Loptatok már valaha?
Bocs az etikus lopás fejtegetésekor nem válaszoltam:
tudtommal 20eFt értékhatár alatt csak szabálysértés. Ez jegyzői és nem rendőrségi hatáskör.
És ha nem is véghezvitt, befejezett lopás, csak lopási kísérlet az nem ugyanaz.
Persze nekik egy feljelentéskor bizonyítaniuk is kell.
Pl az általad aláírt beismerő nyilatkozattal/jegyzőkönyvvel.
Ha nem ismerted el a lopást, akkor nehéz dolguk lesz.
"végülis mindenki megmagyarázhatja a bizonyítványát
A válasz írója 80%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 16:46"
Szóval: én nem magyarázok bizit, de tényleg csak olyan lopásokat csináltam/csinálok, ami kárpótlási célú. És ha engem átb.sztak, akkor nem érzem szégyellnivalónak, ha visszaveszem valamilyen formában.
1. Nem szűnt meg semmi. 20ezer forint a lopás bűncselekményi értékhatára. És a szabálysértési értékre elkövetett lopás is bűncselekmény, ha a minősítő körülmények egyikének véghezvitelével történt. Pl. zsebtolvajlás.
2. A szabálysértési törvény módosult. Ez nem határoz meg értékhatárt, és fiatalkorút is lehet elzárásra ítélni emiatt. Ez viszont nem bűncselekmény.
3. Ha boltból lopsz, azzal, hogy elrejted az árut (táskádba, ruhád alá), már befejezett bűncselekmény állapítható meg, nem pedig kísérlet. Ezt az egyik BH világosan kimondja. A bizonyítás pedig elég egyszerű, ha van biztonsági kamera.
16:49nek: aláírtam ezt a papírt, a beismerő nyilatkozatot. Nem kellett vna? Mondhattam vna azt, h nem??
Tudjátok, nem aakrok mentegetőzni, sőt hülye voltam/vagyok és bánom, de rögtön beismertem mindent. Úgy szégyellem magam. Elmúlik ez valaha?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!