hogy nem évült-e el a hitel, ezért:
"Miért legyél szemfüles?
Nagyon fontos, és közérdekű ez a téma, annál is inkább, mivel tömegesen fordul elő, hogy a bankok által valamely faktor cégre engedményezett követelések java már elévült. Ettől függetenül menni fog tőlük a fizetési felszólítás, a megfelelő fenyegető, és ijesztő hangvétellel, hogy ezekkel a pszichés módszerekkel, a félelemre alapozva elérjék az azonnali kapcsolatfelvételt, és az önkéntes alapon történő törlesztés felajánlását."
Beszélnék egy ügyvéddel, vagy ha nincs rá pénzem, és nincs igénybe vehető ingyenes jogsegély szolgálat, akkor az ingyenes bírósági panasznapon kérnék segítséget.
A hagyatéki ügyintézőtől kérdezd meg, vagy inkább az érintett közjegyzőtől (aki a hagyatéki eljárást intézte), hogy ilyenkor milyen lehetőségeid vannak. Például megismételt hagyatéki eljárás nem jöhet szóba?!?!?!?!
Ha az örökösök egyetemlegesen felelősek a tartozásért, akkor közülük bárkitől a teljes összeg behajtható. Akitől behajtották, az jogi úton követelheti a többiektől a rájuk eső rész megtérítését.
Első körben kérdezt meg a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzőt!
Kérj jogi segítséget! Ellenőrizzék, hogy tényleg jogos-e a követelés, ha igen, fizesd ki a 800-at (feltételezem, ennél több volt az örökrészed).
Utána a te dolgod, hogy jogi útra tereled-e a családtagjaiddal szemben az ügyet vagy csak egyszerűen megszakítod velük a kapcsolatot vagy mindkettő.
köszönöm a válaszokat
igen sajnos jogos, valószínű ez utóbbi lesz… befizetem és megszakít+jogi út
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!