Egyenlőtlen munkaidőbeosztás mit jelent irodai munkánál?
Én is erre gondoltam…
Viszont direkt rá is kérdeztem az interjún a munkaidőre, túlórára, és megerősítették, hogy nem kell, “nem akarjak kiégetni az embereket, 8 óra van es annyi”.
Van egy másik (sőt 2) lehetőség ami még folyamatban van, most a szerződést látva kicsit felment bennem a pumpa.. 😅
Szó nélkül ott fogom hagyni a próbaidő alatt ha átcsesznek ezzel miután rákérdeztem, és biztos hogy a beleptetésnél rá fogok kérdezni hogy ez mi…
De lehet csak túllihegem, csak már elég bizonytalan vagyok..
Ha napi 8 óra van és annyi, akkor az normál munkarend; mitől egyenlőtlen munkaidőbeosztás?
Egységes tapasztalat nem lehet, hiszen az egyenlőtlen munkaidőbeosztás a normál munkarendtől eltérő, egyedi, és az adott munkáltató igényei szerint kerül kialakításra. Ami azt jelenti, hogy aki tartósan így dolgozik, annak sincs ritmus a munkarendjében; illetve, egy adott munkahelyen így dolgozóké is eltérhet egymástól.
A főbb jellemzői:
• Munkaidőkeretet állapítanak meg, ami négy hónapra vagy tizenhat hétre vonatkozik. (De megszakítás nélküli, többműszakos, idényjellegű, készenléti jellegű munkaterület esetén hat hónap vagy huszonhat hét; sőt, ha műszaki, munkaszervezési indokai vannak, akkor kollektív szerződésben harminchat hónap időtartamú is lehet.)
Ez azt jelenti, hogy az adott időtartamban általános munkarend szerint dolgozók óraszámát állapítják meg.
• Az egyes napok munkaidőtartamai eltérhetnek egymástól. (Annyi, hogy nem váratlanul éri a dolgozót, mert a következő heti munkaidőbeosztást legalább egy héttel korábban közölni kell a munkavállalóval.)
• Általában hat egybefüggő munkanapot követően legalább egy heti pihenőnapot be kell osztani, de megszakítás nélküli, többműszakos, idényjellegű, készenléti jellegű munkaterület esetén havonta legalább egy heti pihenőnapot kell beosztani.
A heti pihenőidő helyett a munkavállalónak hetenként legalább negyven órát kitevő és egy naptári napot magába foglaló megszakítás nélküli heti pihenőidő is biztosítható. A munkavállalónak a munkaidőkeret átlagában legalább heti negyvennyolc óra heti pihenőidőt kell biztosítani. Havonta legalább egy pihenőnapnak vasárnapra kell esnie.
A túlóra (ami már hosszú-hosszú idő óta rendkívüli munkavégzés megnevezésű) nincs közvetlen kapcsolatban az egyenlőtlen munkaidőbeosztással. Egyenlőtlen munkaidőbeosztású munkavállaló számára is rendelhető el rendkívüli munkavégzés; ami a munkaidőkereten felüli munkaórát jelent.
Hát ez, én ezt nem is értem, miért nem általános munkarend, egy sima Hétfőtől péntekig tartó, irodai munkánál..
A szerződés ezt írja:
"A munkavállaló napi átlag munkaideje 8 óra, a munkaidő beosztása egyenlőtlen"
Munkaidő kötetlen.
Meg akkor még ez is látom:
"a munkáltató a munkakör keretei között egyoldalúan módosíthatja a munkakör leírását."
Hm..
Ez nagyon egyoldalú és rád nézve hátrányos... Ha egyenlőtlen a munkaidőbeosztás, akkor munkaidőkeretet is meg kéne határozni, amin belül el lehet számolni a ledolgozott órákat.
A munkakör egyoldalú módosítása sem biztos, hogy megállja jogilag a helyét.
5/ A kérdező kommentjéből: ["A munkavállaló napi átlag munkaideje 8 óra, a munkaidő beosztása egyenlőtlen" Munkaidő kötetlen.] 2022. márc. 11. 20:40
Ez más, mint amit a 3-as kommentedben írtál. (2022. márc. 11. 17:27)
„Napi á𝐭𝐥𝐚𝐠 munkaideje 8 óra.” A normál munkarendben pedig a napi munkaideje 8 óra.
Pl.: hétfő 8 óra, kedd 7 óra, szerda 11 óra, csütörtök 10 óra és péntek 4 óra, az, összesen 40 óra, vagyis napi átlagban 8 óra.
De ettől jóval nagyobb szórású is lehet, ha nem a heti munkaidőkeretet tartják; márpedig, egyenlőtlen munkaidőbeosztásnál jóval hosszabb időtartamú a munkaidőkeret.
Nem ismerhetem a konkrét munkahelyi feladatokat, de ha egyenlőtlen munkaidejű foglalkoztatást ajánlanak, akkor valószínűtlen egyenlőtlen mennyiségű napi munka van, de összességében nem igényel több időt, mint a normál munkarend időtartama. Így, rugalmas munkaidőbeosztás használható, nem kell adott napokon rendkívüli munkaidőért fizetni, míg más napokon meg tengés-lengés van munkaidőben.
És nem értem a „munkaidő beosztása egyenlőtlen” és a „Munkaidő kötetlen” együttesét.
Kötetlen munkaidő esetén nincs munkaidő beosztás, a munkavállaló a feladatok végzéséhez igazítja a napi munkaidejét; legfeljebb előírhatnak például olyat, hogy munkanapokon 10-13 óra közt jelen kell lennie, vagy csütörtökönként, vagy másképp maghatározott napokon, 7-15 óra közt kell jelen lennie stb.
A kötetlen munkaidős alkalmazás sem azt szokta jelenteni, hogy egyenletesen munkanaponkénti 8 órányi munkafeladat van.
Köszi utolsó, így kb értem. Azért ezt az “átlag 8 órát” mondhatták volna, hogy erre érdemes számítani.. mivel nekem fix 8 órát mondtak.
Azért érdekelne mekkora lesz a “szórás”, mert ez azért nekem hátrányosabb is lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!