Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ha diákmunkán vagyok, akkor a...

Ha diákmunkán vagyok, akkor a 18 év alatti munkavállalónak, mint nekem jár cigiszünet?

Figyelt kérdés
Tescoban dolgozom árufeltöltőként. Jár nekem cigiszünet, szólhatnak érte ha kimegyek rágyújtani a dohányzóba?
2021. aug. 7. 20:58
 1/7 anonim ***** válasza:
93%
A kutya nem fog vele foglalkozni. Mi közük hozzá? A szünetedben azt csinálsz amit akarsz, ha olyan nagy gyerek vagy, hogy dohányzol akkor legyen tököd is kiállni magadért a munkahelyen. Mondod, hogy kimész rágyújtani és kész.
2021. aug. 7. 21:57
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Alapvetően a jog nem ismeri a "cigiszünet" fogalmát. Van a "sima" szünet, ahol te azt csinálsz (nyilván az adott lehetőségeken belül) amit akarsz. Cigizel, eszel, pisilsz, facebookozol. A szünet ugyanúgy jár, függetelnül a korodtól sé attól hogy dohányzol-e.
2021. aug. 7. 22:04
 3/7 anonim ***** válasza:
90%

Cigiszünetet senkinek sem biztosít a Munka Törvénykönyve. (Az külön szép lenne, ha 18 év alatti személynek biztosítana, akik részére Magyarországon tilos dohányterméket értékesíteni; még más termék vásárlása céljából – pl. üdítőital –, vagy nagykorú kísérőjeként sem léphet be dohányterméket árusító helyre. Ha mégis, fel kell szólítani a távozásra, és jelenléte idején fel kell függeszteni mások kiszolgálását is. Ha nem tesz eleget a felszólításnak, értesíteni kell a rendőrséget.)

Fiatal munkavállalónak (18. életévét be nem töltött munkavállaló) négy és fél órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább harminc perc, hat órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább negyvenöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani.

A készenléti jellegű munkát kivéve a munkaközi szünet nem munkaidő.

↑ 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről 114. § (3) b) és 86. § (3) a).

2021. aug. 8. 09:45
 4/7 anonim ***** válasza:
86%

Még mielőtt a 09:45-ös válasz alapján kérdeznéd, hogy az adott napi munkaszünetet apránként kérheted-e, mert sűrű cigarettázási ingered van: nem, a válasz.

A munkaközi szünetet a munkáltató jogosult kiadni. Az ő döntése – illetve, ha van, akkor kollektív szerződésé –, hogy egyben, vagy részletekben kerül kiadásra. Kiadható több részletben is, de a kiadott részletnek legalább húsz perc tartamúnak kell lennie. / MT 103. szakasz 6. bekezdés. /

Így, ha részletekben adják is ki, akkor, ha egy munkanapodra 30 perc jár, akkor ezt csak egy részletben kaphatod meg (2*20>30), ha 45 perc jár, azt legfeljebb két részletben (3*20>45).

Fiatal munkavállaló számára rendkívüli munkaidő nem rendelhető el. / MT 114. szakasz 1. bekezdés. / (A rendkívüli munkaidő a köznyelvben: túlóra.) A fiatal munkavállaló napi munkaideje legfeljebb nyolc óra lehet és a több munkaviszony keretében történő munkavégzés munkaidejét össze kell számítani. / MT 114. szakasz 2. bekezdés. / Így, napi 45 percnél hosszabb munkaközi szünetet nem tudsz összehozni.

Úgyhogy, ha a munkáltatód nem kegyes hozzád, még törvényi előírást szegve is, akkor nem cigiszünet jár, hanem az agyad azon, hogy mikor lesz már munkaközi szünet; ami lehet, hogy csak napi egy alkalom.

2021. aug. 8. 10:15
 5/7 anonim ***** válasza:
73%
A munkaközi szüneten felül azért a valóságban előfordul pisi/kaki/cigiszünet, de erre törvényi szabályozás nincs. A munkáltatóval kell megbeszélni.
2021. aug. 8. 12:56
 6/7 anonim ***** válasza:
84%
Azért attól a f@szom ki volt, hogy a munkatársaim minden fél órában cigizni mentek én meg dolgoztam helyettük, mert vagyok olyan jó fiú, hogy nem szennyezem magam ilyennel! Kész időhúzás és naplopás! Én nem vennék fel olyan embert, aki cigizik. Mondjuk már évek óta magamnak dolgozom, nem kell máshoz alkalmazkodnom, de ez a véleményem.
2021. aug. 8. 21:52
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk azoknak a kollégáknak, akik a munkáltató által meghatározott munkaközi szüneten kívül kimentek cigizni, a munkaidő-nyilvántartás levonta azt az időt a munkaidejükből. Csekkolás van ugyanis. Tehát nekik annyival többet kellett dolgozni/bentmaradni a munkahelyen. Óránként 10 perc cigizés volt általában. Számold ki, hogy mennyivel többet kellett bentmaradniuk.

Szerintem ez így igazságos a többiekkel szemben.

2021. aug. 9. 05:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!