Egyszerűsitett foglalkoztatást, hogy kell majd a nyugdíjhoz igazolni? Ugye azt nem irják bele az oep kiskönyvbe.
"hogy kell majd a nyugdíjhoz igazolni"
Valójában sehogy. Az EFO-ról is adnak be adatszolgáltatást a közigazgatási szervekhez, tehát onnan lekérik majd és kész.
Egyébként az EFO-ról is kell, hogy kapj igazolást a foglalkoztatótól, tehát szükség esetén azzal igazolod.
"Jó, de most majd kb 30-40 évig tartsam meg az összes efos papirom az durva lenne."
Kicsit sem durva. A foglalkoztatóknak a munkaügyi iratokat eddig 50 évig kellett megőrizniük, állítólag ezt feltolták 70 évre.
Nem hiszem, hogy nem fér el az életedben egy lefűzös dosszié, amiben a fontos dolgokat akár 30-40 évig is megőrzöd. Nekem volt, hogy jól jött!
Egyik munkáltatóm a munkáltatói igazolásomra rápecsételte piros tintával, hogy "nyugdíjazásig megőrzendő". Talán nem véletlen...
"hogy a dolgozó nyugdíjba vonulása +5 év."
Ez azért is érdekes, mert fogalma nincs a 22 munkáltatóm közül 21-nek, hogy mikor is fogok nyugdíjba menni/nyugellátást igényelni, ebből kifolyólag azt sem tudja, hogy meddig kéne megőriznie.
50 év volt eddig (munkaügyis voltam), én is csak most tudtam meg (nyugdíjasként), hogy állítólag kitolták 70 évre a megőrzési kötelezettséget, viszont nem találtam meg hozzá a jogszabályt.
Félig igazam volt. Nem a nyugdíjbavonulás +5 év, hanem a jogszabály szerinti nyugdíjkorhatár betöltése +5 év.
"Ezt a jogilag nem rendezett kérdést pontosította a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 2018. december 23-án hatályba lépett kiegészítése, mely szerint a foglalkoztató köteles a biztosítási jogviszonnyal kapcsolatosan felmerült munkaügyi és társadalombiztosítási iratokat a biztosítottjára, volt biztosítottjára irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő öt évig megőrizni. Tehát például egy 1990-ben született dolgozóra vonatkozóan a foglalkoztató 2060-ig köteles megőrizni az iratokat, feltéve, hogy a dolgozó 65 éves korában vonul nyugdíjba."
... akkor itt a 70 év, csak nem "úgy"... :)
Köszi!
"Olyab fura, hogy ilyen elektronikus világba is papírt kell őrizgetni."
Az adatállomány el tud tűnni, vagy valótlan adatokat is tud tartalmazni (adminisztrációs hiba), ilyenkor jól jön, ha írás is fennmarad róla :D
Nekem másfél évet nem találtak ebben az elektronikus világban. Mivel papírral tudtam igazolni, ezért el is fogadták szolgálati időnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!