Megéri így elmenni nyugdíjba?
Közeli hozzátartozó nő 18 éves kora óta dolgozik.
Hamarosan meglesz neki a 40 év munkaviszony.
Egészségügyben dolgozik, asszisztens.
Szeretne élni a lehetőséggel, hogy a 40 éves munkaviszony megszerzése után nyugdíjba megy.
A munkája nem túl megterhelő, ő is jól bírja magát, de ő már nagyon pihenne….
Anyagilag megérné még ráhúzni pár évet? Elég alacsony a jövedelme.
Mindenkeppen megerne rahuzni par ever. 40evre 80%at kapja a kiszamolt osszegnek. Ez evenkent 2%os emelést jelent, plusz a valorizacio miatt meg tobbet.
Pl egy ugyanazzal az eletpalyaval 2022 januarjaban nyugdijba ment alapbol par %kal tobbet kap csak a valorizacio miatt mint az aki elozo ev szeptemberében teszi meg ugyanezt.
Szoval minden egyes eltolt ev massziv pluszt jelent. Pontos szamot nem tudok, de evi 5% igy osszesen kb realis. Szal 3ev alatt 15-20%pluszt jelenthet
Nyilvan kettesnek igaza van, el kell menni ha lehet. Lehet hogy a másik kormany megszuntetne.. Ki tudja?
Mellette is lehet dolgozni igy a nyugdij kvazi plusz penz.
Amiert en azt ertem hogy megeri radolgozni az masik szempontot vesz figyelembe. 58evesen elmegy nyugdijba kap 100kt. Nagyon keves. Ha el mondjuk 80 85evig es 70evesen mar nem tud dolgozni akkor hianyozni fog az a havi 20 30k amit 2 3 ev munkaval hozzatehetett volna.. Plane hogy ertektelenedik el a nyugdij.
Egész pontosan 110 ezer forint körül lenne, amit kapna…borzasztóan kevés.
Én is azt tanácsoltam neki, hogy maradjon pár évet. A nyugdíj mellett nem nagyon tudna dolgozni, mert nem lenne hol, a jelenlegi állásában nem maradhatna mint nyugdíjas.
Legfeljebb takarítani mehetne el alkalmanként, mert képesítése nem nagyon van.
Kétféle idő van: A munkaviszony ideje és a szolgálati idő. Ez utóbbinak 32 évnek kell lenni, különben hiába van meg a 40 év munkaviszony. Nekem is 42 éves munkaviszonyom van, de még másfél évet le kell húznom, mert nincs meg a 32 évem. Ez az az idő, amikor nyugdíjjárulékot fizet maga után az ember. Én sokat voltam otthon a 3 gyerekkel, ezért van a különbség.
Amúgy dolgozni jobb, mint otthon lézengeni. Az asszisztensi munka könyebb, mint ágy mellett dolgozni, lehet hogy csak egy kicsit pihenned kéne. Reményt kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!