Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ha én felveszek egy linket...

Ha én felveszek egy linket egy linkgyűjteménybe (amit persze ingyen teszek), majd a gyűjteményem átalakítása címszóval eltávolítom azt, lehet belőle jogilag bajom? (Kifejtésben részletezem)

Figyelt kérdés

Van egy linkgyűjteményem, amiben eredetileg elsősorban nem céges oldalakat terveztem felvenni, azonban eddig ilyen jellegű tartalmat is fogadtam. Mivel már nagyon sok céges oldal gyűlt rajta össze (elsősorban ilyen tartalmat küldtek be rá), ezért már nagyon zavaró volt ez a számomra, úgy döntöttem törlöm az összes vállalkozás oldalát és ezentúl nem fogadok ilyen linkeket. Addig a dolog rendben is van, hogy ingyen veszem fel, így nem tartozok elvileg felelősséggel a dolog iránt.

Azonban vannak olyan cégek, akik abból élnek, hogy vállalkozások (vagy éppen magánszemélyek) megbízásából linkeket küldenek be a különböző linkgyűjteményekbe. Ezeket SEO-s cégeknek hívják, a szolgáltatás neve pedig linképítés. A linképítés lényege, hogy minél több a bejövő link, annál előrébb kerül a honlap a Google találati listáján. A pénzt általában az elhelyezések arányában kérik (általában 500 Ft/elhelyezett link a tarifa), de nem az elhelyezésért (mert az ingyenes), hanem a katalógusok összegyűjtéséért és a beküldésbe fektetett munkáért. Tehát az eredmény függvényében kell fizetni a munkadíjt. A beküldött vállalkozások nagy többségét SEO-s cégek küldték be (azaz a megbízó fizetett nekik azért, hogy én elhelyeztem a linket - persze az én részemről teljesen ingyenesen történ a felvétel). Az email címekben is látszott ez, mert a SEO cégek többször a saját email címük adták meg, a honlapot felkeresve a referenciák között is szerepelt a nálam fent lévő vállalkozás. Volt olyan oldal, ahol azzal érveltek a szolgáltatásuk mellet, hogy ez az apróhirdetéssel szemben nem csak 1-2 hónapig szól, hanem ha valahol befogadták a linket, örökre szerepelni fog ott(én nem írtam és nem is ígértem ilyent, hogy örökre szerepelni fog nálam - bár az ellenkezőjét sem). Azaz a SEO cég hosszú távú megjelenést ígért (tulajdonképpen az én nevemben az ő ügyfelének). Mivel már zavaró volt a számomra ez a sok céges oldal, ezért töröltem az összeset.

Jogilag lehet ebből gondom, hogy töröltem őket? Kötelezhetnek kártérítés megfizetésére azok után, hogy én ingyen vettem fel és ingyen szerepeltek nálam ezek az oldalak? Egy forintot nem kerestem a gyűjteménnyel, én soha nem is kértem a link elhelyezésével kapcsolatban pénzt senkitől és nem is fogok! Nekem senki sem jelezte az ajánlásnál külön ezt, hogy a link elhelyezéséért ők pénzt kérnek az ügyfelüktől, ezért ha elhelyezem, akkor kint kell hagynom örökre. Ha ezt külön jelzik, természetesen nem teszem fel, mert sosem tudhatom előre, mi lesz a gyűjteményemmel (naná, hogy akkor nem jelzik).

Van esély, hogy ezek a cégek visszakapják az én gyűjteményemre eső pénzt, vagy legalábbis annak egy részét, vagy ez végleg elúszott nekik?

2010. aug. 30. 13:12
 1/2 anonim ***** válasza:
Nem lehet belőle bajod. Ha nincs semmiféle kötelezvény, miszerint a linkek x ideig kinn lesznek, akkor te akkor veszed le őket, amikor akarod. A seo-s cég meg így járt.
2010. aug. 30. 14:56
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ.

Semmi kötelezvény nem volt, nekem nem is jelezték, hogy ezért fizettetnek az ügyfeleikkel, csak az email címen láttam, hogy más honlaphoz (céghez) tartozik, mint amit beküldtek. Csak akkor tudtam meg, mivel foglalkoznak, miután felkerestem a honlapot.

2010. aug. 30. 15:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!