Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Aliexpresses rendelésnél...

Aliexpresses rendelésnél kifizettem az áfát, és a termék nem esik vám alá (150 euro alatti), akkor miért hajtanak be rajtam 800 forint vámeljárási díjat? Ezek fix árak egyáltalán, vagy mi képezi a díjszámítás alapját?

Figyelt kérdés
Egyszerűen felháborítónak tartom, hogy kifizetem az áfát és egy 2300 forint értékű csomagnál még megvágnak (vámkezelési díj néven) 800 forinttal, ennyit kellett ugyanis fizetnem a postán. Mi alapján kalkulálja a posta ezeket az árakat? Egyik kollegám pl egy 500 forintos termékre fizetett majdnem ugyanannyit.
2022. febr. 4. 12:31
 1/7 anonim ***** válasza:

Nem vágnak meg ha nem várod meg a posta vámkezelését, hanem magadtól befizeted.

Így a posta számolta ki helyetted mennyit kell fizetni, ami pénzbe kerül.

Es vámot hiába nem fizetsz, ebben az esetben az áfa vámkezelés alá tartozik.

2022. febr. 4. 12:43
 2/7 anonim ***** válasza:

[link]

De tessék itt van a posta vámkezelési díjainak a táblázata.

2022. febr. 4. 12:47
 3/7 Koplárovics Béci ***** válasza:

A fizetendő vám a vámkezelés egyik eredménye. A másik fizetendő dolog az az ÁFA. És tavaly július 1 óta minden, az EU-ba (tehát ez nem magyar találmány) belépő csomagot vámkezelni kell, és ha vámot nem is, ÁFÁ-t kell fizetni utána. Ennek az eljárásnak díja van, ezt fizetteti meg veled a Posta akkor is, ha amúgy az Alinak az ÁFÁ-t már kifizetted.

Megjegyzem, hogy rengeteg árunak 150 euró fölött sincs vámtétele, mivel 0% az adott árura fizetendő vám, lehet az akár milliós, milliárdos tétel is. ÁFA fizetési kötelezettség ekkor is van.

2022. febr. 4. 12:51
 4/7 A kérdező kommentje:
Az ÁFÁ-t még megértem, rengeteg ember vásárol külföldi webáruházból mert sok terméknek nincs konkurenciája a hazai piacon (főleg ár szempontjából), vagy nem is lehet kapni. De kifizeted az államnak az áfát, a postának a szállítási költséget és még megvágnak ilyen mondvacsinált vámkezelési díjjal, mit vámkezelnek egy kis borítékon 800 forintért amibe 1000 forintos érték van? Mit kapsz te ezért a pénzért?
2022. febr. 4. 13:41
 5/7 A kérdező kommentje:
A táblázatot köszönöm így már világos. Undorítóak!
2022. febr. 4. 13:41
 6/7 anonim ***** válasza:

Nem mondom hogy nem az. :D

De ahogy az első kommentemben írtam, valahogy ki lehet kerülni ezt a díjat, ha előre leadod a vámkezelést és kifizeted a díjat plusz erről nyilatkozol.

En a dhl-nel kicsit több mint 5 ezret fizettem vámkezelésre. Mondjuk ott jóval több volt az áfa+vám is.

2022. febr. 5. 09:38
 7/7 A kérdező kommentje:
A posta felületén csomagszám megadásával kifizethetem az online díjat ha értesítenek az átvételről? Vagy ilyenkor már késő? Mert néztem nagyjából fele annyiba kerülne
2022. febr. 6. 10:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!