Mi az a tőzsde (stock market) egyszerűen, érthetően megfogalmazva?
Sajnos nem vagyok jó ezekben a témákban, de érdekelne, hogy a 80-as 90-es évek Amerikában mitől volt olyan népszerű? Hogyan működött ez pontosan?
Nagyon egyszerű magyarázatot kérek.
A tőzsde nem más, mint egy bolt, ahol cégek részvényeit lehet adni-venni.
Ma már leginkább egy webáruházra hasonlít. Feltöltesz pénzt egy brókerhez, attól kapsz egy webes felülethez hozzáférést, és az ott lévő pénzedből vehetsz-eladhatsz.
Ha naponta veszel-eladsz, akkor eléggé hasonlít a sportfogadáshoz és a kaszinóhoz. Arra fogadsz, hogy adott részvény holnap többet fog érni. Ilyenkor egy játékos vagy a tőzsdén. Próbálsz a zavarosban halászni, néha igazad lesz, néha nem.
Ezzel szemben ha az a célod, hogy a pénzed megmaradjon és jó helyre kerüljön, akkor jó cégek részvényeit veszed, és 5-10-20-40 évig nem adod el, csak várod hogy a pénzed többet érjen. Ekkor befektetőnek hívhatod magad.
Mindkét mentalitásra jó a tőzsde, vannak rajta befektetők és rengeteg játékos.
Hogy mennyire volt népszerű 30 éve amerikában azt sajnos nem tudom.
Reszveny = egy ceg darabja, sok reszveny = sok tulajdonos
Nem feltetlen irodaban, ird be nyse a google kepekbe
"Ezzel szemben ha az a célod, hogy a pénzed megmaradjon és jó helyre kerüljön, akkor jó cégek részvényeit veszed, és 5-10-20-40 évig nem adod el, csak várod hogy a pénzed többet érjen. Ekkor befektetőnek hívhatod magad."
Ezen most jót nevettem XD
Semmi garancia nincs rá, hogy a cég amibe 10-20 évre fektetsz, nem megy tönkre, vagy csak nem fog kevesebbet érni. Ennyi idő alatt rohadt sokat változik a világ, és még a legbiztosabbnak kinéző cégek is bukhatnak. A másik, hogy még ha tényleg fejlődő és nyereséges cégbe sikerül fektetned, akkor sem biztos, hogy a piac azt reálisan fogja árazni. Tele van a tőzsde olyan cégekkel, amik köszönőviszonyban sincsenek a valódi értékükkel. Pl. vannak cégek, amik rég túladottak, és mégis esnek éveken keresztül tovább. Stabil, évek óta nyereséget termelő cégekről beszélek. Az ellenkezője pedig, amikor semmit érő cégek érnek dollárdmilliárdokat, mert a befektetők körében most éppen azok népszerűek. De persze nem örökké, pár hónap/év, aztán alább hagy a hype, és esnek ezek is.
Szerintem semmivel sem jobb ez, mint a napi kereskedés. Hatalmas szerencsefaktor kell mindkettőhöz, hogy bejöjjön. Aminek van értelme a tőzsdén, az véleményem szerint a swing trading, folyamatos pozíció menedzseléssel. Ezt tanulgatom most. Itt is a véletlenre bízod, hogy majd emelkedni fog amibe teszel, de ha mégsem, akkor kiszállsz egy előre meghatározott stopp loss-nál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!