Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ez így jó megoldás lehet? (Lent)

Ez így jó megoldás lehet? (Lent)

Figyelt kérdés

Szeretnék megtanulni jobban bánni a pénzemmel és amennyit csak lehet félrerakni. Eddig is odafigyeltem, hogy ne vásároljak ész nélkül össze-vissza, de volt, hogy vettem felesleges dolgokat. Ezért azt "találtam ki", hogy a fizetésemből leveszek 100.000 Ft-ot, abból költekezhetek, a többit pedig leköttetem a bankban. Ami a következő fizetésig megmarad, azt is hozzárakom a lekötéshez. Ezt csinálnám pár hónapig, hogy lássam, átlagosan mennyi pénzre van szükségem havonta és ebből mi az amire butaság volt költenem (pl. cigi). Szerintetek ennek van értelme, működőképes lehet?

(20 éves vagyok, egyelőre még csak magamra "kell" költenem, pl élelmiszer, gázolaj, tisztálkodási szerek stb, számlákba nem kell beleadnom, itthonra szoktam apróságokat venni, pl tisztítószerek, meg ha a szüleim megkérnek, hogy hozzak valamit a boltból azon a pár ezer Ft-on nem csinálok nagy ügyet)

2021. dec. 7. 12:05
 1/2 anonim válasza:

Én azt csinálom, hogy egy táblázatban vezetem, hogy mikor mire költöttem, és így egyszerűbben átláthatom, hogy mire ment el az a rengeteg pénz (mondjuk én saját magamnak veszek mindent (ruhát, élelmiszert), és az üzemanyag is az én számlámra megy, ha én vezetek).

Meg kell nézni, hogy hogyan tudod lekötni, mert ha lekötöd 5 évre, és beüt valami gixer, ki kell venni, akkor ne legyen az hogy veszteségesen kapod vissza az összeget.

Én azt tanácsolom, hogy egyelőre csak vezesd, és otthon tedd félre az összeget, aztán ha látod, hogy egy fix összegre nincs szükséged, akkor érdemes megnézni a kötvényeket és a futamidejüket, mert több pénzt hoznak, mint ha lekötnéd a bankban.

20/F

2021. dec. 7. 12:12
 2/2 anonim ***** válasza:

Nyiss egy megtakarítási számlát a folyószámládhoz csatolva. A legtöbb banknál ingyenesen van rá lehetőség, csak technikai számla. Valami nagyon nagyon minimálisat kamatozik a pénz rajta, de nem is ez a lényeg.

Én a helyedben úgy 2-3 hónapig vezetném egy app-ba (pl. pénzügyeim, de van kismillió), hogy mikre költöttem. Ezt minden hó végén elemezd ki, kiderül belőle, hogy mi az ami baromság volt. Második, vagy harmadik hónapban el kell jutni oda, hogy lásd mi az, amire muszáj volt költened és miaz, ami "luxus", elhagyható. A muszáj kategóriát összeadod és látod, hogy mennyiből tudsz megélni. Vonsz egy átlagot a 3 hónapból, plusz hogy legyen némi kényelem, számolj rá 10-20%-ot, ahogy a pénztárcád és lelkiismereted engedi. Ha ez megvan, akkor a következő hónapban az az összeg maradjon a számládon, a maradékot teljes egészében utald át a megtakarításira és felejtsd el, hogy az létezik. Állítsd át az agyad, hogy abból a pénzből kell kijönnöd, ami a folyószámládon maradt, kész, pont, nincs több. Ha a megtakarításin összejött nagyobb összeged, akkor már lehet lekötésen, befektetésen gondolkozni.

2021. dec. 7. 12:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!